Bästa sparappen 2024 – få hjälp med ditt sparande

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 29 december 2023

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Det kan vara svårt att veta hur du ska spara, vad du bör spara in på och vart du ska placera dina sparade pengar.

Nu för tiden finns det hjälp att få med dessa problem, det kan lösa sig helt utan att du behöver anstränga dig eller lägga ner speciellt mycket tid, nämligen en sparapp.

Men vilken är bäst?

Bli kund hos Lysa idag!

Sköt din privatekonomi med Alwy

Bästa sparappen

Att spara pengar ger dig möjlighet att förverkliga dina framtidsplaner och drömmar. Det finns olika sätt att spara, beroende på syftet med ditt sparande och vilka risker du vill ta. Du behöver också fundera på vilken metod som är bäst för dig, om du vill spara kortsiktigt eller långsiktigt.

Det vi vet är att alla former av sparande är bättre än inget sparande. Det kan dock vara svårt att veta hur du ska spara, vad du bör spara in på och vart du ska placera dina sparade pengar. Nu för tiden finns det hjälp att få med dessa problem.

Idag finns det nämligen något som kallas för sparappar. Dessa appar hjälper dig att på olika sätt spara pengar. De kan hjälpa dig investera dina pengar helt efter dina preferenser vad gäller risk och branscher. Apparna kan hjälpa dig att få en översikt över hur mycket pengar du faktiskt spenderar och på vad du spenderar dem.

De kan även hjälpa dig konsumera på smarta sätt, genom att tillexempel hyra något istället för att köpa något helt nytt mycket dyrare eller så kan de hjälpa dig att hitta de billigaste matvarorna. Sammanfattat kan du få hjälp med mycket, här nedan har vi listat några av våra favoritappar.

Vad är en sparapp?

Sparappar är mobila applikationer, alltså appar, som hjälper användaren att spara pengar på ett organiserat och effektivt sätt. Sparappar kan erbjuda olika funktioner beroende på deras utformning och syfte. Vanliga funktioner är:

 • Automatiskt sparande: Många sparappar kan kopplas till användarens bankkonto och automatiskt överföra en viss summa pengar till ett sparkonto regelbundet, t.ex. varje månad eller varje gång användaren gör ett köp.
 • Sparmål: Användarna kan sätta upp specifika sparmål, t.ex. att spara till en semester, bil eller hus. Appen hjälper till att spåra framstegen mot dessa mål.
 • Räntesatser: Flertalet sparappar erbjuder räntesatser.
 • Budgetering: Vissa sparappar erbjuder budgeteringsverktyg som hjälper användarna att bättre förstå sina utgifter och identifiera områden där de kan spara mer pengar.
 • Investeringsfunktioner: vissa sparappar kan kopplas till investeringskonton, så att användarna kan spara pengar genom att investera i aktier, obligationer och andra tillgångar.

I sin enklaste form är sparappar alltså verktyg som hjälper användarna att spara pengar, men de har ofta många andra funktioner som hjälper människor att bättre hantera sin privatekonomi.

Olika sparappar hjälper dig att spara inom olika områden. Tillexempel finns det sparappar som är utformade för att hjälpa dig minska matkostnaderna och hitta de billigaaste matvarorna. Andra hjälper dig att betala mindre ränta. Ytterligare appar kan hjälpa dig att investera pengarna genom fondrobotar tillexempel.

 

Varför använda en sparapp?

Det finns naturligtvis inget som säger att du måste eller bör ha en sparapp. Men det finns mycket att vinna och lite att förlora på att testa dem.

Det är svårt att säga exakt hur många som använder någon av de sparappar som finns i Sverige. Den datan finns inte idag. Men det finns en app för alla nästan oavsett vilket bekymmer du har i din ekonomi.

Fördelen med att ha en app för sparande och ekonomihantering är att appar, till skillnad från vanliga banker, ofta är utvecklade för att lösa specifika problem som människor behöver hjälp med. Med andra ord gör sparappar förmodligen en eller flera saker mycket bättre än storbankerna och kompletterar de banktjänster som de redan använder. Tänk på det som expertis.

Ibland räcker det att gå till sin vanliga husläkare (bank) för att få hjälp, men ibland är det bättre att konsultera en specialist (sparapp).

 

Alwy

Alwy

Fördelar

 • + Allt du behöver för att komma igång med Alwy är ditt bank-ID och din egen e-postadress
 • + Du kan få en överblick över din ekonomi, hålla koll på dina största utgifter och hantera ditt sparande
 • + Webbplatsen är mycket överskådlig och lätt att förstå, så att du alltid kan hålla koll på dina pengar

Nackdelar

 • Alwy är något mindre än många andra aktörer på marknaden och är dessutom relativt ny
 • Saknar resurser i områden där storbankerna är en kraft att räkna med

Bli kund hos Alwy idag!

Vill du få koll på din ekonomi och strukturera upp ditt sparande? Alwy är helhetstjänsten för dig som har allt för din ekonomi!

Alwy

5/5

Vill du få koll på din ekonomi och strukturera upp ditt sparande? Då är Alwy helhetstjänsten för dig som styr upp din ekonomi och ger dig allt för din ekonomi!

Mer information
 • + För att komma igång med Alwy behöver du ditt bank-ID och din egen e-postadress
 • + Få en överblick över din ekonomi, hålla koll på dina största utgifter och hantera ditt sparande
 • + Webbplatsen är överskådlig och lätt att navigera sig i
 • + Smart och användbar app

Alwy är en tjänst som på olika sätt hjälper privatpersoner med deras ekonomi. Entreprenören bakom appen insåg att det inte fanns några heltäckande ekonomitjänster på marknaden. Tanken bakom Alwy är att hjälpa dig med din ekonomi på alla nivåer så att du som privatperson inte behöver använda många olika tjänster. Med andra ord kombinerar den sparande, utgifter etc. på ett och samma ställe.

