Just nu

Just nu! Få 50% rabatt på fondavgiften hos Opti

Få KODEN!

Bästa betalkortet 2023

av Petter Swensson
·
Uppdaterad 28 augusti 2023

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

 

Vill du skaffa ett betalkort?

Då ska vi gå igenom fördelarna med olika betalkort och ge dig en lista över vilka betalkort som är bäst att ha 2023!

 

 • + Bästa resekortet 2023
 • + Cashpoints på alla köp
 • + Gratis avgifter och bra bonussystem

Re:member flex

4/5

Ett av de mest flexibla kreditkorten med smidiga avbetalningsplaner och fina rabatter till en låg ränta!

Mer information
 • + Rabatt hos 300 e-handelsbutiker
 • + Flexibel ränta och avbetalning
 • + Drivmedelsrabatt hos Preem

Northmill

3/5

Ett väldigt smidigt betalkort fritt från årsavgift, uttagsavgift och växlingsavgift!

Mer information
 • + Ingen årsavgift
 • + Direkta insättningar och uttag till sparkonto
 • + 0 kr i valutapåslag eller uttagsavgift
 • + Kontokredit kan kopplas på

Curve

3/5

Med Curve kan du utnyttja förmånerna från andra kreditkort, men bara genom att använda Curve-kortet. 0 kr i årsavgift!

Mer information
 • + Ingen årsavgift
 • + 0 kr i valutapåslag eller uttagsavgift
 • + Utnyttja andra korts förmåner

Revolut Standard

4/5

Med Revolut Standard får du full koll på din privatekonomi samtidigt som du inte betalar några avgifter alls – och dessutom kan du investera i aktier, valutor och guld/silver

Mer information
 • + Överblick över din privatekonomi
 • + Inga avgifter för valutapåslag eller uttag
 • + Investera i aktier, valutor och guld/silver
 • + Erbjuds fina rabatter

Vad är ett betalkort?

Ett betalkort är precis vad det låter; ett kort du betalar med.

Det finns tre olika typer av betalkort:

– Bankkort
Det mest klassiska kortet. Här finns ingen kredit att använda vilket betyder att du bara kan handla för pengar som finns på ditt bankkonto.

Betalkort
Ett bankkort som har en kredit kopplat till sig. Du kan samla alla dina köp på en och samma faktura. Dock finns det ingen möjlighet till delbetalning.

– Kreditkort
Med ett kreditkort kan du, precis som betalkort, samla alla dina köp på en faktura. Ett kreditkort ger dig dock möjligheten att delbetala mot en ränta. Dessutom erbjuder kreditkort förmåner som rabatter, bonusar och försäkringar.

Det klassiska betalkortet är nummer två i listan ovan. Det innebär alltså att du inte kan delbetala dina köp. Utvecklingen av kreditkort har gjort att betalkorten har minskat i efterfrågan.

Skillnaden mellan betalkort och kreditkort?

Båda korten är försedda med en kredit. Dvs att kreditgivaren lånar ut pengar till dig under en period som du sedan behöver betala tillbaka, ofta mot en ränta. Skillnaden är att fakturan för kreditkort kan delbetalas, vilket kan ses som mer förmånligt för konsumenten. Man kan också se det som högre risk, eftersom frestelsen att kunna delbetala ofta leder till en längre period av ständigt räntebetalande. Har man inte full koll på sin delbetalning kan det bli väldigt dyrt.

På så vis är betalkort lägre risk. Genom att betala fakturan i sin helhet innan förfallodatum tillkommer inga extra räntekostnader eller andra avgifter.

Vilket kort passar mig?

Detta är en fråga man behöver ställa sig själv. Alla kort är bra på olika sätt.

Generellt sett brukar man säga att betalkortet är bäst för den som vill samla köpen på samma faktura, men behovet av att delbetala finns inte. Om du inte behöver delbetala kommer du heller inte betala någon ränta, vilket oftast gör det billigare i längden.

Kreditkort passar den som konsumerar väldigt mycket. Genom att köpa saker med kreditkort kan du tjäna bonuspoäng och rabatter samt ta del av andra förmåner. Bra förmåner kan göra att du tjänar ordentligt på att handla med kreditkort. Däremot är det viktigt att se upp med delbetalning och höga räntor. Se alltid till att din kredit inte överstiger vad du kan betala tillbaka!

Använda kortet som en buffert?

Att använda betalkortet som en buffert för oväntade utgifter är en populär strategi hos många konsumenter. Då är det extra viktigt att du väljer ett kort med låg eller ingen årsavgift – helst ingen.

Att använda kortet som buffert innebär att du enbart använder kortets kredit vid speciella situationer där oväntade utgifter dyker upp. Exempelvis när diskmaskinen går sönder, eller bilen krånglar.

Väljer du ett betalkort utan årsavgift slipper du betala för att ha kortet, vilket är att föredra. En årsavgift väger ofta upp för de förmåner kortet bidrar med, men eftersom du inte tar del av förmånerna blir det onödigt att välja ett sådant betalkort.

Fördelar med de olika korten

Det finns flera fördelar med att använda ett betalkort, givetvis beroende på vilket kort du väljer att satsa på.

Fördelar med bankkort

– Du handlar bara för så mycket pengar du har
Att inte låna pengar på kredit kan kännas som en trygghet.

– Det mest klassiska kortet av dem alla
Ett bankkort är det mest klassiska kortet av dem alla.

– Minimala risker
Bankkortet innefattar absolut minst risker eftersom du enbart betalar med de pengar du har på ditt konto. Du riskerar inte heller att gå överstyr i din konsumtion eftersom du inte kan handla för hur mycket som helst.

