Bästa privatlånet med låg ränta 2024 – Jämför privatlån med låg ränta

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 25 april 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Ska du låna pengar och är på jakt efter ett privatlån med låg ränta? I denna guide går vi igenom vilka privatlån som erbjuder lägst ränta just nu och vart du kan låna pengar med låg ränta 2024.

Vi går igenom allt från hur du omförhandlar ett privatlån från hög till låg ränta och guidar dig genom avancerade strategier så att du kan säkra ett lånelöfte.

Bästa lånet med låg ränta 2024

I artikeln besvarar vi:

 • Hur förhandlar jag mig till en låg ränta?
 • Vad kostar ett privatlån?
 • Hur hittar jag de bästa privatlånet?

Ansöka om ett privatlån med låg ränta

När det kommer till att ansöka om ett privatlån, delar de flesta samma mål – att få en så låg ränta som möjligt. Räntan spelar en stor roll, eftersom den inte bara påverkar din ekonomi kortsiktigt, utan även långsiktigt.

Du kommer tvingas betala tillbaka lånet under många år framöver, därav är det viktigt att du gör upp en plan för hur du ska betala tillbaka lånet utan att försätta dig i en situation där du inte har råd att göra återbetalningar. Faktum är att du har en möjlighet att påverka din ränta genom att jämföra olika erbjudanden och förhandla villkoren i lånelöften med banken.

Den ränta som du blir erbjudan speglar ofta din finansiella hälsa. En stark ekonomisk bakgrund ökar sannolikheten för att få ett lån med låg ränta. För att optimera dina odds att låsa in den lägsta möjliga räntan, är det klokt att undersöka och jämföra olika lånealternativ innan du slår till.

Låna med maximalt låg ränta

Långivare bedömer din förmåga att återbetala lånet baserat på hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut. Varje bank och långivare har dessutom sina egna kriterier för vem de godtar som låntagare.

Även om vissa faktorer som anställning, ålder, civilstånd och inkomst kan vara svåra att förändra på kort sikt, finns det ändå strategier du kan använda för att säkra en så förmånlig ränta som möjligt.

Här delar vi med oss av insikter om vad långivare överväger när de sätter din ränta och hur du kan agera för att få ett lån med de bästa räntevillkoren.

 • Jämför dina låneerbjudanden för att hitta lägre räntor

  Genom att jämföra olika låneerbjudanden innan du beslutar dig kan du öka dina chanser att hitta ett lån med den bästa effektiva räntan. Det finns flera faktorer som kan påverka den ränta du erbjuds vid låneansökan. En av de viktigaste är vilken typ av anställning du har.

 • Samla dina lån för att få en lägre ränta

  När du ska ansöka om ett lån bör du undvika att ha många privatlån och krediter. Finansiell spridning oroar vissa kreditgivare och ses som ett varningstecken. En strategi för att förhindra detta är att samla dina befintliga skulder som ett nytt lån hos en långivare. Denna metod innebär förmånligare villkor samt en reducerad total månadskostnad för dina räntebetalningar.

  Det kan verka konstigt att lösa ett problem som skapats av att du tagit för mycket lån, genom att ta ett nytt lån. Men denna åtgärd kan faktiskt leda till stora besparingar. Genom att ersätta flera små högräntelån med ett enda stort lån med lägre ränta, kan du minska din totala månadskostnad.

  Denna metod möjliggör inte bara tillgång till lägre räntor utan även en väg bort från de dolda avgifter och administrativa utgifter som ofta är förknippade med många smålån.

  Räntor tenderar att vara avsevärt högre för mindre lånebelopp. Genom att samla dessa lån under ett och samma tak, kommer du inte bara göra en besparing, utan även förkorta din väg mot en skuldfri privatekonomi. En ytterligare fördel med denna strategi är en potentiell förbättring av din kreditvärdighet, eftersom du går från att hantera flera skulder till endast en.

Ansök om privatlån hos Marginalen Bank

Ansök om privatlån med bra ränta hos Marginalen Bank!

FAQ – Hur får jag en lägre ränta?