Alwy är i många avseenden en innovativ tjänst och prövar flera nya grepp. Till exempel tillåter Alwy alla medarbetare att arbeta var som helst, när som helst. Företaget marknadsför sig också som en organisation som hittar nya och innovativa lösningar för sina kunder. Det är med andra ord ett företag som vill sticka ut genom att skapa lösningar för hela den privata ekonomin på nya och moderna sätt.

Den här tjänsten hjälper bland annat till med ekonomisk förvaltning. Med hjälp av data från din egen bank, smart teknik och olika algoritmer kan du snabbt ta reda på vad du spenderar dina pengar på, hur din ekonomi kommer att se ut i framtiden och vad du bör tänka på.

På Alwys hemsida får du ett helikopterperspektiv över hela din ekonomiska situation. Du kan se hur mycket pengar som finns på olika konton och det aktuella värdet på dina investeringar. Så istället för att ha en app för ditt sparkonto och en för dina investeringar kan du hålla koll på allt på ett och samma ställe. Du kan också se vilka tjänster och abonnemang som kostar dig pengar löpande.

Den snygga webbdesignen och de lättförståeliga graferna gör det enkelt att få en överblick över hushållsekonomin. Webbplatsen kategoriserar också utgifter. Du kan se hur mycket du har spenderat på olika saker, till exempel kaffepengar eller bilreparationer. Dessa kategorier gör det också enkelt att sätta en månadsbudget. Du kan enkelt välja hur mycket du spenderar på kläder, mat och andra saker. Dessa siffror uppdateras automatiskt i appen när du gör olika inköp.

Det finns två versioner: gratis och premium. Premium kostar 49 kr per månad och ger dig tillgång till lite mer Alwy. Om du tecknar en premiumprenumeration för 49 kr per månad har du tillgång till cirka 200 fonder i skrivande stund. Fondavgifterna är lägre än hos storbolagen Avanza och Nordnet, och Alwy låter dig spara med en mängd olika sparpaket som de själva eller MyAdvice sätter ihop.

 

Opti

Opti

Fördelar

 • + Breda investeringar i jämförelse med övriga fondrobotar investerar Opti i fler olika tillgångar som råvaror, indexfonder och obligationsfonder
 • + Säkra investeringar, Opti regleras av den svenska Finansinspektionen och omfattas av insättningsgarantin samt investerarskyddet

Nackdelar

 • Något högre avgift, Opti har en högre avgift än några av de konkurrerande fondrobotarna på marknaden

Börja spara i fondroboten Opti!

Opti är en fondrobot som gör det enkelt att spara pengar och investera dem i fonder, även om du inte har tid eller lust att fokusera på att investera.

Opti

5/5

Opti är den bästa fondroboten på marknaden enligt oss. Den är också mycket uppskattad av kunder både på Trustpilot och i Appstore. Använd vår UNIKA bonuskod och få 50% rabatt på förvaltningsavgiften. Kod: Investeramera

Mer information
 • + Topprankad fondrobot
 • + Unik bonuskod: InvesteraMera (50% rabatt 3 mån)
 • + Kom igång på några minuter

Opti grundades av svenska entreprenörer från teknik- och finanssektorn. De alla var överens om att marginalerna inom finanssektorn var för höga och att det måste vara möjligt att göra investerande till en lägre kostnad möjligt. Tillsammans skapade de Opti som tror på att bra sparande kan erbjudas till en lägre kostnad, något som gynnar konsumenten

Opti är en intelligent fondrobot i form av en app, som automatiskt kan investera i fonder åt dig. När du öppnar ett konto svarar du först på några frågor om ditt sparande och appen föreslår investeringsfonder som matchar dina svar samt dina önskemål.

Investeringarna förvaltas automatiskt och baseras på personliga preferenser som sparande, risk och tidshorisont. Du kan dessutom välja mellan 10 olika portföljer med olika risknivåer, som regelbundet ombalanseras vid behov. Så att du i ännu högre grad kan forma ditt sparande.

Opti är en oberoende investeringsrådgivare. Det innebär att de inte får provisioner från fondbolag eller andra intressenter. De tar endast emot avgifter från kunder som sparar med fondrobotens hjälp.

Som Opti-investerare betalar du en förvaltningsavgift på cirka 0,73 % av värdet på din aktieportfölj varje år. Förvaltningsavgiften betalas till Opti för deras tjänster och arbetet med själva roboten. Till detta kommer en fondavgift på mellan 0,22 % och 0,28 %. Dessa varierar eftersom avgifterna beror på vilka fonder som ingår i portföljen.

Låga fondavgifter är en annan fördel med den välkända fondroboten Opti: oavsett vilka fonder du investerar i med Opti kan du investera i fonder med en genomsnittlig kostnad som är 40 % lägre. Det innebär att det är billigare att investera i fonder med Opti än att investera med de flesta banker.

 

Avanza

Avanza

Fördelar

 • + Brett utbud, hos Avanza kan du handla aktier, fonder, kryptovaluta, certifikat och göra automatiska investeringar
 • + Låga kostnader, jämfört med andra nätmäklaren och banker erbjuder Avanza handel till riktigt låga priser.

Nackdelar

 • Ingen fullskalig bank, Avanza har utmanat storbankerna vad gäller kostnaderna för privatpersoner att investera i aktier och fonder
 • De erbjuder de inte alla de tjänster som en komplett bank gör

Handla aktier idag!

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet!

