Senast uppdaterad 29 december 2023

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem
 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem
 • + Bonus på alla köp – även utanför Coop
 • + Fina försäkringar
 • + Fri avgift under första året
 • + Bra antal räntefria dagar
 • + Inget valutapåslag
 • + Försäkringar för dig som vill handla tryggt
 • + Första året är gratis årsavgift
 • + Inget valutapåslag
 • + Fina rabatter hos reserelaterade företag
 • + Ingen avgift för kontantuttag utanför EU

Curve Metal

4/5

Med Curve Metal kan du utnyttja förmånerna hos dina övriga kreditkort! Dessutom med gratis valutapåslag och rabatt på lounge access!

Mer information
 • + 1% cashback i utvalda butiker
 • + Gratis valutapåslag och uttag
 • + Rabatt på lounge access

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort som tillåter dig att skjuta upp betalningen av en vara eller tjänst du köpt. När du gör ett köp lägger din bank ut pengar för köpet vilket sedan resulterar i att du får en faktura att betala vid slutet av månaden. Oftast kommer fakturan som en e faktura. Du kan sedan välja att betala av hela beloppet på fakturan i slutet av månaden eller dela upp betalningen över en tidsperiod.

För att detta ska vara en bra affär för banken lägger de till en relativt hög ränta på mellan 9,95%-20%.

Ett kreditkort ger dig allt som oftast förmåner varje gång du handlar med kortet, vilket kan vara till stor fördel förutsatt att du har koll på din privatekonomi.

Betala med kreditkort

Kreditgräns

Din kreditgräns innebär hur mycket du kan handla på kredit för. Banken som ger ut ditt kreditkort kommer fastställa vad din kreditgräns kommer vara efter att du ansökt om den gräns du efterfrågar. Detta beslut tar banken efter att ha gjort en kreditbedömning på dig, i samband med att du ansöker om ett kreditkort.

Kreditbedömningen ligger, som nämnt, till grund för hur hög kreditgräns du kan ha. Bedömningen baseras på inkomst, ditt boende/ägande i fastighet, kreditbetyg samt levnadskostnad. Det är viktigt att inte ansöka om en högre kreditgräns än du klarar att betala tillbaka, då du annars kan hamna i en situation med svår avbetalningsplan och hög ränta.

Kreditkort kreditgräns

Fördelar

 • + Skjuta upp betalning
 • + Cashback
 • + Förmåner
 • + Försäkringar
 • + Överblick över ekonomin
 • + Möjlighet till delbetalning

Nackdelar

 • Höga räntor och avgifter
 • Kan locka till för många köp
 • Höga kostnader i längden
 • Locka till delbetalning
 • Oväntade kostnader

Fördelar med kreditkort

Skjuta upp betalningen

Den stora fördelen med kreditkort blir alltså att du inte behöver betala ditt köp direkt. Du kan handla hur mycket du vill (inom din satta kreditgräns) utan att behöva betala direkt. Om du vet att du får pengar i slutet av månaden kan detta vara ett bra sätt att ta vara på plötsliga erbjudanden och rabatter som dyker upp.

Förmåner

En annan fördel med att handla med kreditkort är givetvis de förmåner du kan ta del av. Många kreditkort nuförtiden erbjuder förmåner, vilket gör att du kan tjäna in en hel på att handla med kreditkort. Förmånerna kan vara olika men de vanligaste är…

Cashback

En av de vanligaste förmånerna för kreditkort. Innebär att du får tillbaka mellan 0,5%-2% av pengarna från ditt köp. Alltså handlar du alltid med en liten rabatt.

Drivmedelsrabatt

Många bensinbolag erbjuder en rabatt när du tankar med deras kreditkort. Rabatten kan ligga på 10-25 öre/liter. Ett bra alternativ för den som kör mycket.

Reserabatter

Flygbolag erbjuder kreditkort som du kan samla poäng genom. Dessa poäng kan sedan användas för framtida resor. Däremot kan dessa kräva att du ska handla för mycket pengar i förhållande till hur mycket rabatt du får. Vissa kreditkort erbjuder också lounge access inför flight.