Påverkar min anställningsform om jag kan få ett lån med låg ränta?
Kommer en medsökande bidra till en lägre ränta?
Varför ska jag alltid betala in mina lån och skulder i tid?

Privatlån eller bolån – vilken har lägst ränta?

Traditionellt har kostnaden för att ta ett privatlån varit högre jämfört med ett bolån, vilket huvudsakligen beror på att långivaren ger ut pengar utan någon form av säkerhet, till skillnad från när de ger ut pengar till ett bolån där bostaden utgör en säkerhet.

Med de gradvisa höjningarna av styrräntan från Riksbanken, har gjort att bankerna justerat upp sina bolåneräntor. Å andra sidan har räntorna på privatlån varit relativt oförändrade sedan dess då konflikten i Ukraina utbröt och ledde till en ökad inflation.

 

Fokusera på övriga avgifter

Titta inte bara efter ett lån med låg ränta. Det är viktigt att se bortom den lockande låga räntan när du överväger att ta ett privatlån. Många långivare kompenserar för låga räntor genom att ta ut en rad avgifter för uppläggning av lånet, fakturautskick och andra administrativa tjänster. Dessa kostnader kan snabbt bli stora och är lika avgörande att ta hänsyn till som räntesatsen av ditt lån.

Innan du accepterar ett låneerbjudande med låg ränta är det viktigt att du har koll på alla övriga avgifter. Skulle du missa detta kan det bli dyrt.

Bills

En annan aspekt att ta hänsyn till är flexibiliteten i återbetalningsplanen, speciellt möjligheten att temporärt pausa återbetalningar om du skulle hamna i en oförutspåd tuff ekonomisk situation. Denna typ av flexibilitet kan vara ovärderlig om du plötsligt måste gå ner i tid på jobbet på grund av sjukdom, vilket kan innebära att du hamnar efter med betalningar.

Utan denna säkerhetsåtgärd ökar risken markant för att du ska dra på dig betalningsanmärkningar och ställas inför tuffa ekonomiska svårigheter. Att noggrant kolla upp dessa faktorer kan spara mycket pengar från oväntade kostnader och ekonomisk stress längre fram.

Snabbguide – Så här får du en låg ränta på ditt lån

Att hitta ett lån med låg ränta kan verka som en utmaning i ett stora havet av låneerbjudanden. Men med rätt strategi och kunskap kan du navigera genom lånemarknaden och hitta de bästa avtalen som sänker din kostnad över tid. Här är en snabbguide för dig som vill säkra en låg ränta på ditt lån.

 1. Håll din kreditvärdighet hög

  Din kreditvärdighet spelar en central roll i vilken ränta du erbjuds. Högre kreditvärdighet signalerar till långivare att du är en lågrisk låntagare, vilket innebär att de kan med trygghet erbjuda dig en lägre ränta.

 2. Jämför olika erbjudande

  Ta dig tiden att jämföra olika långivares erbjudanden. Använd jämförelsesajter och räkneverktyg för att se över olika lånetyper, räntor, och avgifter. Var inte rädd för att förhandla med långivare eller använda erbjudanden från andra långivare som argument för att få bättre villkor.

 3. Jämför olika lån för att hitta det bästa

  Beroende på ditt behov kan vissa typer av lån innebära lägre räntor än andra. Till exempel tenderar säkerställda lån, som bolån, att ha lägre räntor eftersom de är mindre riskfyllda för långivaren. Överväg vilken typ av lån som passar ditt syfte och situation bäst.

 4. Hämta ut all nödvändig dokumentation

  Se till att du har all nödvändig dokumentation i ordning innan du ansöker. Det kan inkludera bevis på inkomst, skulder, tillgångar och anställning. En väl förberedd ansökan kan öka dina chanser att godkännas och få bättre lånevillkor.

 5. Satsa på en kortare löptid

  Även om en kortare löptid innebär högre månadsbetalningar, kan det totala räntebeloppet du betalar över lånets löptid vara lägre. Långivare erbjuder ofta lägre räntor för lån med kortare löptider eftersom deras pengar återbetalas snabbare.