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
 • + Marknadsledande i Sverige
 • + Stort utbud av aktier och fonder
 • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
 • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
 • + Egen gratis indexfond
 • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

Avanza är en svensk internetbank som gör det enkelt och billigt för dig att spara i aktier och fonder. Sedan Avanza grundades har företaget fokuserat på att utmana traditionella banker vad gäller avkastningen och avgifterna för småsparares investeringar.

Avanza är idag ett väletablerat svenskt finansbolag. Avanza Bank erbjuder en rad tjänster för privatekonomi, bland annat pensionssparande, aktieinvesteringar med ISK, fonder och ”vanliga” banktjänster.

Avanza har idag över 1,7 miljoner användare och har utsetts till ”Sveriges nöjdaste sparare” av SKI 13 år i rad och har vunnit Privata Affärers utmärkelse ”Årets Bank” tre år i rad. Företagets popularitet, välanvända samt lönsamma tjänster och utmärkelser bevisar verkligen att de är en seriös aktör och därför är det inte förvånande att Avanza, när fondrobotarna började dyka upp i Sverige, försökte skapa en egen variant.

Avanza är en fristående bank och nätmäklare som erbjuder ett antal olika finansiella tjänster till sina kunder. Dessutom kan du som kund välja att investera via Avanza från flertalet olika kontotyper, ISK, AF och KF.

Företagets huvudformer ligger på att erbjuda aktier och fonder till låga kostnader så att småsparare ska ha möjlighet att investera pengar och slippa betala stora belopp i avgifter men såklart gör de även annat. Du kan spara till ett barn, pensionsspara, ta bolån, få rådgivning liknande private banking och så mycket mer.

Avanza bjuder på courtage och förvaltningsavgift om ditt investerade kapital är mindre än 50 000 kr. Om du dessutom har ett sparande upp till samma belopp får du tillbaka fondavgifterna. Om du sparar eller investerar över 50 000 kronor betalar du därefter. Hur mycket courtage du får betala beror på vilken courtageklass transaktionen tillhör, vilket i sin tur beror på transaktionens storlek.

Nedan följer en tabell som sammanfattar strukturen i Avanzas courtageklasser.

Avanza courtageklasser

Sigmastocks

Sigmastocks

Fördelar

 • + En av få tjänster som gör det möjligt att automatiskt spara i aktier
 • + Personligare sparande, välj bort hela branscher eller enstaka företag du inte vill investera i
 • + Lägsta årliga avgiften på marknaden

Nackdelar

 • Långsam process, det tar lång tid för investeringen att gå igenom och värdet på aktien kan ändrats

Nyhet – Investera med en aktierobot!

Sigmastocks

4/5

Sigmastocks aktierobot är en populär tjänst som placerar dina pengar främst i aktier istället för olika fonder. Men du kan även placera i räntor genom att äga en räntefond, eftersom den också kan välja att exponera sig mot räntor.

Mer information
 • + Lägsta årliga avgiften på marknaden
 • + Investeringarna förvaltas automatiskt
 • + Skräddarsytt sparande för din risknivå och vikter mot USA, Europa eller Sverige

Sedan Sigmastocks grundades 2014 har tjänsten fått mycket uppmärksamhet i media. Sedan starten har den haft som mål att förändra den gamla uppfattningen om finanssektorn, särskilt att det är svårt att investera i aktier.

Genom att erbjuda automatiserat, anpassat och transparent aktiesparande med låga avgifter utmanar Sigmastocks på allvar de gamla strukturerna i finansbranschen och gör aktiesparande enklare.

Med Sigmastocks kan du skräddarsy ditt sparande precis som du vill. Du kan välja allt från hållbara aktier till lågrisk-, högrisk- och viktade aktier i USA, Europa och Sverige. De erbjuder också några av marknadens lägsta förvaltningsavgifter.

Det som gör Sigmastocks världsunik är att till skillnad från fondrobotar, som är en vanlig sparform, att roboten investerar direkt i aktier. Om du är intresserad av aktier men inte vill spendera tid på att spåra potentiella framgångar eller läsa årsredovisningar, är Sigmastocks aktierobot perfekt för dig.

Det tar dock ungefär fem dagar för den första insättningen att nå kontot. Därefter tar det en till två veckor innan investeringen i de utvalda aktierna görs av aktieroboten. Försäljning och uttag tar också tid. Detta är inte speciellt viktigt för majoriteten av långsiktiga investerare, men det kan vara irriterande.

Sigmastocks tar ut en administrationsavgift på mellan 0,35 % och 0,47 % som betalas en gång per månad. Anledningen till de olika förvaltningsavgifterna är att avgifterna varierar beroende på vilken marknad de aktier som Sigmastocks analyserar åt dig finns på.

Om du endast investerar i svenska aktier betalar du endast 0,35 % i förvaltningsavgift. Om du vill ha aktier på de amerikanska eller europeiska börserna tas en avgift på 0,47% ut. Företaget tjänar pengar enbart på denna provision och tar därför inte ut de courtageavgifter som normalt tillkommer vid aktieaffärer.

 

Stocksholm

Stocksholm

Fördelar

 • + Beprövad strategi, momentumstrategier brukar överprestera index
 • + Tidseffektivt , bara 15 minuter i månaden behövs läggas på dina investeringar
 • + Avkastningsgaranti, levererar inte stocksholms aktierobot bättre än index under det första året får du tillbaka medlemsavgiften

Nackdelar

 • Innehav skyddas inte av garanti
 • Mycket courtage

Bli kund idag!

Stocksholm

2/5

Stocksholm är ingen fondrobot eller aktierobot likt Lysa, Opti eller Sigmastocks. Istället är det en investeringsrådgivare som talar om för dig vad, hur mycket och när du ska köpa en viss aktie.