Reseförsäkring

När du köper en resa på kreditkort ingår oftast en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. Det kan exempelvis vara ersättning om flyget eller bagaget är försenat.

Fler försäkringar

Utöver reseförsäkring ingår ofta andra försäkringar gällande dina köp, som exempelvis köpskydd, leveransförsäkring och allriskförsäkring

Ger en överblick av din ekonomi

Eftersom alla dina köp samlas på en faktura i slutet av månaden blir det enklare för dig att se hur du fördelar dina köp och vad du lägger på olika saker. Däremot är det viktigt att du studerar din faktura noga och håller köpen inom rimliga ramar.

Överblick över ekonomin

Ger möjlighet att delbetala

Ett kreditkort ger dig möjligheten att delbetala ditt köp. Kreditkortet kan agera som en buffert om du skulle få oväntade kostnader, som ger dig möjlighet att delbetala dessa för att du inte ska få en för stor kostnad på en gång.

Nackdelar med kreditkort

Hög ränta och avgifter

Kreditkort har oftast hög ränta och ibland avgifter vid delbetalning. Skulle du missa betalning eller inte kunna betala kan det innebära dyra straffavgifter.

Höga avgifter och räntor

Kan locka till för många köp

Ett kreditkort kan ge dig känslan av att du har mer pengar än du egentligen har. Detta kan leda till att du köper mer än du har råd med vilket sedan ger dig smärtsamma betalningsproblem när fakturan kommer.

Kreditkort lockar till att handlar för mycketHöga kostnader i längden

Om du skjuter upp betalningen kommer räntan enbart bli högre med tiden. Det gör det svårt för dig att bli kvitt dina skulder.

Kan locka till för mycket delbetalning

Om du delbetalar för ofta och för mycket kan det leda till att räntekostnaden sticker iväg. Samtidigt kan du lockas till att lägga pengar på annat, vilket kan de dig betalningsproblem.

Kreditkort kan komma med oväntade kostnader

Oväntade kostnader

Det finns en risk att det uppkommer oväntade kostnader under tiden mellan ditt köp och tills dess att du får din faktura. Detta kan påverka din förmåga att betala, och kan tvinga dig att skjuta upp kreditbetalningen.

Jämför kreditkort

Jämför kreditkort

Vilket är det bästa kreditkorten 2023? Och framförallt, vilket är det BÄSTA kreditkortet 2023?

För att göra en enkel jämförelse av de kreditkorten som erbjuds kan du titta på följande faktorer:

Riktlinjer för skydd

Titta på det skydd som erbjuds, inklusive ersättning för stulna eller förlorade kort, skydd för köp samt titta på kreditkortets köpgarantier

Ränta och avgifter

Jämför räntan du får betala på dina köp samt titta på eventuella årsavgifter

Bonusar och förmåner

Titta på de bonusar och förmåner som erbjuds, inklusive cashback, poäng, gratis försäkringar och reseförmåner

Kreditgräns

Jämför den beviljade kreditgränsen på korten du överväger och var noggrann med att du inte sätter din kreditgräns över din betalningsförmåga

Förmåner vid resor

Om du ofta reser, titta på de förmåner som erbjuds. Exempelvis reseförsäkringar, poäng som kan användas för flyg och hotell samt förmåner på flygplatser som lounge access bland annat. Ett vanligt kreditkort för reseförmåner är något av korten från Bank Norwegian.

Användningsområde

Titta på var kortet kan användas och om det är accepterat på de platser du ofta handlar på

Kundtjänst och säkerhet

Jämför kundtjänst och säkerhetsfunktioner för de kreditkort överväger. Exempelvis möjligheten att blockera ett förlorat eller stulet kort. Ett annat tillfälle när en pålitlig kundtjänst är bra är om du skulle ha problem att betala din faktura. Då kan kundservice vara samarbetsvillig för att göra upp en betalningsplan, alternativt erbjuda ett par betalningsfria månader per år.

Möjlighet till räntefri kredit

Vissa kreditkort erbjuder en period av räntefri kredit. Det kan vara mellan 30 och 60 dagars räntefri kredit. Detta innebär att du inte behöver betala ränta om du betalar av din kredit inom 60 dagar.

