Bäst investmentbolag 2024 – topplista, utveckling och innehav

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 15 maj 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Historiskt sett har investmentbolag gett bra avkastning och är ett bra sätt att sprida dina risker i portföljen samtidigt som du äger aktier. Som nybörjare anses ofta investmentbolag som en bra aktie, men vilket är det bästa investmentbolaget?

Handla investmentbolag courtagefritt hos Levler!

Avanza Auto - Recension
Handla aktier hos Avanza

I artikeln går vi igenom:

 • Presentation av Svenska och utländska investmentbolag
 • Hur kan investera i ett investmentbolag redan idag
 • Hur man hittar det bästa investmentbolaget
 • Vilka som är de bästa investmentbolagen 2024

Vad är ett investmentbolag?

Ett investmentbolag är ett bolag vars affärsidé går ut på att tjäna pengar genom att handla aktier i andra bolag, noterade som onoterade.

Likt en aktiefond blir du automatiskt delägare i ett antal olika underliggande bolag när du ska köpa aktier i ett investmentbolag.

Topplista – Sveriges 10 mest ägda investmentbolag

Det är inte alltid lätt att varken veta eller välja bolag man ska investera i. Då kan det vara till hjälp med en lista över de mest ägda investmentbolagen.

Bolag/Aktie – Ägare på Avanza

 1. Investor B – 350 039
 2. Kinnevik B – 126 905
 3. Latour B – 99 315
 4. Industrivärden C – 70 839
 5. Svolder B – 50 133
 6. Bure Equity – 41 020
 7. Creades A – 36 323
 8. Lundbergföretagen – 35 869
 9. Ratos B – 35 862
 10. VNV Global – 27 517

Statistik och data gäller fr.o.m 2024-04-08.

Handla aktier courtagefritt hos Levler!

Syfte

Ett investmentbolag har som syfte att för sina aktieägare skapa bästa möjliga avkastning. Som privatperson kan du bara investera i noterade investmentbolag på börsen.

Bolagen och aktieinvesteringar som investmentbolagen äger kallas gemensamt för portföljbolag och kräver att investmentbolaget noterar sig på börsen först för att privatpersoner ska kunna handla med aktier i bolaget.

Strategin för investmentbolagen är främst att bara äga portföljbolag där de ser sig som långsiktiga delägare och förvalta samt utveckla bolagen långsiktigt.

Nyhet! Få gratis aktieanalyser på InvesteraMera.se. Läs den första här.

Intäktsmodell

Intäktsmodellen för investmentbolag utgår från två olika inkomstkällor; aktieutdelningar från sina innehav och handel med mindre bolag eller andel av sina aktieinnehav.

När investmentbolagen får ta del av aktieutdelningen från sina portföljbolag är det inte ovanligt att de delar ut pengar som en utdelning till sina aktieägare.

Något som visat sig vara en lönsam metod rent historiskt för den totala avkastningen för aktieägarna.

Investmentbolagen har dessutom som affärsidé om att köpa och sälja mindre bolag, eller andelar av sina aktieinnehav, vilket är en annan inkomstkälla för investmentbolagen.

Förvaltning

Målet för investmentbolagen är att investera och äga andelar i bolag som de förutspår kommer skapa en hög avkastning långsiktigt.

Investmentbolag är ofta majoritetsägda av familjer eller stiftelser som antingen grundat eller varit med i bolagen under väldigt lång tid. Det är något som ger en trygghet i det incitament som finns för aktieägarna att leverera så god avkastning som möjligt.

Många investmentbolag med kompetenta och erfarna styrelser har lyckats exceptionellt bra på aktiemarknaden genom åren. För dem investmentbolagen som tenderar att ha det absoluta toppskiktet av ledare i sin styrelse, anses det vara en av flera avgörande faktorer för bolagens goda avkastning under åren.

Det är i sig ingen garanti för framtida avkastning, men får ändå anses utgöra en viss trygghet vid en jämförelse med att man själv som investerare konstant ska fatta dessa beslut på egen hand. Många av investmentbolagen uppvisar en mycket imponerande historisk avkastning.

Investmentbolagen äger generellt tillräckligt stor andel av sina innehav för att ha en signifikant andel av rösterna på bolagsstämman. Därför brukar även representanter från investmentbolagen, precis som i aktivt förvaltade fonder besöka bolagen som de investerar i.

En vanlig strategi bland investmentbolag är att tidigt vara med och bygga upp mindre onoterade bolag till stora företag. Det kan många gånger vara investmentbolagen som är den viktigaste faktorn i bolagens framväxt genom att påverka styrning och utveckling i bolaget.