 6. Överväg att låna tillsammans med någon

  Om du inte har en stark kreditvärdighet och vill försäkra dig om att få en lägre ränta, då bör du fundera på att ha en medlåntagare med stark kreditvärdighet eller använda en tillgång som säkerhet. Detta kan minska risken för långivaren och därmed ge dig bättre lånevillkor.

Låna med låg ränta, hur ska man tänka?

Effektiv och nominell ränta

Effektiv ränta är den totala kostnaden för ditt lån, inkluderat alla avgifter och den årliga räntan. När du beräknar den effektiva räntan på ditt lån får du en mer omfattande bild av vad lånet kommer att kosta dig över tid. Med effektiv ränta kan du jämföra mellan olika låneerbjudanden (eftersom den inkluderar alla fasta avgifter och den nominella räntan) och få en tydlig bild om vad priset på lånet är.

Nominell ränta är den procentandel av den effektiva räntan som vanligtvis annonseras som ”räntan för ditt lån” när du letar efter ett lån. Trots att räntan är känd för att vara den grundläggande avgiften som långivaren tar ut för att låna ut pengar till dig inkluderar inte den nominella räntan eventuella avgifter eller andra kostnader som kan tillkomma under lånets löptid. På grund av detta är den nominella räntan alltid lägre än den effektiva räntan.

Ett tips från oss är att titta både på den nominella och effektiva räntan när du skall ta ett lån. Medan den nominella räntan kan ge dig en första uppfattning om räntekostnaden, ger den effektiva räntan dig en fullständig översikt och hjälper dig att förstå den totala ekonomiska belastningen av lånet. Detta är avgörande för att fatta ett välgrundat beslut när du väljer mellan olika lånealternativ.

Låna pengar låg ränta med SMS-lån

Skillnaden mellan effektiv och nominell ränta är oftast rätt liten. Men tänk på att när det gäller SMS-lån kan den vara väldigt hög. Det kanske ser väldigt bra ut, men i verkligheten har dessa typer av lån en väldigt hög effektiv ränta och bör undvikas! Om du ändå är nyfiken på denna typ av snabblån kan du läsa mer om bästa smslånet och att låna pengar utan UC.

Ett SMS-lån kan initialt framstå som förmånligt, men i verkligheten har dessa lån ofta en mycket hög effektiv ränta och bör undvikas. Om du trots det är intresserad av att utforska möjligheterna med SMS-lån, bör du läsa på om vilket SMS-lån som har lägst ränta vilka andra alternativ som finns för att låna pengar utan UC.

Privatlån utan kreditprövning

 • + Ingen uppläggningsavgift
 • + Ingen uttagsavgift
 • + Fexibla uttag och återbetalning

Extralånet

5/5

Extralånet värderar dig som kund utifrån din nuvarande återbetalningsförmåga istället för hur din ekonomiska situation tidigare varit. Därför kan de erbjuda lån, med extra förmånliga villkor och ränta, även till dig med betalningsanmärkning.

Mer information
 • + Låna upp till 50.000 kr trots betalningsanmärkningar
 • + Bättre än SMS-lån
 • + Lös lånet när du vill, helt avgiftsfritt

Saldo

5/5

Vill du ha smidig tillgång till pengar, utan att behöva använda ett kreditkort? Då kan Saldos kontokredit vara lösningen.

Mer information
 • + Kredit utan UC
 • + Få ditt lån inom 5 minuter
 • + Enkelt med bara BankID

Privatlåneräntor – privatlån med fast ränta eller rörlig ränta?

När du ansöker om ett privatlån hos en bank har du oftast möjlighet att välja mellan en fast eller rörlig ränta. Att välja fast ränta kan innebära högre lånekostnader initialt.

Å andra sidan är en rörlig ränta, som justeras i enlighet med reporäntan, vanligtvis mer kostnadseffektiv över tiden. Det medför dock en större risk, eftersom reporäntans framtida förändringar är osäkra, vilket gör det svårt att förutsäga månadskostnaden för lånet.