Alla dessa olika punkter är viktiga att titta på när du ska välja. Var noga med att du satsa på det kreditkort som ger dig mest säkerhet kombinerat med bäst förmåner.

Det allra viktigaste är att du ska kunna betala tillbaka det du handlat på kredit. Annars kan du få svåra konsekvenser att hantera.

Hitta ett kort som passar DIG, ingen annan.

Jämför de populäraste kreditkorten:

Kreditkort Årsavgift Uttagsavgift Ränta
1 0 kr 3,00 % (min 35 kr) 8,12 – 24,95 % Till ansökan Läs recension
2 0 kr 0 % 24,35 % Till ansökan Läs recension
3 295 kr 1,50 % (min 35 kr) 20,28 % Till ansökan Läs recension
4 195 kr 3,00 % (min 45 kr) 17,65 % Till ansökan: Läs recension
5 225 kr 2 % (min 40 kr) 21,1 % Till ansökan Läs recension
6 2 400 kr 0 % Till ansökan: Läs recension
7 245 kr 2,97 % (min 35 kr) 20,95 – 27,43 % Till ansökan: Läs recension
8 0 kr 2,97 % (min 35 kr) 18,68 – 24,74 % Till ansökan Läs recension
9 0 kr 0 % 19,9% Till ansökan Läs recension
10 0 kr 3,00 % (min 35 kr) 27,84 % Till ansökan: Läs recension
11 1 068 kr 2,97 % (min 35 kr) 26,12 % Till ansökan: Läs recension

Varför bör jag jämföra kreditkort?

Det är viktigt att jämföra kreditkort för att du ska få en så bra och säker lösning som möjligt.

De bästa kreditkorten är de som verkligen ger dig chansen att utnyttja dina förmåner. Att välja ett kreditkort med fantastiska reseförmåner för en person som reser väldigt sällan är inte särskilt gångbart, då goda förmåner oftast kompenseras med en viss räntenivå. Förmånerna måste kunna utnyttjas för att de ska ha en inverkan på din sida av affären. Annars riskerar du att överbetala för en tillgång (förmån i det här fallet) som du inte utnyttjar.

Jämför även villkoren noga. Exempelvis kan räntefri kredit vara väldigt väldigt förmånligt när du skaffar kreditkort, precis som räntenivå och avgifter är viktiga att ta i beaktning.

Avgifter, kostnader och effektiv ränta

Avgifter och kostnader

Som alltid när du ska köpa något eller ingå i ett avtal är det viktigt att tänka på hur din motpart tjänar pengar på affären. Samma gäller när du skaffar ett kreditkort. Det finns inga gratis kreditkort. Banken eller bolaget som ger ut kreditkortet tjänar sina pengar genom både ränta och avgifter som tillkommer.

Gör en kostnadsjämförelse av olika kreditkort genom följande punkter

Vad medför kreditkortet för kostnader?

Kostnaderna kan skilja sig mellan olika kreditkort. Vissa har en högre årskostnad vilket innebär att du behöver spendera mer för att tjäna på det. Andra kreditkort har lägre uttagskostnader vilket gör det mer lönsamt för dig som vill ta ut pengar ofta. Dessutom finns det de kreditkort som har förmånliga kostnader för resor och utlandsköp, vilket passar dig som reser mycket.

Vilka förmåner ger kreditkortet?

Som vi tidigare nämnt är förmånerna en viktig aspekt för ditt val av kreditkort. Exempelvis, om du kör mycket bil kommer ett drivmedelskort vara förmånligt. Precis som att flygbolagen erbjuder ett förmånligt kort för den som reser mycket.

Vad har kreditkortet för effektiv ränta?

Med effektiv ränta menas den totala kostnaden för ett lån under ett år, dvs ränta plus eventuella avgifter. Om det skulle uppstå oväntade kostnader och du inte har en sparbuffert att använda kan det vara frestande att använda ditt kreditkort för att betala. Då är det viktigt att ha reda på din effektiva ränta, eftersom en stor kostnad kan bidra till en avsevärt högre effektiv ränta.

