Bästa banken 2024

Johan Sunnanängs
av Johan Sunnanängs
·
Uppdaterad 15 januari 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Vad som utgör den bästa banken för privatpersoner beror helt på vad man prioriterar hos en bank. Banker är olika och det finns väldigt många tjänster som en bank kan erbjuda. Banker handlar för många om bolån och ett sparkonto. I dagens läge erbjuder de bästa bankerna mer än bra räntor på bolån.

Ett par är kunder hos den bästa banken

Tjänster som banker också erbjuder är saker som försäkring, kreditkort, aktier och fonder samt smidiga internettjänster. Vissa banker finns idag enbart online samtidigt som de största bankerna både finns online och med fysiska kontor. När man som kund bestämmer vilken bank som är den bästa banken behöver man se över till sin egna situation.

Svenskt Kvalitetsindex jämför banker

Det är därför svårt att säga vilken som är Sveriges bästa bank. Det som man kan titta på däremot är svenskt kvalitetsindex. Svenskt kvalitetsindex rankar hur nöjda kunderna är på varje bank. Detta är ett mått man kan ta hänsyn till, men om den banken man är kund hos inte har tjänsterna man efterfrågar så spelar det liten roll vilken som är den bästa banken enligt ski.

Svenskt Kvalitetsindex hjälper dig att hitta bästa banken

Svenska storbanker

Bland de svenska storbankerna ingår Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken. Dessa är Sveriges största banker och de som har allra flest kunder och kontor i landet. Det är vanligt att ens första konto var öppnat på något av dessa banker. Kanske var det på någon av dessa banker som man även tog sitt första bolån. Dessa banker finns utspridda över hela landet, i stora städer men även i mindre orter. Tjänsterna man erbjuder sina kunder är relativt lika varandra.

Tjänsterna består till stor del av bolån, räntor, sparkonton, aktier och fonder. Som storbanker har man distribution av aktier och fonder. Det går att handla aktier och fonder hos de båda. Inom fonder så driver man även sin egen verksamhet med unika fonder. Som kund finns det oftast möjlighet att få en helhetslösning på samma bank. Man kan ha sina pengar hos banken, ett bolån, sparande och investeringar samt eventuella försäkringar. Denna helhetslösning är svår för nischbanker att uppnå. Något som gör storbankerna till Sveriges bästa banker för den som prioriterar detta.

Handelsbanken

Handelsbanken

Handelsbanken är en av storbankerna som har ett stort fokus på att finnas i hela landet. Handelsbanken har kontor i många olika städer och även mindre orter. Detta har varit ett recept som får ses som lyckat. Med nära kontakt med kunder har man lyckats med att bygga upp en lojalitet och kundnöjdhet. Detta har lett till att kunderna valt att stanna hos banken istället för att byta bank.

Som kund hos Handelsbanken får man en närhet till ett fysiskt kontor tillsammans med övriga tjänster. Handelsbanken har en stor verksamhet där man vill konkurrera med den bästa räntan, bästa kundnöjdheten och ett säkert ställe att förvalta sina pengar.

Swedbank

Swedbank

Swedbank är en konkurrent till Handelsbanken och de andra bankerna med stora verksamheter. Man finns till för både privatpersoner och företag med diverse tjänster. Det kan handla om rådgivning till att erbjuda den bästa räntan för ett lån.

Verksamheten är lik den som övriga banker bedriver men med olika områden där man kan sticka ut med bättre erbjudanden. Den svenska marknaden för banker är stor men relativt konsoliderad. Något som gör att man har möjlighet till att sticka ut på många ställen. Det här kan gälla räntor, sparkonto och investeringar.

SEB

SEB

Skandinaviska Enskilda Banken eller SEB som den också kallas är en annan av Sveriges storbanker. Verksamheten liknar de andra storbankernas. Man erbjuder tjänster i form av sparkonto, sparande, investeringar och bolån.

Nordea

Nordea

Nordea är en av de fyra bankerna som utgör Sveriges största banker. Nordea har till skillnad från de andra bankerna sitt huvudkontor i Finland. Detta är inget speciellt utan man bedriver sin verksamhet i Sverige som alla de andra bankerna.

Att ha verksamhet i flera länder är vanligt för alla banker. Dessa fyra banker har alla verksamhet i andra länder. Det vanligaste är att ha i sina grannländer. För de svenska storbankerna bedriver man bank i de andra nordiska länderna, Baltikum och ett par andra länder.

Nischbanker

Nischbanker är mindre banker som oftast riktar in sig på en specifik del av en banks verksamhet. Detta gör man för att vara den bästa banken på just sitt område. Det kan handla om att vara den bästa banken för bolån eller för försäkringar.