Mer information
 • + Beprövad strategi
 • + Tidseffektivt
 • + Objektiv rådgivning

Det fungerar som ett portföljverktyg som genom algoritm berättar för dig vilka 10 aktier som är mest värda att investera i. Den berättar även hur många aktier du bör köpa för att dina investeringar ska prestera bättre än börsen på lång sikt.

Stocksholms aktierobot bistår dig endast med själva rådgivningen. Det faktiska köpandet och säljandet av aktier samt ombalanseringen av din portfölj får du göra själv via din nätmäklare, Avanza, Nordnet eller Interactive Brokers förslagsvis.

Algoritmen som fondroboten baseras på bygger på är en så kallad momentuminvestering, en strategi som bygger på att aktier som utvecklas positivt köps och de som gått dåligt säljs. Vad momentuminvesteringar är på ett djupare plan kommer vi gå in på lite senare.

Att investera enligt Monument-strategin tenderar att överträffa marknaden på lång sikt, vilket är gynnsamt för långsiktiga sparare. Dessutom passar Stockholm även för de med mindre tid, erfarenhet och kunskap, eftersom de bara behöver köpa och sälja som algoritmen säger åt dem att göra.

Det finns tre olika paket att välja på som kund hos Stocksholm. De alla har olika kostnader och innebär olika stora möjligheter, men oavsett vilket du väljer så är de två första månaderna gratis.

Liten

 • 1299 kr/år eller 129 kr/månad
 • Svenska börsen
 • Investeringar under 20 000 kr

Medium

 • 2199 kr/år eller 219 kr/månad
 • Svenska börsen
 • Investeringar mellan 20 000 och 35 000 kr

Stor

 • 2999 kr/år eller 299 kr/månad
 • Svenska och amerikanska börsen
 • Investeringar över 35 000 kr

 

Lysa

Lysa

Fördelar

 • + Låga avgifter jämfört med indexfonder
 • + Automatiskt sparande utan att behöva välja
 • + Lätt att komma igång

Nackdelar

 • Få möjligheter till självkonfiguration
 • Endast webbplats, ingen app

Kom igång idag!

Lysa

5/5

Lysa är bland de billigaste fondrobotarna på svenska marknaden samtidigt som man har extremt hög kundnöjdhet och en lättanvänd tjänst.

Mer information
 • + Sveriges billigaste fondrobot
 • + Sätt in pengar via Swish
 • + Konton med olika risknivåer

Lysa erbjuder två olika placeringsinriktningar för sina sparande kunder: en bred placeringsinriktning och en hållbar placeringsinriktning. Den breda inriktningen fokuserar på att maximera riskspridningen genom att investera i tusentals företag över hela världen, medan den hållbar inriktningen fokuserar på hållbarhetsaspekter genom att utesluta vissa företag och branscher som inte uppfyller de krav på hållbarhet som ställs.

Lysa är Sveriges marknadsledande och mest använda robotrådgivare med en vision om att göra sparande smartare, billigare och mer transparent för sina kunder.

Fondrobotens namn, Lysa, kommer från visionen om att ”lysa upp” finansbranschen. De tror på att eliminera den mänskliga faktorn i beslut som lätt styrs av känslor och erbjuda alla möjligheten att investera enligt en professionell strategi till en låg kostnad.

Lysa investerar dina pengar i fonder med låga förvaltningskostnader. En av lysas huvudtankar är att investera i indexbaserade fonder som inte har höga kostnader.

Dessutom placeras dina pengar på ett sätt som skapar en så diversifierad och bred portfölj som möjligt för att göra den säkrare. Att placera alla pengar i en specifikt nischad fond, en begränsad bransch eller en viss geografisk marknad innebär en betydligt större risk än vad ett diversifierat sparande innebär.

Även om du väljer den hållbara investeringsinriktningen på ditt sparande hos Lysa så kommer din portfölj fortfarande att vara mycket diversifierad och bred. Vissa investeringar i fonder kommer såklart att väljas bort av etiska skäl. Till exempel så kommer det inte ske några investeringar i företag som håller på med produktion av fossila bränslen, spel med pengar, alkohol eller tobak.

Lysa är en utmärkt fondrobot. Den är enkel att använda och erbjuder automatisk riskspridning, vilket är ett kännetecken för fondrobotar. Genom att endast investera i indexfonder kan du hålla investeringskostnaderna låga och uppnå riskspridning. Detta tack vare ”trippel” riskhantering.

Lysa rekommenderas för dig som vill spara passivt och långsiktigt, gärna i form av månadssparande. Kombinationen av låga avgifter och indexfonder är en win-win-situation på lång sikt. Tjänsten är också tillgänglig för mer aktiva investerare, som använder den som bas för sin portfölj och sedan kompletterar med egna fonder, aktier och andra tillgångar.

Nackdelen med tjänsten är att den kan upplevas som alltför passiv. Det är förståeligt att människor med ett starkt intresse för investeringar föredrar att skapa sina egna portföljer. Det skulle vara ett intressant experiment att be sådana personer att också investera en liten summa pengar i Lysa och jämföra sina egna investeringar med fondens robotavkastning under 10-15 år.

 

Zlantar

Zlantar

Fördelar

 • + Ger dig information om din ekonomi
 • + Ger dig med flera olika kort och konton bra koll på ditt spenderande
 • + Varnar för ovanliga beteenden och potentiellt bedrägeri

Nackdelar

 • För optimal funktion måste din bank vara partner till Zlantar
 • Går inte att lägga in manuella transaktioner
 • Registrerar endast pengar som spenderas digitalt

Nackdelar. För att Zlantar ska fungera optimalt måste de kort och banker du använder vara partners till företaget. Det går inte att lägga till transaktioner manuellt, vilket är ett problem om du till exempel använder kontanter ofta.