Privatlån – lån utan säkerhet

Privatlån innebär att du kan låna pengar utan att behöva ställa något som säkerhet. Ett sådant lån kallas även för blancolån. Räntan på dessa lån ligger generellt mellan den för bolån och snabblån. Med ett privatlån har du möjlighet att låna upp till 600 000 kr till en fördelaktig ränta.

Användningsområdena är många. Du kan exempelvis använda lånet för att konsolidera befintliga skulder till ett samlingslån eller för konsumtion och investeringar som bilköp eller hemrenovering. Ett privatlån kan även finansiera kontantinsatsen till ett nytt boende.

Lån med säkerhet

Lån med säkerhet innebär att i jämförelse med privatlån och blancolån, har banken en säkerhet i form av en fastighet, fordon eller annan värdefull egendom som du lånar pengar till, vilket kan inkludera företagsresurser. Denna säkerhet minskar risken för banken, vilket oftast resulterar i förmånligare villkor på lån såsom bolån eller billån.

En nackdel är dock att om du inte kan återbetala lånet, har banken rätt att sälja säkerheten för att täcka skulden. Det är därför möjligt att få tillgång till relativt billiga billån eller förmånliga bolån när du erbjuder säkerhet.

Snabbguide – Hur går en låneansökan till?

När du skickar in din låneansökan, kommer bankerna alltid att ta en kreditupplysning på dig för att bedöma din ekonomiska situation. För att kunna låna pengar till låg ränta är det viktigt att ha en välordnad privatekonomi. Det indikerar för bankerna att du har förmågan att återbetala lånet i tid.

 1. Gör en bedömning av ditt lånebehov
  Innan du börjar ansökningsprocessen, fundera noga över hur mycket du behöver låna och vad du ska använda pengarna till. Det är också viktigt att överväga hur mycket du realistiskt sett kan betala tillbaka varje månad utan att det påverkar din ekonomiska säkerhet.
 2. Jämför olika lånegivare
  Ta dig tid att jämföra olika långivares erbjudanden. Titta inte bara på räntor utan också på andra avgifter och villkor som kan påverka det totala kostnaden för lånet. Använd jämförelsesajter och kalkylatorer som hjälper dig att se över de olika alternativen.
 3. Kontrollera din kreditvärdighet
  Innan du ansöker, är det en god idé att kontrollera din kreditvärdighet. Detta kan du göra via kreditupplysningsföretag. En hög kreditvärdighet kan förbättra dina chanser att få lån med förmånliga villkor.
 4. Hämta ut nödvändiga dokument
  De flesta långivare kommer att kräva att du tillhandahåller personlig och finansiell information. Detta kan inkludera lönespecifikationer, skattedeklarationer och information om andra skulder. Se till att ha alla dessa dokument redo innan du börjar ansökningsprocessen.
 5. Skicka in ansökan
  När du har valt en långivare och samlat alla nödvändiga dokument är det dags att skicka in din ansökan. Detta kan ofta göras online via långivarens webbplats. Fyll i alla uppgifter korrekt och bifoga de begärda dokumenten.
 6. Banken kommer genomföra en kreditprövning
  Efter att du skickat in din ansökan kommer banken eller långivaren att genomföra en kreditprövning. Detta innebär att de kontrollerar din ekonomiska bakgrund och din nuvarande ekonomiska situation. Beroende på långivaren kan detta ta allt från några timmar till några dagar.
 7. Granska ditt låneavtal noggrant
  Om din ansökan godkänns kommer du att få ett låneavtal att granska. Läs noggrant igenom villkoren för lånet, inklusive ränta, avgifter, återbetalningstid och andra viktiga detaljer. Se till att du förstår alla aspekter av avtalet innan du signerar.
 8. Håll koll på återbetalningsschemat
  När du signerat låneavtalet kommer pengarna oftast att överföras till ditt konto inom några dagar. Nu är det viktigt att du håller koll på återbetalningsschemat och ser till att du betalar i tid för att undvika extra kostnader och för att hålla din kreditvärdighet stabil.Genom att följa dessa steg kan du göra låneansökningsprocessen så smidig och stressfri som möjligt.

