Bästa sparkonto för företag 2024 – Högsta sparräntan för företag

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 25 april 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Växer ditt företag? Då behöver du hitta ett sparkonto som erbjuder en bra ränta så att ditt kapital inte minskar i värde och kan fungera som en buffert.

Det är viktigt för företag att ha en finansiell säkerhetsmarginal, speciellt med tanke på de varierande kostnaderna. Ett företagssparkonto med ränta hjälper er att bygga upp detta kapital, vilket ni kan använda när det behövs, och sparar kapitalet, tryggt och säkert utan stora risker.

Bästa sparkonto för företag - Högsta sparräntan för företag

I artikeln går vi igenom:

 • Bästa sparkonto företag
 • Hur du sätter upp ett företagssparkonto
 • Regler och villkor för dig med ett sparkonto för företag
Starta sparkonto för ditt företag på Avanza!

Starta ett sparkonto för ditt företag hos Avanza – en smidig bank med nöjda kunder och konkurrenskraftiga räntor.

Vad är ett sparkonton för företag?

Ett sparkonto för företag är en bankkonto typ som är särskilt avsett för att hjälpa företag bygga upp en ekonomisk buffert och skapa en finansiell stabilitet. På ett sparkonto kan bolaget förvara sitt kapital på ett säkert och samtidigt sätt genom att få en avtalad ränta på bolagets pengar så att de inte tappar i värde.

Till skillnad från ett vanligt lönekonto, där pengarna ofta används för löpande utgifter, är sparkonton avsedda att tillhandahålla de kapital som inte behövs för den dagliga verksamheten.

Ta ut pengar

De flesta bankerna erbjuder två olika typer av sparkonton, fast och rörlig ränta. Du som företagare kan alltså välja vilket konto som passar dig bäst beroende på erat behov av frihet i antalet uttag och årlig ränta.

Ett sparkonto för företag erbjuder vanligtvis högre räntor jämfört med ett vanligt privatkonto och inkluderar nästan alltid förmåner som insättningsgaranti.

 

Varför ska jag ha ett sparkonton för företag?

Att ha en finansiell trygghet så som en ekonomisk buffert är en grundregel i företagande och något alla bolag bör ha, inte minst för att kunna stå emot oväntade kostnader eller risker som kan uppstå i verksamheten.

Ett företagssparkonto med ränta innebär en säker punkt att samla bolagets kapital på. Genom att regelbundet sätta undan pengar på ett sparkonto, bygger du upp en ekonomisk buffert som är tillgänglig när behovet väl uppstår.

Ett sparkonto för företag är därför ett smart sätt att säkra bolagets framtida ekonomiska styrka samtidigt som du kan dra nytta av räntan på sparkontot vilket motverkar att inflationen äter upp en del av värdet varje år.

Låt kapitalet växa

Att säkra framtiden för ert företag innebär inte bara att hantera dagliga utmaningar utan också att säkerställa att ert kapital fortsätter att växa. Genom att välja ett sparkonto från en av alla valbara banker i Sverige kan du få en bra ränta som gör att erat kapital växer i takt med att inflationen äter upp värdet av erat kapital.

investera pengar

Det är ett effektivt sätt att låta era pengar arbeta för er, utan att ni behöver lägga ned extra tid eller resurser. Med pengarna tryggt placerade på ett sparkonto, kan ni se ert kapital växa stadigt över tid, vilket ger er större ekonomisk frihet och möjligheter att expandera och utveckla er verksamhet.

Inga avgifter

Hos de flesta banker är det enkelt och kostnadsfritt att spara pengarna på ett företagskonto. Generellt finns det inga avgifter för att öppna eller underhålla ert sparkonto, vilket gör att du kan budgetera er ekonomi utan extra kostnader. Detta möjliggör en enkel och förutsägbar process där ni kan beräkna den ränta ni förväntas få, helt baserat på de insättningar ni gör.

Insättningsgaranti

Insättningsgarantin är ett skyddssystem som är avsett att skydda kontohavare om deras bank skulle gå i konkurs. Enligt detta system har kontohavare rätt att få tillbaka sina insättningar upp till ett belopp om högst 1 050 000 kronor.

Om banken går i konkurs eller om finansinspektionen aktiverar garantin, ska riksgälden se till att ersättningen betalas ut inom sju arbetsdagar.

Förutom grundbeloppet kan kontohavare också få ytterligare ersättning upp till 5 miljoner kronor för insättningar som rör särskilda händelser såsom försäljning av privatbostad eller utbetalning av avgångsvederlag.

bank krisen när folk ville få ut pengar

Dessa insättningar måste dock ha gjorts inom de senaste 12 månaderna från det att banken gick i konkurs. I dessa fall kan tiden för utbetalning av ersättning bli längre än de standardiserade sju dagarna.

 

Fördelar och nackdelar – Varför du ska välja ett sparkonto för ditt företag?

Ett företagssparkonto ger dig både flexibilitet och möjlighet att tjäna in ränta från första insättningen. Det är ett utmärkt val för de som behöver friheten att göra uttag och insättningar.

Fördelar

 • + Säker investering med garanterad insättning
 • + Ökad avkastning på ledigt kapital
 • + Stärker företagets ekonomiska reserv
 • + Dedikerad expertis genom personlig rådgivning

Nackdelar

 • Begränsad avkastning jämfört med andra investeringar
 • Avgifter och begränsningar för uttag
 • Rörlig ränta kan vara oförutsägbar
 • Risk för negativ realränta

Ska jag välja bunden eller rörlig ränta?

Det finns många olika erbjudanden från diverse banker som vill att du ska välja dom, men de flesta har lite olika erbjudanden. Nedan går vi igenom vad du ska tänka på när du väljer bunden- och fast ränta till ditt företagssparkonto.