Förvaltningsstrategi

Alla svenska investmentbolag har sin egen förvaltningsstrategi som skiljer sig åt en hel del, exempelvis investmentbolag som Kinnevik och Industrivärden.

Bolagen har två helt olika strategier som skiljer sig starkt i vilka branscher dem investerar i. Kinnevik investerar i globala ägarbolag både i Sverige, men även i utländska bolag.

Däribland kända bolag som brittiska Babylon, amerikanska Teladoc, Vivino och svenska Mathem. Industrivärden investerar dock bara i svenska börsnoterade bolag som Volvo, Ericsson, Handelsbanken.

En stor fördel med investmentbolagen är att bolaget själva tar de löpande besluten om eller när ett innehav ska säljas, alternativt att ett nytt bolag ska inhandlas – i form av en så kallad löpande aktieförvaltning.

Förvaltningskostnader

Precis som att fonder tar ut en förvaltningsavgift, tar investmentbolag ut en förvaltningskostnad. Kostnaden är generellt lägre än många aktivt förvaltade fonder.

Avgiften syns dock inte på samma sätt som en förvaltningsavgift för en fond, utan dras av som investmentbolagets kostnader.

Om bolaget inte redovisar sin förvaltningskostnad i sin senaste rapport, kan du enkelt räkna ut kostanden manuellt med formeln:

Förvaltningskostnad (i kr) / bolagets substansvärde = Procentuell förvaltningskostnad

Aktieutdelning

Investmentbolag brukar generellt dela ut sin vinst i form av aktieutdelning. Det betyder att aktieägare i bolaget tilldelas en viss summa i aktieutdelning per aktie som du äger. Aktieutdelning kan beroende på om investmentbolaget delar ut en eller flera gånger om året.

Summan som bolagen delar ut varier ofta från bolag till bolag och år för år. Till att börja med delar inte alla bolag ut aktieutdelning, men bolagen som gör det har ofta en direktavkastning mellan 1-3 procent. Enkelt räknat motsvarar det 1-3 kronor per hundralapp du investerar i aktien.

Investmentbolag som är mogna och mer stabila jobbar alltid för att bibehålla eller öka sin aktieutdelning år för år. Det kan ses som ett tecken för aktieägarna att bolaget tjänar pengar och mår bra, men inte minst lockar det nya aktieägare att investera i bolaget.

Investmentbolagen tenderar att sänka eller helt slopa sin aktieutdelning under sämre tider. Det innebär att aktieägarna förlorar en bra inkomstkälla som över tid varit en strategi för att köpa endast så kallade “utdelningsaktier”.  Läs mer om utdelningsaktier.

Är du inte ute efter att tjäna pengar på utdelningar kan det vara klokt att återinvestera aktieutdelningarna. Det gör att du snabbt kan bygga upp din aktieportfölj med ditt eget kapital.

Det är ofta uppskattat bland privatinvesterare och småsparare att få aktieutdelning från sina innehav då det ger en inkomst direkt utan att du som ägare behöver sälja aktier i bolaget.

Läs mer om hur du kan leva på utdelningsaktier.

Investera i investmentbolag historiskt

Historiskt sett har investmentbolag varit en bra investering och utklassat Stockholmsbörsens index (OMXS30) gång på gång, något som är en av alla många faktorer till att investmentbolag är intressanta för dig som investerar i aktier.

Vill du vara en lat och passiv investerare som ändå får bra utdelning är det klokt att välja investmentbolag med olika inriktningar. Då kan dem komplettera varandra så att du får en så bra spridning på aktierna som möjligt.

Vill du äga ett underliggande bolag som ett investmentbolag äger men som inte är noterat på börsen är det även här en god idé att äga investmentbolag. Då kan du exponera dig mot det bolaget samtidigt som du äger investmentbolaget som utgör en bra grund i din portfölj.

För att öka chanserna ytterligare till att slå index kan det vara en mycket god idé att köpa och behålla investmentbolag med låga förvaltningskostnader och långsiktiga ägare.

Alternativt kan man förstås göra som Warren Buffett och bara köpa och behålla lönsamma företag med pålitliga ägare och affärsidéer som går att begripa, vilket är aningen knepigare än att investera i några få investmentbolag.

Warren Buffetts investmentbolag

Mannen bakom det världskända och framgångsrika investmentbolags liknande företaget Berkshire Hathaway är Warren Buffett, omtalad som en av världens främsta investerare.

En av Buffetts främsta faktorer till företagets framgång är utnyttjandet av “float” vilket beskriver den tillgång hans försäkringsbolag producerar.

“The float” består av de pengar ett företag besitter från att de betalas in i form av försäkringspremier, till att de betalas ut igen som försäkringsersättning.