LISTA – bästa kreditkortet 2024

Hitta det bästa kreditkortet 2024 – dessa är bäst i test!

För att hitta det bästa kreditkortet har vi sammanställt en lista som bygger på flera faktorer, bland annat ränta, avgifter, förmåner, rabatter, bonusar etc.

I vår lista hittar du givetvis några av de mest populära korten, bland annat Bank Norwegian, Coop Mastercard och Resurs Gold

Bästa kreditkorten – vår lista:

 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem

Resurs World

4/5

Resurs World är fantastiskt för din utlandsresa – med bonusprogram, reseförsäkring, Consierge service och lounge access på flygplatser över hela världen!

Mer information
 • + 0,5% i bonus
 • + Tillgång till Concierge Service och Lounge Access
 • + Räntefri delbetalning i 3 eller 6 månader
 • + Upp till 200 000 kr i kredit
 • + Inget valutapåslag
 • + Försäkringar för dig som vill handla tryggt
 • + Första året är gratis årsavgift
 • + Bonus på alla köp – även utanför Coop
 • + Fina försäkringar
 • + Fri avgift under första året
 • + Bra antal räntefria dagar

Kan du nekas kreditkort?

Nekad kreditkort

Det kan du. Det finns ett antal bakomliggande anledningar till varför personer kan nekas kreditkort av ett kreditföretag. Det är dessa som undersöks under kreditbedömningen.

Anledningar till nekande av kreditkort kan vara:

 • Du har en eller flera betalningsanmärkningar
 • Du har redan flera kreditkort och/eller lån
 • Du har inte en tillräckligt hög årsinkomst
 • Du har tidigare missat att betala räkningar i tid till det aktuella kreditföretaget
 • Du har skulder hos Kronofogden
 • Du är för ung eller för gammal

Välj kreditkort utifrån dina behov

Välj kreditkort efter behov

Välj ett kreditkort utifrån dina behov! De bästa kreditkorten är de som aktivt kan användas lönsamt.

Var noga med var du sätter din kreditgräns. En hög kreditgräns kan kännas bra, men skulle det visa sig att du inte kan betala din konsumtion i slutet av månaden kommer du dras in i en destruktiv spiral av stora månadskostnader och höga räntesatser.

Undersök om du kan ha delbetalning på ditt kreditkort. Många bolag tillåter delbetalning på din kreditkortsfaktura, däremot kan det medföra höga räntekostnader och avgifter. Vissa tillåter däremot att du gör upp en räntefri delbetalningsplan där du inte betalar ränta på ditt kreditbelopp. Däremot kan detta vara en falsk trygghet då du fortfarande behöver betala tillbaka det du är skyldig. En skuld är alltid en skuld.

Kreditkort som ger möjlighet till extrakort är ett alternativ för dig som vill inkludera din partner i att handla på kredit. Du blir tilldelad ett till kort helt enkelt. Däremot är det viktigt att fastställa om det är en nödvändighet. Juridiskt sett har din partner inget betalningsåtagande, vilket innebär att det fortfarande enbart är du som står för att fakturan och kostnaderna ska betalas. Extrakort kräver alltså väldigt mycket tillit till varandra.

Jämför kort noggrant för att kunna välja bäst kreditkort.

Skillnaden på olika kontokort

Idag använder vi oss i princip bara av olika typer av kontokort när vi betalar. Kontokort är samlingsnamnet på olika typer av kort som används vid betalningar. Tre olika typer av kontokort är kreditkort, bankkort och betalkort. Men vad är egentligen skillnaden på dessa?

Kreditkort

Kreditkort

Med kreditkort betalar du inte vid köp med dina egna pengar – banken eller kreditgivaren lägger ut pengar vid köpets tillfälle. Vid slutet av månaden får du sedan en faktura för alla de köp du gjort som ska betalas till kreditgivaren.

Denna faktura kan du välja att betala direkt eller lägga upp en avbetalningsplan för, vilket gör att du kan fördela dina betalningar för när du har pengar tillgängliga. Viktigt att komma ihåg är att avbetalningsplaner kan bli svåra att hantera i längden, vilket gör det fördelaktigt att betala av så mycket som möjligt så snart som möjligt.