Vilket område man siktar in sig på skiljer sig från bank till bank. Idag har vi relativt många nischbanker i Sverige som siktar in sig på olika områden. Det kan handla om att bolån som inte har för hög ränta. Det kan vara att vara den bästa banken för aktiehandel eller som långivare för privatlån. Dessa banker bedriver oftast verksamhet utanför sitt expertområde också. Så även om man är den bästa banken för aktiehandel så har man även en del för bolån. Att rikta in sig på ett specifikt område är ett sätt att få in nya kunder.

Eftersom det är svårt att konkurrera med storbankerna som helhet är det på enskilda områden. Avanza och Nordnet är två aktörer som har riktat in sig på aktiehandel i mobilen. När man kan erbjuda en bättre service inom aktiehandel så finns det ett område där man kan få in aktieintresserade kunder. Att konkurrera på helheten hade varit ett för stort projekt och kostat alldeles för mycket i investeringar. Här kan du jämföra  Nordnet och Avanza.

Banker online

Det vanligaste för nischbanker är att vara en bank online. På detta sätt slipper man tunga investeringar i lokaler och personal som andra banker gör. Istället kan man lägga alla sina resurser på utveckling av sin app eller lägre räntor.

Eftersom tekniken har kommit så långt är det sällan man behöver besöka en bank fysiskt. Precis som på större banker som har kontor, kan man fortsatt utföra de allra flesta ärenden i sin internetbank. Med nischbankerna kan man oftast utföra ännu mer ärenden online.

Avanza

Avanza är en så kallad nischbank som är populär för aktiehandel. Det som Avanza har siktat in sig på är aktiehandel. Med en enkel och smidig app kan man köpa aktier och fonder ifrån hela världen. Genom att vara ett smidigt alternativ för sparande och investeringar har Avanza blivit en av Sveriges mest populära banker.

Det som Avanza gör bäst är att man gör aktiehandel enkelt för alla. Det går lätt att bli kund hos Avanza. Efter det kan man handla aktier från Sverige och några andra länder. Utöver Sverige går det att handla från länder som USA, Kanada, Frankrike, Tyskland och våra nordiska grannar.

Avanza har inga fysiska kontor som man kan besöka för sina bankärenden. Istället sker all verksamhet online. Det här konceptet är relativt nytt och har kommit på senare år. Att ha ett fysiskt kontor att kunna gå till är inte lika viktigt för kunder idag som för 50 år sen.

Avanza sticker ut med hur lätt de har gjort det att handla med aktier. Man har även utsetts till den bank som är bäst för aktiehandel. Utöver att köpa aktier och fonder så erbjuder Avanza många andra tjänster. Detta inkluderar bolån, private banking och privatlån.

Läs vår recension om Avanza:

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
 • + Marknadsledande i Sverige
 • + Stort utbud av aktier och fonder
 • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
 • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
 • + Egen gratis indexfond
 • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

Nordnet

Nordnet är precis som Avanza en bank som enbart finns online. Nordnet är också specialister för aktiehandel och fonder. Som bank har man som mål att vara den bästa banken när det kommer till sparande och investeringar.

Nordnet är verksamma i hela Norden till skillnad från Avanza. Man är den största aktören för aktiehandel i Norge, Danmark och Finland. I Sverige är man nummer två med enbart Avanza som ligger före.

Konceptet för Nordnet är väldigt likt Avanza. Båda bankerna har kommit längre än storbankerna när det gäller aktiehandel. Det är snarare så att Avanza och Nordnet är konkurrenter med varandra. Många av kunderna till båda bankerna har lockats av den enkla aktiehandeln. Det är också de mest aktieintresserade kunderna som dessa två slåss om.

Läs vår recension om Avanza:

Nordnet

4/5

Nordnet är nätmäklaren med närvaro i hela Norden. De erbjuder handel med aktie- och fondhandel till låga courtage från många olika marknader. Utöver fonder och aktier kan du handla andra finansiella instrument som certifikat och trackers för att diversifiera din portfölj!

Mer information
 • + Marknadsledande i Norden
 • + Stort utbud av olika värdepapper
 • + Tillgång till Shareville – stort forum för sparande
 • + Smidig och användarvänlig app
 • + Relativt lågt courtage
 • + Egna gratis indexfonder

Avanza eller Nordnet?

Både Avanza och Nordnet bedriver en liknande bankverksamhet med online bank, med fokus på aktiehandel. De båda tävlar om att vara Sveriges bästa banker. För just aktiehandel kan vi konstatera att de här två är de bästa bankerna. Frågan är vilken bank är bäst?

Båda bankerna liknar varandra till stor del. Så vad man som ska tänka på är vilken är den bästa banken för just mig? Allas situationer ser olika ut och framförallt så ser ekonomin olika ut för privatpersoner och företag. Vid ett val mellan Avanza och Nordnet är det därför viktigt att jämföra bankerna just utifrån ens egna situation. Vilken bank är bäst om jag ska starta ett sparande? Vilken bank är bäst om jag redan har ett sparande utifrån hur stort ens kapital är. Skall jag också inkludera mitt bolån hos den banken etc.