Till skillnad från tidigare nämnda sparappar så som Stocksholm och Lysa är Zlantar ingen app som hjälper dig investera pengar utan hjälper dig stället med att hålla koll på dina utgifter.

Stocksholm
Spara i en aktierobot!

Börja fondspara i en fondrobot!

Zlantar-appen samlar alla dina bankkonton och kreditkort och ger dig en överblick över din ekonomi. Transaktioner kategoriseras automatiskt så att du enkelt kan se hur dina pengar flödar varje månad. Appen berättar om du betalar mer än genomsnittet och hur mycket du kan samla på dig och spara.

Zlantar är en annan app som utvecklats i Sverige och har ett högt betyg baserat på många recensioner på Google Play. Investerarna bakom Zlantar inkluderar Svea Ekonomi, som inte har några backningsproblem.

Appen samlar in information om transaktioner som du har gjort med olika konton och kort som du har gett Zlantar tillgång till. Det kan tyckas skrämmande att ge appen tillgång till känsliga uppgifter, men Zlantar står under Finansinspektionens tillsyn.

Zlantar ska också hjälpa dig att hålla koll på alla dina avtal och prenumerationer och välja den bästa lösningen för dig när nya erbjudanden lanseras. På så sätt kan Zlantar också göra prisjämförelser och ge dig erbjudanden baserat på dina aktuella kontohändelser; om du till exempel precis har satt in en stor summa pengar på ett konto kopplat till Zlantar kan du få tips om sparformer med bra avkastning.

Zia ”din smarta vän” är en tjänst som gör det möjligt för kunder att få personliga råd baserade på deras handelsskillnader med andra Zlantar-kunder.

 

Anyfin

Anyfin

Fördelar

 • + Sänker din effektiva ränta
 • + Smidig ansökan genom att foto tas på faktura
 • + Mycket användarvänlig app

Nackdelar

 • Anyfin accepterar inte alla lån
 • Ingen garanti på att Anyfin kan hjälpa dig och sänka din ränta

Anyfin grundades 2017 och har som mål att leda individer till en bättre ekonomi. Anyfin gör detta genom att erbjuda kunder möjligheten att refinansiera delbetalningar, kreditkortsräkningar och privatlån upp till 300 000 SEK. De är ett företag som hjälper kunder att sänka kostnaden för sina befintliga lån och krediter.

Det sker genom att Anyfin tar över lånet från kunden och erbjuder sig att återbetala pengarna till långivaren. Vilket i sin tur leder till att du betalar tillbaka pengarna till Anyfin, med en lägre ränta.

För att bli kund hos Anyfin och kunna använda deras tjänster behöver du ladda ner deras app eller gå in på anyfin.se. Tryck sedan på ”Ny ansökan” och välj din kreditgivare från listan, om din kreditgivare inte finns med behöver du ladda upp en bild på den fakturan som du vill ha omfinansierad. Är det så att du inte har en faktura utan autogiro så tar du en printscreen på ditt bankutdrag.

Efter de fyller du i dina kontaktuppgifter och signerar med BankID. Anyfin återkommer till dig inom någon dag med besked om de har möjlighet att sänka din ränta. Deras erbjudande är alltid bättre än ditt nuvarande avtal om det är så att de erbjuder dig ett nytt avtal.

För att tacka ja till det signerar du bara med BankID igen, Anyfin betalar av ditt lån eller din faktura och från och med nu betalar du tillbaka dina lånade pengar till Anyfin istället för banken. Dessutom till en lägre ränta.

Föreställ dig att du har en avbetalning på 6 000 kr under 8 månader. Räntan är 22,5 % och aviseringsavgiften är 35 kr. Du tar ett foto av fakturan och skickar det till Anyfin. Efter en kreditprövning beslutar Anyfin att de kan erbjuda dig 6 000 kr i 8 månader till 14 % utan aviavgift.

Beloppet och amorteringstiden förblir desamma. Däremot kan räntan sänkas och den totala månatliga avbokningsavgiften från Anyfin kommer inte att överstiga 29 kr.

Anyfin tar egentligen inte ut några fasta kostnader eller utgifter av dig för det arbete som de genomför så att du ska kunna betala av ditt lån eller din faktura till en lägre ränta. Istället tjänar Anyfin pengar på den ränta du betalar, som du tidigare betalade till långivaren.

Anyfin omförhandlar och sänker räntan på lån, krediter och amorteringar. Det brukar resultera i lägre ränta, snabbare svar och hjälp att lösa gamla lån. I slutändan är deras erbjudande bra eftersom räntan sätts på en godkänd nivå. Den kan också användas när räntan på ett privatlån är hög.

Dock finns det ingen garanti för att Alwy kan hjälpa dig. Det kan bero på att den faktura eller det lån du har inte går att ge bättre villkor. Det är alltid bra att försöka se vad Alwy kan göra eftersom det inte kostar dig något att skicka in en ansökan till dem. Dessutom har de några krav du behöver uppfylla:

 • Vara minst 18 år gammal
 • Vara folkbokförd i Sverige
 • Inte ha varit i dröjsmål med betalning under de senaste 12 månaderna eller ha några utestående giltiga skulder hos Kronofogden
 • Ha inkomst av tjänst eller bidrag, pension eller sjukpenning från sina föräldrar.

Dessutom lämnas erbjudande endast om det är möjligt att faktiskt sänka räntan. Detta är inte alltid möjligt. I vissa fall kan det finnas bättre räntor än vad vi kan erbjuda.

 

Dreams

Dreams

Fördelar

 • + Mer än 100 sparhack
 • + Säkert sparande genom Ålandsbanken
 • + Spara mot mål
 • + Spara tillsammans med andra mot gemensamma mål

Nackdelar

 • Låga räntor på sparkonto, även hos Ålandsbanken

Dreams – spara till dina drömmar Dreams är en app som främjar sparande och har cirka 400 000 användare i Sverige och Norge, de siktar nu även på att expandera sin marknad till Europa.