Hur mycket får jag låna med ett privatlån?

Hur mycket får jag låna med ett privatlån? Det beror delvis på lånebeloppets storlek. För mindre lånebelopp är risken lägre för banken, vilket ofta innebär att du kan erbjudas en relativt låg ränta. När det gäller större lånebelopp ökar risken för banken, vilket vanligtvis resulterar i en högre ränta.

Hur mycket får jag låna med ett privatlån?

För att kvalificera dig för större lånesummor krävs det också att du har en starkare kreditvärdighet. Det är därför som vissa banker som tillhandahåller lån trots betalningsanmärkningar sätter en gräns för hur mycket du kan låna.

Privatlån med betalningsanmärkning

Trots att betalningsanmärkningar kan begränsa dina lånealternativ, finns det långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar. Exempelvis tillåter både Lendo och Advisa ansökningar från dig med betalningsanmärkningar, även om de ofta sätter en övre gräns för hur mycket du kan låna.

För att öka dina chanser att få ett lån med fördelaktig ränta är det bäst att undvika betalningsanmärkningar helt och hållet. Detta visar långivare att du hanterar din ekonomi väl. Kom ihåg att en betalningsanmärkning hos kronofogden registreras i tre år.

Banker som godkänner betalningsanmärkning

Att låna pengar till låg ränta kan vara en utmaning om du har en betalningsanmärkning. Trots detta finns det banker som erbjuder lån till rimliga räntor även för dig med anmärkningar.

Lista – Långivare som godkänner betalningsanmärkning

 1. Ferratum – Erbjuder lån från 1 000 till 40 000 kr utan UC och trots betalningsanmärkningar med hög ränta.
 2. Northmill – Bjuder på lån från 1 000 till 50 000 kr för de med betalningsanmärkningar.
 3. Extralånet – Ett schysst lån med möjligheten att lösa när som helst utan extra avgifter.
 4. Saldo – Erbjuder lån upp till 20 000 kr utan UC trots betalningsanmärkningar.
 5. Credifi – Lån upp till 50 000 kr utan UC och med flexibla villkor trots anmärkningar.
 6. Nylån – Ger lån mellan 10 000 och 50 000 kr även till de med betalningsanmärkningar.
 7. Advisa – Lån från 5 000 till 600 000 kr, tillgängligt även för de med tidigare anmärkningar.
 8. Kredio – Erbjuder lån mellan 5 000 och 75 000 kr utan UC med möjlighet för personer med anmärkningar.
 9. Viaconto – Lån från 1 000 till 20 000 kr utan UC och trots betalningsanmärkningar.
 10. Brixo – Tillhandahåller lån från 3 000 till 50 000 kr och accepterar kunder med betalningsanmärkningar.

Lån utan UC

Även om du har en låg kreditvärdighet eller tidigare betalningsanmärkningar, finns det möjlighet att ansöka om en kontokredit hos banker som inte använder UC för sin kreditupplysning. Dock kan du förvänta dig en högre ränta, eftersom dessa långivare tar större risker genom att låna ut pengar utan dig UC-kontroll.

Vad innebär lån utan UC?

Lån utan UC innebär att långivaren inte använder sig av Upplysningscentralen för att göra en kreditkontroll av låntagaren. UC används vanligtvis av banker och kreditinstitut för att få en översikt över en persons kreditvärdighet genom att granska deras tidigare ekonomiska beteende och skulder. Istället använder sig dessa långivare av alternativa kreditupplysningsföretag för att bedöma ansökningarna.

Detta kan vara fördelaktigt för personer som vill undvika att deras kreditupplysningar registreras hos UC, eftersom för många förfrågningar hos UC kan påverka kreditvärdigheten negativt.

Varför skulle jag vilja ta lån utan UC?

