Detta är en krönika av Magnus Skoog, privatinvesterare och en av rösterna bakom podcasten Market Makers.
Eolus är verksamt inom projektering av förnybar energi, framförallt vindkraft. Det innebär att Eolus anlägger exempelvis en batterianläggning, vindkraftpark eller solenergipark som sedan säljs till exempelvis pensionsfonder. När jag arbetade som analytiker täckte jag Eolus och jag tycker att aktien står inför ett mer intressant läge idag än någon gång tidigare när jag följt bolaget.
Diskutera aktien och analysen i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.
Bakgrund
Aktien har haft en riktig kräftgång senaste åren, vilket inte varit helt obefogat. Den typen av projekt som Eolus sysslar med är väldigt räntekänsliga då kalkylerna bygger på långsiktiga kassaflöden med relativt tunna marginaler. Kapitalkostnaden initialt är stor. Dessutom har gröna investeringar blivit betydligt mindre populära och elpriserna har sjunkit något de senaste åren.
Vidare finns det en inneboende problematik med förnybar energi. Desto mer el som kommer från exempelvis vindkraft, desto sämre blir det att bygga ytterligare vindkraft i närområdet. Det beror på att vindkraften producerar mycket el när det blåser, vilket då medför låga elpriser. När det inte blåser blir elpriserna höga, men då produceras ingen el från vindparkerna som kan säljas.
Ekonomi och framtid
Varför är Eolus ändå intressant i nuläget då? Dels har räntan gått ner, vilket som sagt ger stor påverkan för Eolus, men framförallt så har bolaget sålt intressanta projekt i USA nyligen som radikalt ändrar bolagets balansräkning.
Eolus har haft en väldigt stor nettoskuld senaste kvartalen som troligen skrämt bort en del investerare. Normalt betalar Eolus för projektering av vindkraftparkerna, men finansierar inte själva byggnationen. I vissa fall kan Eolus dock göra det, när man ser det som ekonomiskt attraktivt. Det gjorde man nyligen för ett stort projekt i USA. Att Eolus själva finansierade byggnationen av projektet har resulterat i att bolaget vänt från en nettokassa på 800 mkr till en nettoskuld på 1788 mkr. Det är en helt enorm skillnad med tanke på att mcap endast är 1300 mkr.
Detta kommer dock reverseras under Q1 och enligt mina beräkningar kommer Eolus istället att ha en nettokassa på ca 250 mkr när de får betalt för projektet, som de sålde tidigare i år. Ett monumentalt skifte som ändrar EV från 3100 mkr till 750 mkr.
Försäljningen resulterar inte bara i stor nettokassa, den ger även väldigt bra vinst i år. Carnegie som följer bolaget räknar med EBIT mellan 280-469 mkr under år 2025-2027. Exakt vad vinsten kommer landa på beror lite på hur framtida försäljningar utvecklas. Bolaget själva har ett mål för EBIT om 1400 mkr under 2025-2027, vilket ger ca 465 mkr per år.
Bolaget kommer i så fall tjäna mycket mer på 3 år än vad Enterprise Value är vid utgången av innevarande kvartal. De negativa aspekterna jag lyfte i början av texten vägs därför upp av den extremt låga värderingen, även om bolaget inte fullt ut skulle nå sina mål. Ytterligare en positiv faktor är att de tre projekt i pipelinen som ligger närmast försäljning befinner sig i södra Sverige, ett område med högre elpriser. Jag ser därför goda möjligheter till att Eolus lyckas få hyfsat betalt för dessa projekt.
En faktor som är värd att belysa är Trumps stora motstånd till vindkraft. Eolus har etablerat sig i USA vilket betyder att presidentens inställning till förnybar energi påverkar bolaget. Dock är det framförallt havsbaserad vindkraft som Trump har motarbetat, ett område där Eolus hittills inte haft någon etablering i USA. Jag ser därför Trump-hotet som relativt obetydligt.
Sammanfattning
Oavsett kommer redan genomförda försäljningar ge väldigt låga multiplar för innevarande år och aktien kommer gå från väldigt hög skuldsättning och låg vinst 2024, till nettokassa och betydligt högre vinst 2025. Jag tror att det kommer agera som en bra trigger för aktien och jag har köpt en position.
Diskutera aktien och analysen med likasinnade i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.