Det kostar inget att ladda ner Dreams och appen finns tillgänglig för både Android och iOS enheter. Dreams samarbetar med Ålandsbanken, där appanvändare öppnar ett sparkonto som de överför pengar till från sitt vanliga lönekonto på sina egna villkor.

Tack vare Dreams partnerskap med Ålandsbanken är dina pengar skyddade med samma säkerhet och juridiska skydd som en vanlig bank. När du öppnar ett användarkonto öppnas även ett konto hos Ålandsbanken som blir ditt Dream-konto. Du kan börja spara genom att koppla ditt Dream-konto till ditt vanliga lönekonto. Dream sköter ditt konto och dina överföringar.

Med Dreams-appen kan du skapa dina egna sparmål i form av drömmar, t.ex. ”ny bil” eller ”pengar till julklappar”. Genom att definiera dina drömmar med namn, slutdatum och belopp blir dina mål tydligare och mer attraktiva.

Studier har visat att ju tydligare du gör dina mål och drömmar, desto mer sannolikt är det att du förverkligar dem. För varje dröm du drömmer upp kan du aktivera olika typer av sparmetoder, det de kallar sparhacks, för att spara pengar så att drömmen blir verklighet.

Sparhacks är Dreams unika sätt att spara pengar manuellt eller automatiskt för att uppfylla dina drömmar. De har över 100 sparhacks hjälper dig att komma närmare dina mål och spara pengar på olika sätt.

Deras mest populära sparhack är tjuven. Tjuvar drar pengar från dig en gång i veckan, men de kan inte i förväg veta exakt hur mycket pengar som kommer att tas ut och när. Utan en slumpmässig summa pengar kommer alltså att dras på en slumpmässig dag varje vecka. Det låter kanske konstigt, men det är sant. Tjuveri är ett minst sagt ovanligt sätt att spara, men det har flera fördelar.

De erbjuder även sparhack som Sparligan. Under herr- och damallsvenskan kan du och dina vänner aktivera ert favoritlag och tävla om vem som har sparat mest under säsongen! Om laget du hejar på gör mål så sparar Drams 100 kr åt dig i appen för dina drömmar.

Dreams hjälper människor att visualisera sina drömmar om att spendera pengar och hitta en sparplan som gör att de kan nå det målet inom en viss tidsram.

Att minimera sina utgifter är viktigt för den som vill öka sitt sparande, och därför ger appen spartips. Den huvudsakliga målgruppen är unga människor med relativt kortsiktiga sparmål. Den är till exempel perfekt för dem som vill börja spara till ett körkort eller en långsiktig resa efter examen.

Dreams utmärker sig genom att göra sparande och investeringar roligt. Siffror visar att en genomsnittlig användare av Dreams-appen ökar sitt sparande med 1 500 kr per månad och det roliga med Dreams är möjligheten att gå ihop med några vänner mot en gemensam dröm!

 

Gimi

Gimi

Fördelar

 • + Barn lär sig om ekonomi och sparande
 • + Möjlighet att lära barnen om vikten av arbete för att tjäna pengar
 • + Föräldrar kan hålla koll på vad samt hur mycket barnen spenderar pengar på

Nackdelar

 • Kostar 49 kr/månad

Gimi-appen riktar sig till barn och ungdomar och är utformad för att hjälpa dem att lära sig att hantera sin ekonomi på ett ansvarsfullt och roligt sätt. Barn som laddar ner appen får tillgång till funktioner som sträcker sig från sparande till utgifter och inkomster. På så sätt har Gimi en bred syn på hushållsekonomi, men anpassad på ett sätt som barn kan förstå.

Gimi finns tillgänglig för iOS och Android. Appen är gratis att använda och är en av de snabbast växande ekonomiapparna i Europa med hundratusentals användare. Till skillnad från vissa andra stora finansiella appar under utveckling genererar Gimi redan betydande intäkter.

En av grundpelarna för framtida ekonomiskt välstånd är att förstå hur man sparar pengar, och Gimi hjälper barn att förstå vad det innebär att spara genom att hjälpa dem att sätta upp sina egna sparmål och granska deras framsteg på ett interaktivt sätt.

Till exempel så finns det exempel på sysslor i appen, så som att tömma diskmaskinen eller hänga en tvätt, som ger barnen möjlighet att öka sin vecko- eller månadsinkomst och uppleva att de tjänar egna pengar. Gimis syssel system gör det möjligt för föräldrar att enkelt tilldela sysslor och barn att frivilligt ansöka om att göra dem.

Föräldrarna kan i sin tur använda appen för att schemalägga vecko- eller månadsbidrag för sina barn. De kan även ge exempel på sysslor som barnen kan göra för att ha möjlighet att tjäna lite extra pengar. Dessutom kan de genom appen hålla koll kontohistoriken för barnets egna Gimi MasterCard.

Från att ha varit en renodlad barnapp har Gimi breddat sin målgrupp och inkluderar nu även ungdomar. När du som Gimi-användare är tillräckligt gammal för att hantera riktiga pengar får du ett särskilt MasterCard kopplat till appen. Som förälder är detta ett utmärkt tillfälle att kontrollera hur pengar spenderas, och Gimi-kortet är en mjukstart för dem som vill kunna hantera sina veckopengar baserat på förnuftiga ekonomiska beslut.

För detta ändamål, alltså att använda Gimi-kortet, tar Gimi för närvarande ut en månadsavgift på 49 SEK. Appen kan användas av hela familjen och blir till exempel ett sätt att hantera extrapengar som betalas ut i utbyte mot olika sysslor som barnen kan göra.