Kreditkort erbjuder oftast olika förmåner i form av cashbacks och rabatter. Givetvis skiljer sig storleken på cashback och rabatt från kreditgivare till kreditgivare.

Dessutom erbjuder de flesta kreditgivare en räntefri period att betala tillbaka på, vilket innebär att räntan på din kredit först aktiveras efter den räntefria periodens slut. Oftast ligger denna period på runt två månader.

Bankkort

Bankkort

Bankkortet är det absolut vanligaste betalkortet. Man ser bankkortet helt enkelt som det standardiserade betalkortet. Ett annat ord för bankkort är debetkort.

Bankkortet är kopplat till ditt bankkonto vilket innebär att det enbart går att använda när det finns täckning (pengar) på ditt konto. Bankkortet är den absolut bästa lösningen för den som inte vill besvära sig med arbetet som handel på kredit medför. Däremot kan du välja att lägga till en kreditfunktion på ditt bankkort. Du behöver alltså inte ha två separata kort, även om det kan vara att föredra.

Bankerna erbjuder två typer av bankkort: Visa och Mastercard. Däremot har inte alla banker avtal med båda två utan erbjuder endast ett av de två alternativen.

Betalkort

Betalkort

Detta kort är en kombination av ett bankkort och ett kreditkort. Det fungerar allt som oftast enbart hos ett företag, men det blir vanligare med betalkort som du kan använda hos flera olika ställen. Precis som med ett kreditkort samlas alla dina köp på en faktura som du får i slutet av månaden. Skillnaden mot kreditkort är dock att du inte kan delbetala av din skuld utan måste betala av hela din månadsfaktura innan förfallodatumet.

Prepaid cards (förbetalda kort)

Förbetalda kort är ett kort som har ett saldo laddat med pengar för konsumtion. Det kan användas som en säkerhetsåtgärd för att man antingen inte ska skuldsätta sig på kredit eller för att man inte ska riskera att bli av med sitt kapital om man skulle tappa kortet eller bli hackad.

Det går till som på följande sätt: du laddar ditt förbetalda kort med ett saldo som du sedan använder för att konsumera. Detta kan vara till hjälp om du skulle åka utomlands. När pengarna är slut på kortet är dem slut, och kortet kan inte spåras till ditt bankkonto.

Bensin- och matkort

Bensinkort

De flesta stora mataffärer och bensinkedjor erbjuder sina egna betalkort. Fördelen med de egna betalkorten är att man genom kortet får rabatterade priser hos det egna varumärket. Detta är givetvis väldigt gynnsamt för lojala kunder, samtidigt som det är ett effektivt sätt för företagen att skaffa nya lojala kunder.

Det är oftast laddat med förmåner, men funkar samtidigt som ett helt vanligt bankkort.

Betalkort i din telefon

Betalkort i mobilen

Nuförtiden kan du även betala med ditt kort i din telefon. Det du gör är att du ansluter det kort du vill använda till din smartphone, och sedan blippar du kortet från telefonen. Exempel på dessa lösningar är Apple Pay till iPhone och Google Pay till Android.

För Apple Pay dubbelklickar du på låsknappen – väljer det kort du vill betala med – och till sist blippar med telefonens skärm mot kortterminalen.

För Google Pay öppnar du din telefon i första steget – sedan håller du baksidan av telefonen mot kortterminalen i några sekunder.

Både Apple Pay och Google Pay fungerar precis som när du betalar med ditt vanliga betalkort, dvs det risken är precis lika minimal för att ditt kort ska scimmas eller hackas genom själva betalningen.

När du ska välja ditt kreditkort är det viktigt att du gör en ordentlig jämförelse. Idag finns det ett otroligt stort utbud av kreditkort och andra kort, vilket gör det svårt att navigera i vilka de bästa kreditkorten är.

Utgå alltid från ditt eget syfte och dina egna vanor. Om du har ett företag eller varumärke du är väldigt lojal mot kan det absolut vara värt att satsa på deras kreditkort, då det kan ge dig väldigt goda förmåner i former av rabatter och bonusar.

Kreditkort med bonus

Kreditkort med bonus

Marknadens mest populära kreditkort är de med olika bonuspoäng som du tillåts samla.