För att svara på frågan om vilken bank är bäst behöver man alltså utgå ifrån sin egen ekonomi. Det finns dock en del parametrar för att jämföra banker som inte beror på ens egna situation. I fallet mellan Avanza och Nordnet kan man jämföra courtaget på aktier. Det går också att jämföra standardräntorna på deras bolån. Har de till början en hög ränta eller en lägre ränta?

Det finns många parametrar där man kan just jämföra banker för att se vilken som är den bästa banken. Sen ska man alltid komma ihåg att den personliga upplevelsen spelar roll. Valet på vilken man ser som den bästa banken är inte heller så stort som man först kan tycka. Det går nämligen att byta bank ganska enkelt.

Byt bank enkelt med bank id

Byta bank

Att byta bank har nog aldrig varit så enkelt som det är idag. Om man har bestämt sig för att en annan bank är bättre går det att byta. Hur enkelt bytet är beror givetvis på hur mycket av sina pengar och lån man har hos banken.

För en flytt av fonder till exempel så räcker det med en underskrift med Bank ID. Då flyttas automatiskt ens fonder över till den nya banken. Vid lån kan det var svårare än ens sparande. Tack vare att att man förmodligen får en lägre ränta vid bytet är denna process lite mer komplicerad än en förflyttning av fonder.

Övriga banker

Vi har hittills nämnt de svenska storbankerna och Avanza samt Nordnet. Utöver dessa så finns det massor av andra banker. Sanningen är att det finns 125 banker i Sverige totalt. Övriga banker som finns är Länsförsäkringar bank, ICA banken, Danske bank och Nordax för att nämna några.

Alla banker har sina specialiteter och fungerar på olika vis. Bolån kan vara en bank som är bäst på och en annan är bättre på privatlån. Om man skall vara krass är det nog bäst att ha en bank per område. Alltså en bank för bolån, en för privatlån och en för sparande etc. Det blir dock omständigt att ha för många banker men att ha ett par banker är vanligt för många.

Låna pengar

Att låna pengar är en stor del varför man går till en bank. Vilken som är den bästa banken för patt låna pengar beror på vilket lån man ska ha. Det finns massvis av lån, alltifrån bolån till privatlån. Sen finns det även brygglån och lån till företag.

Ränta

Ränta är kort sagt vad pengar kostar. Ränta betalar man till den som man har lånat pengar ifrån. Ett lån på 1 000 000 kr och en ränta på 1% betyder en kostnad på 10 000 kr. Ränta beräknas på årsbasis vilket betyder att i detta fallet så blir det en ränta på 833 kr per månad.

Hur hög räntan är beror på många olika faktorer. För bolån beror det på styrräntan som sätts av Riksbanken och kreditvärdighet för låntagaren. För privatlån och blancolån handlar det mer om kreditvärdighet hos låntagaren.

Hos olika banker kan det vara olika ränta för samma lån. Det är därför viktigt att jämföra banker som erbjuder lån. För att hitta den bästa banken för lån gäller det att jämföra sin exakta lånesumma och återbetalningsperiod. Swedbank kan till exempel ha den räntan för ett lån på 2 000 000 kr men en annan bank kan vara den bästa banken för ett lån på 500 000 kr.

Bolån

Bolån är ett av de vanligaste lånen som många hushåll har. Det är alltså lånet man tar för att kunna köpa sin bostad. Dessa lån har man under en lång tid, ibland hela livet.

Räntan på bolån är generellt väldigt låga om man jämför med till exempel privatlån. Anledningen till detta är dels att det betalas tillbaka under en väldigt lång tid vilket ökar intjäningen för banken som lånat ut pengar. Den andra anledningen är att själva bostaden fungerar som en garanti för banken.

Om en person inte skulle klara av att betala tillbaka på lånet så finns bostaden. Banken kan då sälja huset och få tillbaka sina pengar på det sättet. Vid ett privatlån finns det inte samma garanti och säkerhet som vid ett bolån.

Privatlån

Ett privatlån kan brett definieras som alla lån förutom ett bolån. Ett privatlån kan man ta för att genomföra en renovering bland annat. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan finansiera med ett privatlån.

Man skall dock vara försiktig när man tar privatlån. Räntan på privatlån är högre än för bolån. Det kan vara många kostnader som ingår i ränta och avbetalning. Alla lånade pengar ska någongång betalas tillbaka. Det är därför att noga tänka igenom varför man tar ett privatlån innan man gör det.