Det finns flera skäl till att någon skulle föredra att ta ett lån utan UC. Ett av de främsta skälen är att skydda sin kreditvärdighet. Varje gång en förfrågan görs hos UC registreras detta, och om en person har för många förfrågningar inom en kort tidsperiod kan det tolkas som att personen har ekonomiska svårigheter, vilket kan minska chanserna att få lån i framtiden.

Andra skäl kan inkludera behovet av att snabbt få ett lån utan att den långa processen hos traditionella banker försenar utbetalningen, eller för personer som redan har många kreditförfrågningar registrerade hos UC och vill undvika ytterligare registreringar.

Vad ska jag tänka på för att få låna med låg ränta utan UC?

När det gäller att låna pengar, är räntan en av de mest avgörande faktorerna som påverkar den totala kostnaden för lånet. Många söker efter alternativ för att få lån med låg ränta utan att använda sig av Upplysningscentralen (UC), Sveriges största kreditupplysningsföretag. Att ta lån utan UC kan ha sina fördelar, men det är viktigt att förstå vad det innebär, varför vissa väljer dessa lån, och vad man bör tänka på innan man beslutar sig för ett sådant lån.

Innan du tar ett lån utan UC är det viktigt att noggrant överväga några punkter för att säkerställa att du fattar ett informerat beslut som passar din ekonomiska situation.

 1. Jämför olika lånegivare
  Även om du väljer att ta ett lån utan UC, finns det fortfarande många långivare på marknaden. Det är viktigt att jämföra olika långivares räntor, villkor och avgifter för att hitta det mest fördelaktiga erbjudandet.
 2. Bestäm en återbetalningsplan
  Se till att du har en stabil inkomst och en plan för hur du ska kunna betala tillbaka lånet. Att ta ett lån bör inte ses som en lösning på långsiktiga ekonomiska problem.
 3. Läs igenom avtalet
  Var noggrann med att läsa igenom låneavtalet och förstå alla villkor och avgifter som är associerade med lånet. Se upp för eventuella dolda avgifter eller stränga straff för sena betalningar.
 4. Håll nere kreditupplysningarna
  Bara för att långivaren inte använder UC betyder det inte att de inte kontrollerar din kreditvärdighet alls. De kommer fortfarande att göra en kreditkontroll genom ett annat kreditupplysningsföretag, så det är viktigt att även hålla koll på din kreditinformation där.
 5. Säkerställ att du kan betala tillbaka lånet
  Misslyckande med att betala tillbaka ditt lån kan ha allvarliga konsekvenser, inklusive skadad kreditvärdighet hos andra kreditupplysningsföretag och potentiella rättsliga åtgärder. Se till att du förstår konsekvenserna och har en solid plan för återbetalning innan du går vidare med lånet.

Vilka lagar och regler gäller för lån?

I syfte att stärka konsumenters skydd infördes skärpta regler för konsumentlån från och med 1 september 2018. Dessa nya bestämmelser reglerar bland annat räntetak och den totala kostnaden för lån i relation till lånebeloppet.

Specifikt får den totala kostnaden för ett lån inte överskrida 40% utöver riksbankens referensränta, vilken revideras halvårsvis. Om referensräntan exempelvis är 4%, är det högsta tillåtna räntan på lånet 44%.

Lagar och regler

Vidare är det fastslaget att den totala kostnaden för ett lån inte får överstiga två gånger det ursprungliga lånebeloppet. Det innebär att ett lån på 10 000 kronor maximalt får kosta 20 000 kronor i totalt återbetalningsbelopp.

Lista – Lagar och regler för lån

 • Dröjsmålsräntan är begränsad och får inte överstiga 40% av riksbankens referensränta. Detta är den avgift som tillkommer om du är försenad med en betalning.
 • Långivare är även skyldiga att var återhållsama i sin marknadsföring.
 • Vid missad återbetalning kan långivaren enbart debitera dröjsmålsränta, inga andra avgifter får läggas till.
 • Ett privatlån får endast förlängas en gång av långivaren.
 • Termen högkostnadskredit har införts för att beskriva lån med en effektiv ränta som överstiger 30%.

Har jag ångerrätt på ett lån?