Genom kreditkort med bonuspoäng kan du alltså, genom dina köp, samla ihop bonuspoäng till resor, produkter eller andra köp. Detta är givetvis bara något du kan göra med vissa kreditkort och inte något som gäller för alla!

För att ta reda på vilka som är de bästa kreditkorten med bonus behöver du göra en jämförelse först. Utgå ifrån följande punkter:

Hur samlar du din bonus?

Får du bonus på alla köp? Gäller bonuspoängen bara för vissa produkter i vissa affärer? Får du bonus när du tar ut pengar? Och kan du till och med få bonus när du betalar räkningar? För dig som reser mycket, an du samla bonus genom köp utomlands?

Hur mycket bonus får du?

Bonusen jämförs allt som oftast i procent, så vad ligger den på? Om inte, hur anges det hur mycket bonus du kan tjäna på olika köp?

Vad kan du spendera dina bonuspoäng på?

Kan du använda dina bonuspoäng och isåfall till vad? Här är det viktigt att du har ett syfte med varför du har ett kreditkort från första början. Är det för att använda förmåner för din resande livsstil? Är det för att du älskar att köpa saker och produkter? Se till så att dina bonuspoäng kan användas för det ändamål du vill ha dem till?

Kan du få både cashback och bonus?

Är det möjligt att få både bonus och cashback i form av återbäring genom ditt kreditkort? Ett kreditkort med bonus brukar innebära att du inte kan få återbäring på de köp du gör med ditt kreditkort. Undersök om detta är fallet med det kreditkort du planerar att välja!

Ditt kort ska arbeta för de ändamål du vill nå med det. Var så noggrann som möjligt när du ska välja det bästa kreditkortet!

Dessutom, utöver våra frågor gällande bonus är det väldigt viktigt att du undersöker vilka avgifter och vilken ränta som kortet medför.

Kreditkort med cashback

Cashback

Förvirringen när det gäller kreditkort med antingen cashback eller bonus är total. Båda två är givetvis förmåner i form av belöningar, men de skiljer sig samtidigt åt och kan vara olika bra beroende på syftet med ditt kreditkort.

Cashback:

Du får pengar tillbaka på dina köp – helt enkelt. Antingen genom en kredit på kontoutdraget eller i form av en direkt insättning på ditt konto. Cashbacks kan du alltså använda för att spara in på vardagliga avgifter. Cashback är återbäring i form av riktiga pengar tillbaka.

Bonus:

Som vi gått igenom i föregående punkt är bonus en poäng som du kan samla genom att göra köp med ditt kreditkort. Du samlar poäng för att sedan kunna lösa in dina poäng mot exempelvis resor, produkter, presentkort osv.

Finns det något billigt kreditkort?

Billiga kreditkortDet enkla svaret är nej, tyvärr…
Det mer utförliga svaret kommer här nedan!

Kreditkort kan vara mer eller mindre prisvärda beroende på ditt syfte och ändamål i relation till kortets förmåner. Ett kreditkort med låg ränta men högre avgifter kan vara billigare i längden om du väljer att ha ett saldo på kortet. Däremot ett kreditkort med hög ränta och låga avgifter är mer fördelaktigt om du inte planerar att ha ett särskilt högt saldo på det. För att kortet ska vara prisvärt krävs det att du ämnar att använda kortet.

Dessutom spelar förmånerna en väldigt stor roll. Om du ofta gör inköp och konsumerar kommer ett kreditkort med bonusar och förmåner vara lönsamt i längden om dessa kan lösas in och användas som betalning för dina köp. Det finns tre detaljer du bör titta på när du ska jämföra och välja det bästa kreditkortet:

Årsavgift:

Alla kreditkort har inte en årsavgift, men många har. Om du använder kortet sparsamt kan det vara värt att försöka undvika kort med årsavgift. Det som kallas ”gratis kreditkort” är oftast de som saknar årsavgifter.

Uttagsavgift:

Använder du ditt kreditkort ofta för att göra uttag? Om så är fallet bör du prioritera ett kreditkort med låga uttagsavgifter. Om du inte gör det spelar det förmodligen mindre roll, eftersom det kompenserar för något annat.