Fördelar med betalkort

– Möjligheten att handla på kredit
Ett betalkort ger dig möjligheten att handla på kredit, vilket kan vara en stor fördel vid plötsliga utgifter.

– Samla alla köp på en faktura
Att samla alla köp på en och samma faktura kan göra det smidigare för dig din konsumtion.

– Förmåner
Med ett betalkort kan du bra förmåner vilket kan göra ditt kort väldigt lönsamt

– Få en bättre överblick av din ekonomi
När du samlar allt på samma faktura blir det enklare att få en överblick hur du handlar under en månad. Det hjälper dig att få en bra överblick av din ekonomi.

– Kan ej lockas till delbetalning
Med betalkort kan du inte delbetala din kredit. Det är lika mycket en fördel som en nackdel. Det minimerar däremot risken med att hamna i en ond cirkel av räntor och avgifter.

Fördelar med kreditkort

– Kredit, återigen
Precis som med betalkortet är krediten en fördel.

– Förmåner
Kreditkort erbjuder bra förmåner. Dessa kan göra det väldigt lönsamt för dig, med bland annat cashback och bonus. En omtyckt förmån är att få bonus på alla köp du gör med kortet. Reseförmåner är också något som är uppskattat, med reseförsäkring och avbeställningsskydd som exempel

– Delbetalning
Detta är både en fördel och en nackdel. En väldig fördel om det för tillfället är snålt med pengar, och en nackdel om det inte kan hållas under kontroll.

– Bättre överblick av din ekonomi
Precis som med betalkort kan du få en bättre överblick av din ekonomi. Att samla alla köp på en faktura ger dig en överblick av hur du konsumerar och vad du konsumerar.

Vilka använder betalkort?

 

Idag är det främst företag som använder sig av betalkort. Deras mindre utgifter varierar i hög grad från månad till månad, och oftast har de inga problem att behöva betala av hela månadsfakturan. På så sätt blir det bekvämt för företag att använda kortet.

De vanligaste betalkorten i Sverige idag är bensinkorten som ges ut av bensinkedjor. De används ofta av företag som är i behov av firmabilar.

Betalkort för barn

Det finns även betalkort som föräldrar kan ge sina barn. De är utrustade med funktioner som kan underlätta för hela familjen. Betalkorten är anslutna till en app där föräldrarna kan hålla koll på alla transaktioner som görs med kortet. Dessutom kan det installeras begränsningar för att barnet inte ska kunna köpa vad som helst. Ofta väljer man att spärra kortköp i utlandet. Barn och unga som får ett betalkort kan tidigt lära sig använda pengar samtidigt som föräldrarna kan ha bra koll på utgifterna.

Hur jämför jag för att få bästa betalkort?

När du ska välja vilket betalkort du ska satsa på är det viktigt att du jämför olika kort för att få bästa möjliga villkor!

Eftersom det finns en mängd olika betalkort kan det vara lite klurigt att veta exakt vilka detaljer du ska titta på. Dina köp och dina pengar påverkas av vilket kort du använder, så se till att använda det kort som passar dig bäst!

Avgifter

Börja med att kika på vilka avgifter du betalar för kortet. Många kort kommer med en årsavgift vilket innebär en avgift du betalar årligen för att ha kortet. Kort med dyrare avgifter har ofta bättre förmåner. Om detta inte är intressant bör du kika på ett gratis kort utan årsavgift.

Fakturaavgift

Fakturaavgift eller aviseringsavgift kan ofta förekomma för många kort. Den brukar oftast ligga på 25 kronor och uppåt, vilket övertid kan bli en pengar som egentligen är helt onödiga. Föredra en digital faktura då dessa är gratis.

Valutapåslag

Detta är avgiften du betalar för ett köp i annan valuta, vilket förekommer vid utlandsresor. Avgiften ligger ofta på 1-2% av det totala beloppet. Om du ofta är på resande fot ör det en bra idé med ett kort utan eller med så låg valutaavgift som möjligt.

Uttagsavgift

Uttagsavgiften är avgiften för när du gör uttag med ditt kort. Detta kan bli kostsamt om du ofta plockar ut pengar antingen i Sverige eller utomlands.

Förmåner

Betalkort erbjuder ofta förmåner som kan ge dig återbäring och bonusar. Det är viktigt att du undersöker vilka förmåner de olika betalkorten erbjuder för att hitta det bästa kortet. Utgå ifrån vad du vill handla med kortet. På så sätt kan du utnyttja kortet på bästa möjliga vis och få ut maximalt av förmånerna.

Räntefria dagar

Antalet räntefria dagar är främst viktigt att jämföra för kreditkort. Detta innebär hur många dagar du slipper betala ränta vid delbetalning. Ett högt antal räntefria dagar är givetvis att föredra för dig som konsument

Kreditgräns

Det är också viktigt att jämföra kortens kreditgräns. En hög kreditgräns innebär att du kan låna mer, beroende på din kreditvärdighet. Var dock försiktig med att låna för mycket. Du måste kunna betala tillbaka den kredit du lånar, annars kan du hamna i betalningsproblem vilket kan bli väldigt kostsamt.

Såhär ansöker du om ett betalkort

Kortutgivarna bestämmer vilka krav som gäller för de olika korten, och kraven beror ofta på vilken kreditgräns kortet har. Möjlighet till högre kredit medför högre krav på dig som ansökande. De grundläggande kraven brukar vara 18-års gräns och att du inte ska ha några betalningsanmärkningar.

Givetvis finns det information om varje kort på kortutgivarens hemsida. Där kan du även ansöka om det aktuella kortet, oftast genom en smidig process.

Vad är skillnaden mellan kreditkort och betalkort?
Vilket betalkort är bäst?
Finns det några nackdelar med kreditkort?