Precis som när du köper produkter som kläder eller elektronik, har du enligt konsumentköplagen rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar, och detsamma gäller för lån. Ångerfristen börjar löpa den dag du mottar lånevillkoren och sträcker sig till 14 dagar. Då har pengarna troligen kommit till kontot också.

Det är viktigt att du noterar när du erhållit lånevillkoren för att hålla koll på när din ångerrätt gäller. Om du beslutar att ångra lånet, måste du meddela långivaren. Även om det är möjligt att ångra sig både muntligt och skriftligt, rekommenderas det senare för att säkerställa att du har bevis för din ångerrätt.

Du behöver inte förklara varför du ångrar lånet. Skulle långivaren av någon anledning inte acceptera din ångerrätt inom de 14 dagarna, kan du vända dig till konsumentverket för assistans.

När du ångrar lånet har du 30 dagar på dig att återbetala det utlånade beloppet. Kom ihåg att du även måste betala ränta för den period du faktiskt haft tillgång till pengarna. Räntan beräknas från dagen pengarna tillhandahölls till dagen du betalar tillbaka dem. Eventuella uppläggningsavgifter eller andra avgifter i samband med lånet skall också återbetalas till långivaren.

Lista – Vad ska jag tänka på när jag tar ett lån?

 1. Låna pengar till ett samlingslån

  Att samla befintliga skulder genom ett samlingslån kan vara ett effektivt sätt att minska din månadskostnad och snabbare betala av dina skulder som har hög ränta. Genom att samla alla krediter i ett enda lån, förutsatt att du kvalificerar för lånet, undviker du flera separata avgifter och potentiellt höga räntor.

  Med de pengar du sparar kan du välja att amortera skulden snabbare, vilket kan leda till lägre räntekostnader över tid.

 2. Bilån är bundna till en tillgång

  Att finansiera bilköp med lån är en populär lösning. Traditionella billån är ofta bundna till det fordon som köps, vilket kan medföra fördelar men även komplicera en eventuell tidig försäljning av bilen. I dessa fall krävs det att du återbetalar hela lånebeloppet omedelbart om du väljer att sälja bilen.

 3. Låna med eller utan BankID

  Att låna pengar utan BankID är möjligt även om utbudet av långivare i dessa fall kan vara något begränsat. För personer som inte har ett svenskt personnummer, känner sig osäkra på att använda elektronisk signering, eller som av andra skäl inte använder BankID, finns alternativ som att få avtalet skickat hem eller att signera det genom andra metoder som kod eller bankdosa.

 4. Låna till en kontantinsats

  I Sverige krävs det att du kan betala upp till 15 % av bostadens köpeskilling med egna pengar, vilket kallas för kontantinsatsen. Även om det är mest fördelaktigt att använda sparade pengar för detta ändamål, är det fullt möjligt att finansiera både kontantinsatsen och handpenningen genom ett privatlån.

  När du köper bostad är det av stor vikt att hålla nere lånekostnaderna. Att använda en jämförelsetjänst kan vara ett effektivt sätt att hitta de mest förmånliga villkoren för ett sådant lån.

Lär dig känna igen ett bra lån

När du ansöker om att låna pengar bedömer långivarna din återbetalningskapacitet och din nuvarande ekonomiska situation. Dessutom ställer olika banker och långivare olika krav på din finasiella situation.

Det är viktigt att du inte tar ett lån vars kostnader överstiger vad du kan hantera, oavsett hur bra räntan än verkar vara. Om du har fått stora oväntade utgifter kan det vara frestande att ta ett lån som en snabb lösning, men detta kan leda till problem längre fram om du inte tar hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna.

Oavsett om du behöver låna 5 000 eller 600 000 kronor är det viktigt att du har en plan för återbetalning. Glöm inte bort att jämföra olika lån hos flera banker genom en låneförmedlare, även i situationer där du behöver pengarna omgående.

Vad gör ett lån bra för mig?