Valutapåslag:

Du behöver också ta ställning till kreditkortets valutapåslag. Om du reser ofta och ofta gör köp i utlandet bör du ha ett så lågt valutapåslag som möjligt för att inte överbetala.

Alla dessa tre detaljer är viktiga att överväga och välja nivå utifrån. Du kommer aldrig hitta ett kort som enbart har låga avgifter, vilket innebär att du behöver prioritera de avgifter du behöver ha låga framför de som inte ger lika mycket utslag på dina utgifter.

Att säga att ett kreditkort är billigt är direkt felaktigt, däremot kan det vara mer eller mindre prisvärt. Här gäller det gamla hederliga finansuttrycket ”There is no such thing as a free lunch”.

Sammanfattning av kreditkort

SammanfattningFör att sammanfatta det vi gått igenom…
En vanlig lösning för konsumenter är idag att använda kreditkort, vilket ger dig möjligheten att skjuta upp dina betalningar.

Kreditkort är ett fördelaktigt betalningskort för den som har ett tydligt syfte för dess ändamål. Att välja ett kort med en rimlig effektiv ränta är viktigt, precis som att det är viktigt att du kan få förmåner och rabatter på de köp du gör. Syftet med kreditkort är att du ska få återbäring på dina köp på ett eller annat sätt och att du kunna betala senare än vid själva köptillfället.

 • Fördelaktiga kreditkort kräver tydligt syfte, rimlig ränta och passande förmåner
 • Viktigt att välja kort utifrån vanliga köp
 • Risk för höga avgifter och räntor – ekonomisk ansvarstagande är viktigt
 • Anpassa kreditgräns för att undvika överdriven skuldsättning
 • Skaffa kreditkort om man kan kontrollera köp och ekonomi
 • Inga kreditkort är gratis – kolla alltid ränta och avgifter
 • Dra nytta av räntefria dagar baserat på individuella behov

För dig som vill ha ett kreditkort är det viktigt att du identifierar vad du handlar mest. Exempelvis, om du älskar att resa och ofta är utomlands kan det vara förmånligt med ett kreditkort som ger dig bra rabatter på flyg och resor. Om du istället kör mycket bil kan det vara förmånligt med ett kort som ger dig rabatt på drivmedel. Om båda förmånerna skulle vara intressanta rekommenderar vi att ser till så att du verkligen har råd, då många kreditkort kommer innebär hög ränta och fler höga avgifter.

Det är väldigt viktigt vilken kreditgräns du sätter för ditt kreditkort. Om du sätter en för hög kreditgräns finns risken att du skuldsätter dig för mycket. Skulle du sedan få problem att betala din faktura kan du hamna i en svår och plågsam spiral av höga avgifter och hög ränta. Givetvis ska din kreditgivare även godkänna den kreditgräns du ansökt om.

Skaffa ett kreditkort om du har god förmåga att kunna kontrollera dina köp och din ekonomi. Det är inte värt att skaffa ett kreditkort om du enbart är ute efter snabb återbäring på din konsumtion. Väg in fördelarna och nackdelarna, ett kort som passar dig är det absolut bästa kortet!

Det finns inga gratis kreditkort. Och man kan heller inte säga att det finns några billiga kreditkort. Alla har relativt höga avgifter och hög ränta – annars skulle kreditgivarna och bankerna inte tjäna något på att erbjuda dem. Överväg detaljerna kring ränta och avgifter noggrant. Dessutom kan det absolut vara en bra idé att satsa på ett kreditkort som gör dig x antal dagars räntefri kredit, beroende på vad det skulle kosta dig i kompensation för annat. Räntefria dagar kan hjälpa dig väldigt mycket i början.

Ett par exempel på populära kreditkort som används är:

Därmed inte sagt att dessa är de bästa kreditkorten. Det finns givetvis väldigt många fler kreditkort än både dessa samt de vi skrivit om i listan tidigare i artikeln. Det är viktigt att du jämför kort innan du tar beslut om vilket kreditkort du ska välja.

Se till att ditt kreditkort är bäst!