Enkelt kan det beskrivas som en summa pengar som tillfälligt finns hos ett försäkringsbolag men som väntar på att återfås av sin rätta ägare. Denna summa använder Buffett för att göra investeringar.

Investmentbolagsfonder

Om du nu vill öka din riskspridning ytterligare kan du kombinera både fonder och investmentbolag genom att köpa investmentbolagsfonder. Det är en fond med ett innehav fördelat på en mängd av olika investmentbolag.

När du köper andelar i fonden får du en aktiv förvaltning för de underliggande innehaven, men inte minst en mycket diversifierad portfölj.

Syftet med att äga en fond är oftast att du ska låta någon annan skapa din avkastning utan att du behöver göra något aktivt, nackdelen med en investmentbolagsfond är det blir svårare att få en total överblick över alla innehav.

Svenska investmentbolagsfonder

Med bara 4 investmentbolagsfonder på Avanza är sortimentet av investmentbolagsfonder i Sverige tämligen litet. Nedan presenteras alla fyra investmentbolagsfonder.:

 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag investerar huvudsakligen i en portfölj av svenska investmentbolag, men äger ca fem procent i europeiska företag. Fonden förvaltas passivt för att kunna ha en låg förvaltningsavgift. Fonden brukar jämföras med indexfonder som ett billigare alternativ.

  Största innehav:

  1. Investor B – 28,12%
  2. Industrivärden C – 17,55%
  3. Lundbergföretagen B – 7,47%
 2. Spiltan Globalfond Investmentbolag

  Spiltan Globalfond Investmentbolag är en passivt förvaltande investmentbolagsfond som består av ett 30-tal företag runt om i världen. Med det stora antalet innehav i fonden skapas en bra bransch och geografisk riskspridning. Det innebär att fonden delvis är jämförbar med globala indexfonder. Investeringar görs främst i USA och Kanada.

  Största innehav:

  1. Berkshire Hathaway Inc Class B – 7,96%
  2. Alphabet Inc Class A – 6,23%
  3. Danaher Corp – 6,17%
 3. LMM – Kavaljer Investmentbolagsfond A

  LMM – Kavaljer Investmentbolagsfond A investerar i primärt investmentbolag men äger dessutom både konglomerat och serieförvärvare. Fonden investerar globalt i 20 – 30 investmentbolag där fonden, likt Spiltan Global har en bra riskspridning i sin portfölj. Fonden investerar i främst USA och Sverige.

  Största innehav:

  1. Investor B – 8,06%
  2. Alphabet Inc Class A – 5,82%
  3. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton – 5,82%
 4. Tellus Globala Investmentbolag

  Tellus Globala Investmentbolag omfattar inte bara investmentbolag utan även stora internationella bolag med en delvis investmentbolags liknande struktur. Fondens investeringar är kategorier som påverkar vår framtid såsom demografi, tekniska innovationer, hållbarhet och förändrade konsumtionsbeteenden.

  Största innehav:

  1. Berkshire Hathaway Inc Class B – 6,89%
  2. Apple Inc – 5,37%
  3. Alphabet Inc Class A – 5,29%

Statistik och data gäller from 2023-03-31

”Kom igång rabatt” – handla aktier courtagefritt i ett halvår hos Nordnet

Substansvärde, substansrabatt och substanspremie?

Substansvärde, substansrabatt och substanspremie är två olika värden ett investmentbolag kan ha i förhållande till sitt pris. Det betyder att dessa två är skillnaden mellan värdet på investmentbolaget och det totala värdet på de bolag som investmentbolaget i sin tur äger, även kallat substansvärde.

Skulle det totala värdet av alla portföljbolag tillsammans (dvs substansvärde) vara större än värdet på själva investmentbolaget kommer du som ska köpa aktier i investmentbolaget få en rabatt på inköpspriset. Det innebär att du får en så kallad substansrabatt. Men är värdet på alla portföljbolag mindre än vad värdet är själva investmentbolaget handlas investmentbolaget till en substanspremie och du betalar alltså en premie för bolaget.

Räkneexempel:

Eget kapital (Tillgångar-Skulder) / Antal aktier = Substansvärde

Investmentbolag A har 10 000 st utgivna aktier och ett eget kapital på 1 000 000 kronor. Substansvärdet är det samma som:

1 000 000 / 10 000 = 100 kr per aktie

Som investerare i investmentbolag vill du sträva efter att investera i investmentbolag som handlas till substansrabatt. Som tur är kan investmentbolagets substansvärde skifta mellan rabatt och premie.