 

NoWo

NoWo

Fördelar

 • + Bra att kunna spara ihop pengar på olika sätt
 • + Erbjuder billig digital livförsäkring
 • + Du kan ha din tjänstepension hos Nowo

Nackdelar

 • Bonusar som samlas in genom att fylla i undersökningar överförs en gång i månaden för att finansiera köp
 • Vissa undersökningar är mycket långa och måste besvaras flera gånger för att kvalificera
 • Lyckohjulet fungerar inte alltid

NoWo är en app som hjälper dig att spara pengar för din framtid, eller mer exakt, för din pension. NoWo Fund är där dina besparingar hamnar, och du kan välja flera olika sätt att spara, till exempel att spara en liten summa varje dag eller lägga till ditt NoWo-sparande när du har extra pengar.

Du kan som sagt spara på en mängd olika sätt, och oavsett hur du sparar går pengarna till Nowo-fonden. De olika sätten att tjäna pengar med Nowo är snabbsparande, automatiskt sparande, dagligt sparande, att svara på undersökningar, du tjänar pengar när du svarar, eller att handla i cirka 1 000 butiker och få pengar tillbaka vid varje köp.

Nowo Global Fund förvaltas av QQM Fund Management AB och för att följa utvecklingen av fonden kan du se det totala beloppet i Nowo-appen. Om du vill se din historik och dina transaktioner behöver du logga in på Nowos kundportal.

För att göra detta behöver du ladda ner Nowo-appen till din telefon, eftersom de flesta funktioner bara finns i appen. Nowo shop finns både i appen och på webben, men Nowo Global Fund kan bara säljas via webben.

Nowo har en rolig funktion där du kan snurra fram en förmögenhet om du går minst 7 000 steg varje dag. För dem som oavsett är ute och går mycket är detta en rolig funktion, och medan du är i Nowo har du chansen att tjäna lite extra pengar genom att fylla i undersökningar.

Nowo erbjuder dessutom ett enkelt sätt att öppna ett konto till ditt barn. Allt du behöver är ditt eget BankID och du kan skapa ett ISK-konto åt ditt barn och spara pengar på det kontot.

Nowo har + funktioner, som kostar extra, men som också har fördelar för de som gillar Nowo. Det kostar 49 kr per månad eller 399 kr per år, den som är intresserad av Nowo + kan prova det gratis i 14 dagar.

Tillsammans med Evident life erbjuder Nowo också billiga digitala livförsäkringar – det verkar lite märkligt att stöta på livförsäkringar på Nowo, men kanske tänker de att om man är intresserad av att spara till pensionen så kanske man också är intresserad av att se över sin livförsäkring.

När det gäller den billigaste livförsäkringen på marknaden så är det kostnaden som är det intressanta. Alla priser är helt kundanpassade, men tabellen ger en indikation på priserna.

Ålder Livförsäkring Kostnad per månad

30 år 500 000 kr från 18 kr/månad

40 år 500 000 kr från 35 kr/månad

50 år 500 000 kr från 82 kr/månad

30 år 1 000 000 kr från 31 kr/månad

40 år 1 000 000 kr från 62 kr/månad

50 år 1 000 000 kr från 155 kr/månad

I samarbete med Familjens Jurist erbjuder Novo Juridikhjälpen som kan upprätta testamenten, fullmakter och samboavtal. Det kan låta som en udda fågel, men det är det inte – om du är kund hos Nowo och behöver hjälp med att upprätta dessa dokument så finns denna tjänst tillgänglig för dig.

 

Karma

Karma

Fördelar

 • + Spara pengar på dina matinköp
 • + Följ dina favoritrestauranger och matbutiker
 • + Minska matsvinnet

Nackdelar

 • Ingen app som hjälper dig investera pengar

Karma vill hjälpa människor att spara något viktigt: mat. Samtidigt minskar det matsvinnet och är snällt mot planeten. Genom att köpa mat försöker de spara både pengar och miljö. De sparade pengarna kan spenderas på någon av de sparappar som nämnts tidigare i den här artikeln.

Det betyder att du som kund kan göra en insats för miljön och samtidigt göra ett klipp! Maten som säljs via Karma säljs alltid för minst halva priset.

Karma är en app som hjälper restauranger, caféer och livsmedelsbutiker att minska matsvinnet. De erbjuder dig som privatperson möjligheten att rädda bra mat med rabatt som annars riskerar att slängas.

Genom Karma-appen kan du enkelt köpa den mat du vill ha och hämta den som takeaway på plats vid en angiven tidpunkt. Köp mat och gör beställningar direkt i appen. Dina beställningar sparas automatiskt i ”Beställningshistorik” i appen.

Köper du mat via Karmas tjänster så tar du som kund emot de köpta varorna på plats vid angiven tidpunkt, visar beställningen på din smartphone och tar emot maten. På restauranger och kaféer serveras vanligtvis frukost efter kl. 10.00, lunch efter kl. 14.00 och middag efter kl. 19.00. Livsmedelsbutiker har ofta produkter till försäljning i appen under hela dagen.

Vill du veta vad som är på rea i din favoritbutik? Följ bara platsen i appen så får du ett meddelande när maten är på rea! Klicka på platsens hjärta för att låta Karma-appen meddela dig. Du kan följa så många platser som du vill.

Dessutom kostar det inget att gå med i Karma! För att täcka en del av sina driftskostnader tar Karma ut en serviceavgift för varje vara som köps i appen. Avgiften sätts efter produktens pris och avrundas uppåt till närmaste 50-öring.