Sparkonto med med bunden ränta

Ett sparkonto med bunden ränta erbjuder en fast räntesats under hela den period pengarna är bundna på kontot När du väljer att öppna ett sådant konto, låser du in kapitalet till en fast ränta som avtalas vid kontots öppnande.

Denna typ av konto är idealiskt om du inte behöver omedelbar tillgång till era likvida medel och kan avvara dem under en längre tid. Vanligtvis belönas längre bindningstider med högre räntor, vilket gör detta till ett populärt alternativ för dig som önskar en stabil och förutsägbar avkastning.

Sparkonto med rörlig sparränta

Att öppna ett sparkonto med rörlig sparränta kan vara ett alternativ för företag som önskar att få göra uttag hur mycket som helst, när som helst.

På ett sparkonto med rörlig sparränta styrs räntan av de aktuella marknadsförhållandena, vilket innebär att den kan både öka och minska beroende på det rådande ekonomiska klimatet.

Denna typ av konto är idealiskt för de som kanske behöver ha möjlighet att ta ut sina pengar på kortsikt, såsom inom några månader till ett år, och värderar möjligheten att kunna göra fria uttag utan att förlora ränta.

Starta ett företagssparkonto hos Marginalen Bank

Starta ett företagssparkonto hos Marginalen Bank och få en med hög ränta!

Snabbguide – Hur öppnar jag ett sparkonto för företag?

Nedan finer du en unik guide till hur du öppnar ditt sparkonto för företag.

1. Välj bank och företagskonto

Börja med att jämföra olika banker och de typer av företagskonton som finns att välja på. Lägg extra mycket fokus på att jämföra avgifter, räntor, och tillgängliga tjänster.

2. Fyll i ansökningsformulär

När du har valt bank, gå till webbplatsen eller närmaste filial för att påbörja ansökningsprocessen. När du ska öppna ett företagskonto behöver du fylla i ett ansökningsformulär. Minst en firmatecknare, som är behörig att skriva in sig i företagets styrelse, måste fylla i och signera ansökan med BankID.

I fall där kontot öppnas för föreningar eller stiftelser krävs ytterligare dokumentation. Du måste till exempel bifoga stadgar och ett protokoll från det senaste styrelsemötet där beslutet att öppna kontot togs.

Dessa dokument verifierar organisationens rätt att öppna ett konto och vilka som är behöriga att teckna företaget. Om du är noggrann och inkluderar all information vid första ansökan kommer processen flyta på smidigt och bra så att du är igång snabbt.

3. Verifiera dig

När du fyllt i ansökan och fått den godkänd kommer banken skicka ett brev hem på posten där du behöver verifiera dig med en bankdosa och bankID. Det gör du för att starta online banktjänsterna och få ditt bankkontonummer.

4. Klart!

När du verifierat dig och öppnat ditt företag sparkonto kan du sätta in pengar och göra uttag.

FAQ – Vanliga frågor och svar om hur man öppnar ett sparkonto för företag?

Hur öppnar jag ett sparkonto för företag?
Hur vet jag vilket sparkonto som passar mitt företag?
Vilken ränta får jag på sparkonton för företag?
Kostar det att ta ut pengar?

Hur hittar jag det bästa sparkonton för företag?

För att kunna hitta det bästa sparkontot för ditt företag krävs en väl genomtänkt strategi och klarhet i vad ni vill få ut av ert sparande.

Först och främst är det viktigt att jämföra olika banker och dess sparkonton utifrån både ränta och villkor. Besluta om ni behöver kunna ta ut pengarna snabbt, vilket kan göra ett konto med rörlig ränta mer lämpligt, eller om ni kan låta kapitalet ligga på kontot över en längre tid för att dra nytta av ett konto med bunden ränta och potentiellt högre avkastning.

Bild på olika banker

En genomgång av företagets finansiella situation hjälper er att bestämma om ni har möjlighet att låsa in pengarna och därmed maximera er potentiella avkastning. Efter att ha definierat era behov är nästa steg att använda verktyg som jämförelsetjänster, för att se över och jämföra de olika alternativen som bankerna erbjuder.

Kom ihåg att bankernas erbjudanden kan förändras över tid. Det är därför klokt att regelbundet granska villkoren på ditt nuvarande sparkonto och jämföra dem med andra på marknaden för att säkerställa att ni alltid har det bästa möjliga avtalet. Om du hittar att en annan bank erbjuder bättre villkor, tveka inte att byta sparkonto för att maximera företagets ekonomiska avkastning.

 

Lista – Jämför sparkonton från olika banker

 1. Mangold – 4,20 %

  Sparkonto

 2. Lunar – 4,10 %

  Sparkonto

 3. Resurs Bank – 4,10 %

  Sparkonto

 4. Collector – 3,95 %

  Collector Sparkonto Extra

 5. Handelsbanken – 3,95 %

  Placeringskonto

 6. Collector – 3,90 %

  Collector Sparkonto

 7. SBAB – 3,50 – 3,85 %

  Sparkonto

 8. Marginalen Bank – 3,60 %

  Sparkonto

Data och lista från Compricer.se

FAQ – Vanliga frågor och svar om sparkonton för företag

Kan företag ha sparkonto?
Kan man få in lön på företagskonto?
Får man ränta på företagskonto?
Varför ska man har ett sparkonto för företag?
Vilka banker har företagskonto?
Vilken är den bästa banken för företagssparkonto?
Hur mycket pengar bör man ha på ett företagskonto?
Måste jag ha ett företagskonto för enskild firma?
Är det fria uttag på ett företagskonto?
Är det skatt på sparkonton för företag?