Men stirra dig inte blind på substansvärdet. Ibland kan fler variabler spela in i hur bolagets aktie presterar än bara substansvärdet. En tumregel är att det kan vara värt att betala för högt men god kvalitet, istället för att köpa lågt och betala för något som inte alls är bra.

Ska du investera i bolagen på lång sikt eller börja månadsspara blir vikten av substansvärdet mindre då du sprider ut dina risker i form av uppgångar och nedgångar. Då lär du antagligen träffa både substansrabatt som substanspremie.

Hur tar man reda på aktuell substansrabatt/substanspremie för olika investmentbolag?

När priset på ett investmentbolag förändras eller att det aktuella aktieinnehavet stiger/faller i värde skiftar också värdet på substansrabatten alternativt substanspremien.

När du läser en rapport eller besöker investmentbolagets hemsida kan du ta del av de senaste uppdaterade substansvärdet för bolaget. Vanligt är också att de större börsnoterade bolagen rapporterar sina egna substansvärden i samband med rapportperioder eller väljer att själva rapportera sina substansvärden månadsvis eller kvartalsvis.

Substansvärdet som investmentbolagen själva rapporterar uppdateras fort och mycket hinner hända under en månad eller ett kvartal, därför är det relevant för den aktive investerare att hålla ett öga på substansvärdet minst några gånger i veckan. För dig som är mindre aktiv på börsen är en vanlig kontroll av bolagets substansvärde några gånger per år tillräckligt för att du ska hålla dig uppdaterad om dina bolag.

Är du en mer aktiv investerare och vill hålla ögonen på substansvärdet krävs dock att du behöver manuellt räkna ut substansvärdet genom att följa kursutvecklingen för investmentbolagets innehav.

Att manuellt räkna ut substansvärdet dag för dag är fullt möjligt så länge investmentbolaget uteslutande äger börsnoterade företag som dagligen prissätts på börsen. Skulle investmentbolaget äga onoterade innehav där innehaven inte uppdateras dagligen med sin prissättning blir det inte lika lätt.

Räkneexempel:

Investmentbolag A äger tio börsnoterade företag i sin portfölj. Då kan du som aktiv investerare följa kursutvecklingen för investmentbolagets innehav och därefter manuellt beräkna investmentbolagens aktuella substansvärde för att få en daglig uppdatering.

Investmentbolag B har fem börsnoterade och fem onoterade innehav i portföljen. Du kan enkelt räkna ut substansvärdet för de fem innehav som är börsnoterade genom att följa kursutvecklingen. Men för de onoterade innehaven är det bäst att utgå från det aktuella värden som bolaget rapporterade under sin senaste rapport.

Trots att substansvärdet för investmentbolaget du kommer få ut inte är i närheten av det exakta värdet, är det mycket mer riktigt och rättvist än om du skulle utgå från investmentbolagens senaste rapport.

Äger du en av de stora giganterna och mer populära investmentbolagen kan tjänsten Ibindex löpande beräkna och lista aktuella investmentbolag med rabatter och premier.

Topplista – Investmentbolag med rabatt- och substanspremie?

Substansvärdet fluktuerar på daglig basis för respektive investmentbolag. Trots att bolagen själva rapporterar värdena, som dessutom är relativt aktuella i samband med publicering, blir dem utdaterade i takt med att priset för att investmentbolaget som dess innehav ändras.

Du behöver helt enkelt utgå från att förhålla dig till utdaterade värden, eller beräkna substansvärdet manuellt.

Skulle investmentbolaget investera delvis eller uteslutande i onoterade bolag bör det understrykas att när du beräknar värden manuellt kan det bli lite mer av en gissning.

Nedan listas investmentbolag med substansrabatt och substanspremie 2024:

Investmentbolag med substansrabatt 2024:

 1. Abelco Investment Group – 74%
 2. Karolinska Development B – 59%
 3. VNV Global – 56%
 4. Fastator – 48%
 5. VEF – 40%
 6. First Venture – 33%
 7. Nordic Asia Investment Group – 27%
 8. NAXS – 26%
 9. Kinnevik – 20%
 10. Spiltan – 19%
 11. Investor – 15%
 12. Industrivärden C – 11%
 13. Traction B – 10%
 14. Lundberg – 5%

Substansrabatter per investmentbolag uppdateras varje 15 minut och datan gäller fr.om. 2023-03-31

Källa/data: Ibindex

Investmentbolag med substanspremie 2023:

 1. Creades A – 34%
 2. Latour B – 33%
 3. Bure Equity – 21%
 4. Linc – 11%
 5. Svolder B – 7%
 6. Öresund – 2%
 7. Flat Capital – 1%

Substanspremie per investmentbolag uppdateras varje 15 minut och datan gäller fr.om. 2023-03-31

Källa/data: Ibindex

Investera i fond eller investmentbolag?