 

Matpriskollen

Matpriskollen

Fördelar

 • + Bestäm vilka butiker du vill ha erbjudanden från
 • + Tjänsten är gratis
 • + Lätt att hitta de billigaste varorna

Nackdelar

 • Alla varor är utspridda över flera olika butiker
 • Mest användbar i större städer där utbudet är störst

Med appen Matpriskollen kan du registrera de livsmedelsbutiker där du brukar handla och få de bästa erbjudandena från dem. Du kan spara pengar genom att köpa mat på det billigaste stället för tillfället, eller leta efter specialprodukter och köpa dem till specialpriser.

Matpriskollen uppger själva att de är stolta över att vara Sveriges största neutrala och oberoende matprisapp som inte är färgat eller influerat av butikskedjornas och leverantörernas färger. I deras app jämförs hundratals olika butiker runt om i landet. Coop, ICA, Willys, Ö&B, City Gross, Lidl, Hemköp, Rusta och många andra butiker finns att jämföra priset mellan.

De startade som en webbplats där konsumenterna kan söka efter tilläggspriser som gäller för närliggande butiker eller begränsa utbudet av produkter. Konsumenterna kan också begränsa sig till vissa produktgrupper och se specialpriser där.

Enligt Mazur, Matpriskollens VD, är användarna allt från verkställande direktörer till studenter. Det är omöjligt att fastställa tilläggsavgifterna för enskilda konsumenter. Mazur uppskattar att 150.000 extrapriser läggs in varje vecka och att 171.000 extrapriser läggs in under påskveckan.

Matpriskollen finns som en gratis app. – vilket har varit en succé. 70.000 personer har sedan årsskiftet laddat ner den till sin smartphone helt utan reklam. Det är lätt att ladda ner en gratisapp och inte använda den. Men det visar sig att kunderna faktiskt använder sig av den och nyttjar deras tjänster.

Kopplingar till butiksnivån är avgörande, säger Ulf ”Butikerna kan lägga in erbjudanden, annonsera lokalt och nu kan de skicka information direkt till konsumenterna via Matpriskollen, till exempel att ett parti av en viss produkt finns i lager och hur mycket den säljs för. Informationen kan sedan distribueras endast till kunder som är intresserade av den specifika butiken, eller, om det är riktigt bra, till alla Matpriskollens användare i området.

Vanligtvis är de flesta användare aktiva på måndagar och tisdagar, eftersom specialpriser är tillgängliga från måndag. De har priser för 3.100 försäljningsställen i landet och de finns en mycket bra uppfattning om vad priserna är, så att de kan se till att visa och erbjuda de bästa priserna för sina kunder.

 

Hygglo

Hygglo

Fördelar

 • + Färre inköp av produkter som inte används så ofta
 • + Tjäna pengar på att hyra ut
 • + Spara på miljön
 • + Gratis att annonsera och hyra ut

Nackdelar

 • Hygglo tar 20% i provision

Hygglo-appen tycker att många av de saker som inte används så ofta, som borrmaskiner och partytält, ska hyras ut. Att hyra är ett bra sätt att spara pengar och om du redan äger en borrmaskin kan du till och med tjäna pengar genom att hyra ut den till andra via Hygglo. De pengarna blir en del av ditt sparande.

Hygglo är en tjänst som lanserades 2016 med det enkla mottot ”saker ska användas” Hygglo anser att delningsekonomin bara har börjat och kan ha en positiv inverkan på den globala miljön. Hygglo är en tjänst där privatpersoner delar föremål med varandra. Det gör det möjligt för människor att hyra ut föremål i sina hem som de inte alltid använder till andra som behöver just det föremålet. Från takboxar och drönare till specialverktyg och cyklar – det finns mer saker där ute att hyra än du kanske tror.

Genom att använda Hygglo kan privatpersoner dra nytta av att hyra föremål som de inte använder varje dag, samtidigt som de kan hyra ut ägodelar som de behöver när de behöver det. Den största lärdomen för Hygglo är hur lång tid det tar att förändra konsumenternas beteende. Det finns en önskan och ambition att minska konsumtionen och leva mer hållbart, men det är fortfarande svårt att börja ersätta konsumtion.

Att vara hyresvärd och att annonsera på Hygglo är gratis, så du kan skapa så många annonser för hur många olika prylar eller fastigheter du vill. Det enda förbehållet är att hyresbetalningar görs via Hygglo. När du hyr ut din bostad kommer du att debiteras 80% av hyran, Hygglos provision är 20%, 16% + moms, vilket inkluderar Hygglo-försäkring och support.

 

InvesteraMera sammanfattar

Att spara pengar gör det möjligt för människor att förverkliga sina framtidsplaner och drömmar. Samtidigt kan det hjälpa dig att förbereda dig för oförutsedda händelser som vattenläckor eller elprishöjningar. Det finns olika sätt att spara, beroende på syftet och risken med sparandet.

Det vi vet är att alla former av sparande är bättre än inget sparande alls. Men att veta hur man ska spara, vad man ska spara till och var man ska investera sina sparpengar kan vara en utmaning.

Numera finns det hjälp att få för att lösa dessa problem, och det kan göras helt utan att du behöver arbeta hårt eller slösa en massa tid, sparappar. Dessa appar hjälper dig att spara pengar på olika sätt. De kan hjälpa dig att investera pengar enligt dina preferenser.

De kan framförallt hjälpa dig att få en överblick kring hur mycket pengar du faktiskt spenderar och på vad. De hjälper dig att spendera på smarta sätt, som att hyra istället för att köpa nya dyra saker eller hjälpa dig att hitta de billigaste matvarorna.

FAQ – Sparappar

Nedan besvarar vi några av de mest frekvent ställda frågorna vad gäller sparappar.

Vad är en sparapp?
Vilken sparapp är bäst?
Vilka sparappar är gratis?