Innan du bestämmer dig för att låna pengar är det viktigt att göra en budget och verkligen överväga om du har råd med lånet. Om möjligt, överväg att låna ett mindre belopp och spara ihop resten för att minska din skuldbörda.

Att välja en återbetalningstid som du kan hantera är oerhört viktigt. En längre återbetalningstid kan innebära högre totala räntekostnader, men lägre månadskostnader gör lånet mer hanterbart från månad till månad. Många privatlån erbjuder flexibilitet i hur snabbt du kan amortera lånet. Välj då den tid som passar dig bäst.

För vissa är det viktigt att kunna utnyttja betalningsfria månader, medan för andra är det avgörande att lånet betalas ut snabbt. Privatlån är flexibla och kan användas för vad du vill, vilket gör det viktigt att jämföra olika erbjudanden för att hitta de villkor som bäst passar dina behov.

InvesteraMera Tipsar

Nedan listar vi de bästa tipsen för att öka dina chanser att få låna pengar med låg ränta.

 1. Ansök tillsammans med en närstående

  Ansök om ett lån tillsammans med din sambo eller föräldrar. Långivaren ser det som att ni tillsammans har större möjlighet att betala tillbaka lånet ihop, än separat.

 2. Vässa din kreditvärdighet

  Kreditvärdigheten spelar en avgörande roll för vilken ränta du som låntagare blir erbjuden. Det är därför viktigt att hålla antalet kreditupplysningar som tas på dig så lågt som möjligt. E-handelsköp kan ofta leda till kreditupplysningar, så det är klokt att minska shopande under den period du ansöker om ett lån.

  Även användandet av kreditkort påverkar kreditvärdigheten negativt. Ett byte till ett debetkort kan därför vara ett effektivt sätt att förbättra sina chanser att få lån till en lägre ränta. Dessutom kan det vara mer fördelaktigt att ansöka om ett större lån än att ta flera mindre lån, vilket kan hjälpa till att hålla antalet kreditupplysningar nere.

 3. Ta inga små lån

  Det finns en tendens hos långivare att erbjuda lägre räntor när du ansöker om lån till större lånebelopp. Att ansöka om ett större lån på en gång istället för flera mindre lån över tid kan därför vara en strategi för att säkra en lägre ränta. Denna approach kan leda till mer förmånligare lånevillkor och en övergripande minskad kostnad för lånet.

 4. Samla dina lån och få en lägre ränta

  Har du redan belånat dig och sitter fast i många små lån? Då rekommenderar vi att du samlar dina små lån till ett större privatlån med lägre ränta. Med ett större lån får du en bra överblick kring vilket belopp du lånat för och gör det enklare att återbetala lånet varje månad.

 5. Tajma in din låneansökan

  Om du studerar eller har precis slutat studera kan det vara en idé att vänta in din ansökan om ett lånet tills att du börjat få in din lön. Samma sak gäller om du precis ska börja en ny tjänst med högre lön eller om lönerevisionen är på väg in. Med en högre lön får du också bättre lånevillkor och ibland lägre ränta.

 6. Ansök om en kort amorteringstid

  Med en kortare amorteringstid kan du minska dina totala kostnader. Precis som när du tar en faktura på delbetalning så ökar räntan efter varje extra månad som du inte betalar in lånet. Tänk på att välja en återbetalningstid som du kan hantera, men samtidigt inte dra ut på det alldeles för mycket.

 7. Omförhandla din nuvarande ränta

  Om du känner att din nuvarande ränta inte riktigt håller den standarden som du önskar, då kan du faktiskt ringa upp din långivare och förhandla om en lägre ränta.

  Tips för att förhandla med långivaren:
  – Förklara att du har fått en bättre ekonomisk situation
  – Nämn att du skall ta kontakt med andra långivare om att få en bättre ränta.

FAQ – Låna pengar med låg ränta

Finns det lån utan ränta?
Kan jag låna med låg ränta trots betalningsanmärkningar?
Kan jag få lån med låg ränta utan inkomst?
Hur får man de bästa lånet med låg ränta?
Påverkar min kreditvärdighet den ränta jag blir erbjuden?