Ska du investera i en fond eller ett investmentbolag? En fond kan liknas med ett investmentbolag. I ett investmentbolag får du automatiskt en riskspridning i form av ett indirekt ägande i ett antal företag.

För att gå in lite mer på djupet gällande likheter och skillnader mellan fonder och investmentbolag är det viktigt att belysa hur många likheter fonder och investmentbolag har.

Nedan listar vi de största skillnaderna mellan fonder och investmentbolag:

Fonder

 • Som investerare direktäger du fondens tillgångar. Ökar värde på tillgångarna i fondens innehav, ökar ägarnas innehav lika mycket.
 • Som investerare betalar du en förvaltningsavgift för fonden, medans du betalar en förvaltningskostnad/administrationsavgift för investmentbolaget som är inbakad i värdet och ofta är lägre.

Investmentbolag

 • Som investerare äger du det faktiska investmentbolaget och tillgångarna som investmentbolaget äger. Du blir en indirekt ägare av investmentbolagets tillgångar genom ditt ägande av aktier i bolaget.
 • Precis tvärtemot fonder innebär det att även om investmentbolagets tillgångar ökar i värde betyder det inte att aktierna du äger i investmentbolaget går upp i värde då aktiekursen inte är bunden av bolagets tillgångar.

Att investera i en fond gör dig till en så kallad andelsägare. Du äger en andel av fondens tillgångar som fonden faktiskt investerar i, vilket generellt är aktier.

Ökar fondens tillgångar i värde så ökar ditt investerade innehav lika mycket. Tvärtemot gäller investmentbolag där du inte alls äger tillgångarna (ofta aktier) utan bara det faktiska investmentbolaget.

Att handla med investmentbolag kan mer eller mindre likställas med att handla med vilken aktie som helst.

Investmentbolag handlas med en courtageavgift precis som ”vanliga” aktier. Handeln med investmentbolagen gäller under börsens ordinarie öppettider och du kan sälja och köpa när du vill.

För att äga ett investmentbolag betalar man dessutom en så kallad förvaltningskostnad/ administrationsavgift. Det är en kostnad som investmentbolaget tar ut löpande för att driva och förvalta bolaget.

Kostnaden kan variera från år till år och återfinns i investmentbolagets årsredovisning.

Vid köp av en fond betalar du en årlig procentuell avgift så kallad förvaltningsavgift. Till skillnad från investmentbolag där du betalar en courtageavgift.

I jämförelse med en fond brukar dessutom ett investmentbolag äga färre innehav i sin portfölj jämfört med en fond.

Investmentbolag i Sverige brukar dessutom rikta ett stort fokus på svenska och nordiska bolag. Vilket innebär att få investmentbolag exponerar sig mot en mer exotisk marknad, land eller specifika branscher. Ett koncept som du istället kan hitta hos många fonder där de erbjuder den möjlighet till exponering.

Det går att konstatera att det finns en rad olika skillnader och likheter mellan investmentbolag och fonder. Trots alla likheter och skillnader erbjuder båda sparformerna en bred riskspridning till skillnad från en aktiv förvaltning av ett förvaltningsteam med bred erfarenhet.

Dessutom är det relevant att jämföra förvaltningskostnader och förvaltningsavgifter, men viktigt att inte stirra sig blind på det utan fokusera på hur bolaget faktiskt presterar.

Topplista – 10 bästa investmentbolagen i Sverige 2024

Nedan listar vi de tio största investmentbolagen i Sverige sett till deras senaste börsvärde.

Investor

Investor är ett investmentbolag som bildades 1916 av familjen Wallenberg. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Man har ett långsiktigt investeringsperspektiv där man med genom styrelserepresentation, industriell erfarenhet, nätverk och finansiella styrka arbetar för att sina innehav ska prestera bättre än sina konkurrenter och nå sin fulla potential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Investor är en ägare av högkvalitativa globala bolag och är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna industri, telekom samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver dessutom verksamhet i bortanför europa, som i bland annat USA och Asien. Investors verksamhet är indelad i två affärsområden: Globala noterade bolag och majoritetsägda dotterföretag.