Private Banking

Bästa banken för private banking kan översättas till bästa banken för rika. Private banking är en avdelning på banken som är ämnad åt de med mest kapital. För att kunna bli kund i private banking hos en bank måste man komma över en viss summa kapital. Alla banker har olika trösklar för detta men det brukar ligga på över ett par miljoner.

Varför banker har detta är för att man vill ge sina bästa kunder en så bra service som möjligt. För om man inte gör det finns det risk att dessa kunder byter bank. Varför dessa kunder är så viktiga är för att bankerna tjänar mer pengar på dessa individer. Om en kund investerar 10 000 000 kr i en fond hos banken med 1% i förvaltningsavgift, så är intjäningen mycket högre än för en kund med 1000 kr i sparande.

Fördelar man får som private banking skiljer sig åt bland banker. Några vanliga tjänster är dock en lägre ränte på bolån och en snabbare kundservice.

Utvärdera banker

Det finns många olika typer av banker. Det är därför viktigt att jämföra banker för att hitta den bästa banken från sitt eget perspektiv. Man ska kunna känna sig säker på att man har valt den bästa banken oavsett vilken tjänst man avser att nyttja.

För att hitta en bank som är riktigt bra är det alltid en bra idé att se tidigare kunders kundnöjdhet. För att hitta kundnöjdheten hos tidigare kunder är det en bra idé att gå via svenskt kvalitetsindex. Svenskt kvalitetsindex sammanställer kundnöjdhet för olika branscher, även för bank.

Svenskt kvalitetsindex utvärderar kundnöjdhet

Svenskt kvalitetsindex använder många parametrar när man tar tempen på Sveriges olika banker för att hitta den bästa banken för privatpersoner. Det handlar helt enkelt att ta reda på vilken bank som har de nöjdaste kunderna.

Lån och sparande

För lån och sparande mäter svenskt kvalitetsindex kundernas nöjdhet för varje bank. För att veta vilken bank som är bäst finns det olika banker som erbjuder olika lån. Fastighetslån och bolån är ett viktig lån. Det här gäller både för privatpersoner och företag. För företagslån kan det skilja sig från fastighetsbolag till annan verksamhet. Vilken som är den bästa banken beror givetvis på om man är företag eller privatperson. För sparande mäts hur nöjda spararna för varje enskild bank är. I form av avkastning skiljer det inte mycket mellan varje bank. De flesta aktier och fonder går att hitta på alla banker. Istället är det bekvämligheten och hur smidigt det är som räknas.

Hållbarhet

Att hållbarhetstrenden är något som cirkulerar i alla delar av vårt samhälle är det nog ingen som har missat. Att banker vill agera hållbart är också en naturlig trend. För att en bank skall ha en hög hållbarhetsstämpel finns det ett par saker man kan göra. Dels är gröna bolån som en del banker har implementerat. Med gröna bolån så for man som kund en lägre ränta om ens bostad uppfyller en del miljökrav.

Fonders investeringar är en gräns som vissa banker har satt upp. Här handlar det om att bankens fonder ska kunna investera i gröna bolag lättare, upprätta gröna fonder och ha ett ESG tänk i sitt agerande. För att få en grönare profil på sina investeringar finns det också branscher att undvika. Många fonder med en grön profil exkluderar därför branscher som spel, tobak, alkohol och utsläppare av stora koldlioxidmängder.

Hitta den bästa banken

Efter att gått igenom allt som en bank sysslar med så finns det allt fler parametrar att tänka på än vad man kanske först trodde. När man väl skall välja sen gäller det att se till sina behov. Behöver man lägsta möjliga räntan på sitt bolån eller vill man ha den bästa räntan på sitt kreditkort?

Varje person har en unik situation. Sveriges bästa banker erbjuder ofta många olika tjänster. Detta kan göra att man ser Sveriges bästa banker som erbjuder flest tjänster. Att en bank erbjuder många olika tjänster är så klart en lättnad för kunden. Det kan bli jobbigt att hoppa mellan olika banker bara för deras tjänster. Om man anser att en viss tjänst är så pass bra på en viss bank, kan det vara läge att se över den. Det kan handla om ett sparande som är mycket mer fördelaktigt hos en nischbank. Det kan även handla om en ränta som är betydligt mycket bättre än sin nuvarande ränta.

Det som är viktigt är att man jämför banker. Om man kollar på sin ränta till exempel, en mindre ränta kan ses som knappt någon skillnad vid första anblick. Efter några uträkningar kan det visa sig att man kan spara flera tusenlappar över ett år. Det samma gäller för courtage på sparande, ränta på sitt kreditkort eller hur bra kundtjänsten är på banken. Att jämföra ett steg längre är ofta ett bra första steg.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa banken för privatpersoner?
Vad är en nischbank?
Bästa banken för lönekonto?
Vilka är sveriges största banker?
När är det bäst att byta bank?