Direktavkastning: ca 2,03% (Räknat på A-aktien)

Innehav:

 • ABB
 • AstraZeneca
 • Atlas Copco
 • Electrolux
 • Ericsson
 • Saab
 • SEB

Latour

Latour är ett investmentbolag med störst affärsinriktning inom den industriella sektorn, samt tillverkningsindustrin. Visionen är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag, huvudsakligen genom styrelserepresentation och aktiv ledning. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Latour är ett investmentbolag med en helägd industri- och handelsrörelse samt en börsportfölj på tio innehav. Bolagets helägda industri- och handelsrörelse består av ett sjuttiotal bolag organiserade i fem affärsområden: Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock, Specma Group och Swegon. Latour är specialiserade inom investering, ägande och vidare förvaltning av små- och medelstora företag. Bolaget investerar i såväl noterade som onoterade bolag.

Direktavkastning: ca 1,61%

Innehav:

 • Assa Abloy
 • Fagerhult
 • Nederman
 • Securitas
 • Tomra

Lundbergföretagen

Lundbergföretagen är ett investmentbolag där dem arbetar med aktiv och långsiktig förvaltning av diverse intressebolag. Målet är att över tid skapa avkastning som med god marginal överstiger avkastningen på riskfria räntebärande placeringar. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Lundbergs är ett investmentbolag som, genom att vara aktiv och långsiktig ägare, förvaltar och utvecklar ett antal företag. I portföljen finns det helägda onoterade fastighetsbolaget Fastighets AB L E Lundberg och de börsnoterade dotterföretagen Holmen och Hufvudstaden. Fastighets AB Lundbergs fastighetsbestånd uppgår till 151 hel och delägda fastigheter i Mellan och Sydsverige. Fastighetsbeståndet består främst av kontors- och butikslokaler, samt centrala lägenheter.

Direktavkastning: ca 0,8%

Innehav:

 • Lundberg Fastigheter
 • Handelsbanken
 • Holmen
 • Hufvudstaden
 • Industrivärden

Industrivärden

Industrivärden är ett investmentbolag som grundades 1944 med Lundbergföretagen som största ägare. Bolagets mål är att över tid generera en tillväxt av substansvärdet vilket i sin tur skall ge en totalavkastning högre än börsens genomsnitt. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

 

 

Industrivärden har fokus på ett ägande i nordiska börsbolag. Investeringsstrategi utgår från att gå in som långsiktig och aktiv ägare. Industrivärden äger stora andelar i klassiska svenska bolag inom sektorerna industri, telekom, fordonsindustrin samt finans. Förvaltningsstrategin sker huvudsakligen genom operativa och strategiska beslut, samt genom en egen investeringsverksamhet. Bolaget fokuserar på investeringar i medelstora och stora nordiska börsbolag där ägarandelen ger ett betydande inflytande.

Direktavkastning: ca 2,57%

Innehav:

 • Ericsson
 • Essity
 • Handelsbanken
 • Skanska
 • Volvo
 • ICA
 • Sandviken

Kinnevik

Kinnevik är ett investmentbolag vars specialistkompetens återfinns inom uppbyggandet av digitala konsumentverksamheter. Affärsidén är att långsiktigt äga sina innehav genom aktiv delaktighet i den globala diversifierade portföljen av bolag. Bolaget grundades 1936 och har sitt säte i Stockholm.

 

 

Investmentbolaget Kinnevik arbetar för att skapa och utveckla digitala konsumentverksamheter genom aktivt och långsiktigt ägande. Idag äger företaget ungefär 30 bolag som tillsammans opererar i 80 länder på fem kontinenter. Kinneviks innehav av bolag delar i fyra områden:  E-handel & Marknadsplatser, Kommunikation, Underhållning och Finansiella tjänster.

Direktavkastning: Ingen utdelning

Innehav (i urval):

 • Tele2
 • Babylon Health
 • Instabee (Budbee/Instabox)
 • Teladoc
 • Mathem
 • Vivino

Bure

Bure Equity är ett investmentbolag som är en aktiv aktör på marknaden vars affärsidé är att förvärva, utveckla och på sikt avyttra större rörelsedrivande verksamheter, för att frambringa aktieägarvärde. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Störst ägarintressen återfinns inom den nordiska marknaden, med investeringar inom en rad olika branscher som verkstad, vård och omsorg samt IT-sektorn. Investmentbolagets innehavsportfölj består av nio nordiska bolag, av vilka fem är noterade. Företagets strategi för sina investeringar är att agera aktivt och långsiktigt som ägare.

Direktavkastning: ca 0,98%

Innehav (i urval):

 • Cavotec
 • Mycronic
 • Vitrolife
 • Xvivo Perfusion
 • Bure Gowth
 • Atle
 • Allgon

Creades

Creades bildades vid årsskiftet 2011/2012 i och med att man delade upp Öresund i två bolag. Till och med 2012 var Creades noterat på First North, men är sedan 2013 noterat på Stockholmsbörsens huvudlista. Creades ordförande Sven Hagströmer är känd bland annat från HQ-bank som han ägde och drev tillsammans med Mats Qviberg. HQ står just för Hagströmer Qviberg. Han har också varit med som grundare av, och ordförande för, nätmäklaren Avanza.

Creades själva beskriver sig som ”en långsiktig engagerad ägare i mindre och medelstora noterade och onoterade bolag”. Portföljen består till 60-70 procent av noterade tillgångar och till 20-30 procent av onoterade tillgångar.

Direktavkastning: ca 1,61%

Innehav (i urval):

 • Avanza
 • Instabee (Instabox/Budbee)
 • Apotea
 • Inet
 • Stabelo

Ratos

Ratos är ett så kallat Private Equity- konglomerat, en koncern utgjord av flertalet verksamma företag inom olika branscher som främst arbetar med långsiktiga investeringar i onoterade bolag. Ratos har en aktiv ägarfilosofi med styrelserepresentation och en långsiktig ägarhorisont. Visionen är att skapa värde åt aktieägarna genom att bygga långsiktigt lönsamma och därmed hållbara bolag. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Affärsidén går ut på att förvärva och utveckla främst onoterade bolag hemmahörande i Norden. Ratos val av att investera i onoterade företag är inte utmärkande för deras verksamhetsområde, men majoriteten sett till koncernmässigt värde finns inom industri, konsument- och tjänstesektorn. Private Equity- konglomeratets investeringar och innehav är i huvudsak uppdelade i affärsområdena Construction & Services, Industry och Consumer.

Direktavkastning: ca 2,51% (Räknat på B-aktien)

Innehav (i urval):

 • AH Industries
 • Aibel
 • DIAB
 • HENT
 • Ledil
 • Nebula
 • Plantasjen

Svolder

Grundandes 1993, av några medarbetare från Alfred Berg Kapitalförvaltning. Bolaget investerar i små- och medelstora bolag med max 20 miljarder i börsvärde. Investmentbolaget är känt för att ha haft samma vd i 30 år, Ulf Hedlundh, som varit med ända från starten 1993. Han lämnade vd-posten april 2023 och ersattes av Tomas Risbecker som rekryterades från fondbolaget AMF.

Svolder har avkastat över 7000 procent (totalavkastning) sen starten. Det överordnade målet för bolaget själva är att skapa en avkastning som ”väsentligen slår”  Carnegies småbolagsindex. De letar efter bolag med etablerade affärsmodeller och en kapacitet samt vilja att dela ut pengar till aktieägarna.

Direktavkastning: ca 1,43% (Räknat på B-aktien)

Innehav (i urval):

 • New Wave Group
 • Troax Group
 • Elanders
 • Beijer Electronics Group
 • Engcon 

Öresund

Investment AB Öresund har anor tillbaka till 1890 och Sjöförsäkringsaktiebolaget Öresund. 1956 skedde en omorganisation där bolaget delades upp i tre delar. 1962 börsnoterades den delen som blivit investmentbolag på Stockholms Fondbörs. Bolagets storägare och ordförande Mats Qviberg är en känd, färgstark finansman som bland annat är känd från det kraschade HQ-bank. Det finns en bok om honom som heter Boken om Q, där han själv berättat sin historia för författaren Lotta Byqvist.

Enligt sin egen strategi ska bolaget investera opportunistiskt i nordiska bolag där Öresund kan vara en långsiktig och aktiv ägare. Målet är att ge aktieägarna en långsiktigt god avkastning.

Direktavkastning: ca 5,48%

Innehav (i urval):

 • Bilia
 • Scandi Standard
 • Bahnhof
 • Stenhus Fastigheter
 • Bioarctic

Populära utländska investmentbolag

Vi listar 10 välkända utländska investmentbolag:

Har du läst såhär långt är du förmodligen bekant med det amerikanska investmentbolaget Berkshire Hathaway och lyx konglomeratet Louis Vuitton Moët Hennessy som listas nedan:

 1. Berkshire Hathaway (USA)
 2. Brookfield Asset Management (USA)
 3. BlackRock (USA)
 4. Danaher (USA)
 5. Louis Vuitton Moët Hennessy (Frankrike)
 6. Morgan Stanley (USA)
 7. Goldman Sachs (USA)
 8. Orkla (Norge)
 9. Pernod Ricard (Frankrike)
 10. Exor (Nederländerna)

Utländska investmentbolag på börsen

Nedan listar vi primärt större utländska investmentbolag, men även holding-, förvaltning – riskkapitalbolag, konglomerat och hedgefonder. Alla former är liknande ett investmentbolag men nedan skriver vi en kort förklaring per form:

Holdingbolag:

Ett holdingbolag äger andelar i andra bolag och fungerar ofta som ett moderbolag till rörelsedrivande dotterbolag. Verksamhetsstrukturen eller syftet i ett holdingbolag utgår från att koncentrera kapital i toppen och fördela riskerna längre ner i strukturen.

Förvaltningsbolag:

Ett förvaltningsbolag har som verksamhet att förvalta fast eller lös egendom, såsom värdepapper eller fastigheter. Förvaltningsbolag kan vara olika typer av bolag men ändå bygga sin huvudsakliga verksamhet på att äga aktier i andra bolag. Flera exempel på dessa typer av företag är som nämnt ovan, holdingbolag, riskkapitalbolag och investmentbolag.

Riskkapitalbolag:

Ett riskkapitalbolag har som huvudsaklig verksamhet att förmedla riskkapital från privata investerare till företag som söker finansiering. Förmedlingen av riskkapital kan även ske från fonder till företag. Vanligast är att riskkapitalbolagen verkar i fondstruktur och delas in i två kategorier: Buyout-fonder och venturecapital-fonder.

Buyout-fonder satsar på investeringar i etablerade och mogna bolag. Det gör att buyout-fonder ofta investerar större summor företagen. Det gör man genom att skjuta till ägarkapital i kombination med banklånefinansiering.

Venturecapital-fonder investerar ofta allt ifrån 1 Mkr till 100 Mkr. De tar ofta större risker och investerar generellt i bolag som är i tidiga faser och gör tvärtemot vad buyout-fonderna gör. Venturecapital-fonder skjuter nästan uteslutande bara till ägarkapital.

Konglomerat:

Konglomerat bygger på att öka företagets långsiktiga lönsamhet genom att sprida riskerna i olika affärsområden. Ofta är det en grupp av företag som gått samman med olika verksamheter för att just öka den långsiktiga lönsamheten.

Hedgefonder

En hedgefond är en fond som ofta innebär större risk än vad exempelvis aktiefonder gör. Fonden tar både korta och långa positioner i värdepappersmarknaden och investerar inte endast i aktier.

Hedgefonder har nämligen mycket friare regler för sina placeringar än aktiefonder. Hedgefonder kan både investera i belåning, blanking och olika typer av derivat.

Amerikanska investmentbolag

Den amerikanska börsmarknaden är störst i världen sett till det sammanlagda marknadsvärdet bland bolagen som handlas på de amerikanska börserna. Intressant nog är en stor del av dessa bolag som är listade på börsen utländska och har tagit sig in på landets marknad.

Marknaden är tillräckligt tongivande så att det kan sätta ton för alla världens börser.

Europeiska investmentbolag

Du kanske tror att alla världens börser och marknader har ett lika brett och varierat utbud av investmentbolag som här i Sverige?

Faktum är att vi svenskar kan anses vara något bortskämda med vår inhemska marknad med mastodonter som Investor eller Industrivärden, samt rookie-bolagen VNV Global och Nordic Asia Investment Group som ger oss stor frihet att välja bolag från alla världens kanter.

Trots vårt stora utbud finns det även ett stort antal europeiska marknader med investmentbolag som presterar väl och kan bidra med en geografisk riskspridning i portföljen.

Nedan listar vi därför de mest populära investmentbolagen från Europas mer intressanta marknader så att du kan blicka ut i Europa och se vilka pärlor som finns att plocka in i din portfölj.

Investmentbolag i Belgien:

Investmentbolag i Frankrike:

Investmentbolag i Italien:

Investmentbolag i Portugal:

Nordiska investmentbolag

Investmentbolag i Finland:

Investmentbolag i Danmark:

Investmentbolag i Norge:

Fördjupa dig mer om investmentbolag och aktier i andra bolag

 • Jämförelsetjänsten Ibindex.se.

  Gratis och enkel tjänst för att jämföra de största svenska börsnoterade investmentbolagen och deras substansvärden. Hemsida: Ibindex.se

 • Boken ”Bygg en förmögenhet: Investera i investmentbolag”.

  Denna aktiebok innehåller tips och verktyg för att investera i investmentbolag. Du får lära dig om både fördelarna med investeringsformen och vilka fallgropar du bör undvika.

  Författare: Marcus Fridell.

FAQ – Bäst investmentbolag 2022

Hur många investmentbolag ska man äga i sin portfölj?
Ska jag investera i investmentbolag eller fonder?
Hur tjänar investmentbolag pengar?
Investmentbolag och riskkapitalbolag – Vad är skillnaden?

Just nu! Få 50% rabatt på förvaltningsavgiften hos Opti med vår unika kampanjkod.

Få KODEN!