BTS har överträffat börsen med råge sedan noteringen 2001, med en bevisad förmåga att förränta kassaflöden till hög avkastning. Med en genomsnittlig EBITA-tillväxt på 15 % i över två decennier, stabil lönsamhet och kunder som Microsoft och Coca Cola är bolaget en dold pärla på marknaden.
Diskutera aktien och analysen i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.
Verksamhet
BTS är ett globalt företag med bas i Stockholm som hjälper företag att genomföra förändringar och utveckla sina ledare. Att förklara vad bolaget gör är ganska svårt och enligt grundaren Henrik Ekelund, som blivit synonym med bolaget, måste man vara på en utbildning för att förstå. Bolaget använder bland annat simulationer som liknar ett strategispel från Paradox, där chefer i grupper om fyra chefer får ett fiktivt bolag att leda. Kapitalism genomsyrar utbildningen, där chefer konkurrerar med varandra. Cheferna måste fatta viktiga beslut i simuleringen om investeringar, pris och personal och de utvärderas sedan efter lönsamhet och tillväxt.
Genom strategiska förvärv har produktutbudet breddats, bland annat med Wonderway – en AI-driven plattform som ger live-feedback på säljsamtal. Sedan förvärvet 2024 har applikationerna inom AI-verktyget Verity utökats för att även omfatta ledarskapsutbildningar. Enligt den senaste kvartalsrapporten är efterfrågan på Verity stor.
Den halv-komplexa verksamheten har gjort det svårt för småsparare att sätta in sig i bolaget och trots stark operationell utveckling, samt överavkastning på börsen har det inte blivit en småsparaktie. Antalet ägare på Avanza uppgår till 2135 i skrivande stund.
Trots bolaget lilla storlek, med en omsättning på drygt 3 miljarder kronor, är kundlistan väldigt imponerande, med namn som Microsoft, ABB, Atlas Copco och Coca Cola. Idag kan BTS stoltsera med över 40 av de 100 största multinationella företagen på kundlistan.
Bolaget grundades 1986 av Henrik Ekelund som idag är styrelseordförande. Den första kunden var Atlas Copco, som fortfarande är kund idag, där de utbildade 400 chefer på “return on capital”.

2001 noterades BTS på börsen och har sedan dess överavkastat börsen med råge.
Finansiellt
Sedan BTS noterades 2001 har bolaget uppvisat en genomsnittlig EBITA tillväxt på 15% och en omsättningstillväxt på 11%. Tillväxten har varit driven främst organiskt men även av mindre förvärv som kompletterar BTS erbjudande. Ungefär två tredjedelar av tillväxten har historiskt varit organisk.
2024 omsatte bolaget 2,8 miljarder, en tillväxt på 5%, med en EBITA-marginal på 13%. Marginalen har varit högre än “vanliga” konsulter då man har en stark position i en nisch, samt egen mjukvara.
Balansräkningen är solid, med en nettokassa på 282 miljoner kronor. Kassaflödet är starkt eftersom verksamheten är kapitallätt, och största delen av kassan allokeras till förvärv. Således kan BTS dela ut stor del av resultatet och har en målsättning på att dela ut 40-65% av kapitalet, vilket man historiskt gjort. För 2025 har styrelsen föreslagit en utdelning om 6,1 kr per aktie, en ökning om 7%.
Genom att verksamheten är kapitallätt kan man förränta kassaflöden till en hög avkastning. De senaste åren har bolaget haft en ROCE på över 20%.
Marknader
Den nordamerikanska marknaden är störst och står för 50% av intäkterna, följt av “övriga marknader” med 28% och Europa på 17%.
Nordamerika växte 6,6% under 2024, medan EBITA-marginalen ökade en aning. Enligt VD Jessica Skon sköts många projekt fram till 2025, vilket påverkade sista kvartalet negativt. Det är således ingen strukturell avmattning i marknaden utan en temporär sådan. Även en hård kostnadskontroll bland företag har lett till en återhållsam marknad för BTS.
Europeiska marknaden avslutade 2024 starkt med en tillväxt på 22%, med en marginal på 22,6% (17,6%). Helåret var dock inte lika starkt och omsättningen ökade enbart med 1%. Ett stort kunduppdrag påverkade Q4 positivt och högt kapacitetsutnyttjande bidrog till en hög lönsamhet.
I bokslutskommunikén nämns det att marknadsförhållandena förbättrades i början av 2025. I VD-ordet skriver Skon att de tror på högre EBITA 2025.
Förvärv
Som sagt gör BTS förvärv, och i början av mars i år förvärvades Silicon Valley-baserade Sounding Board, som har en egenutvecklad mjukvaruplattform. Bolaget omsatte 7 miljoner dollar 2024, vilket motsvarar runt 3% av BTS omsättning. Tillsammans ska Sounding Board hjälpa driva vidare marginalexpansion inom Coaching Segmentet.
Köpeskillingen nämns ej, men är främst baserat på earn-outs som ska betalas ut under 2025-2028, om bolaget presterar enligt målsättningar man satt upp.
Prognoser
För 2025 skissar jag på en tillväxt på 8% på topline (inkluderat med förvärv) samt en EBITA-marginal på 13,5%. Det skulle resultera i en EBITA-tillväxt på drygt 12%.
Året därefter drar jag ner antagandena något på omsättningen med en tillväxt på 6% och en EBITA-marginal på 14%.
Ledning, styrelse och ägare
Henrik Ekelund är som sagt grundare och styrelseordförande efter han avgick från VD-stolen 2022. Han äger en post värd en miljard och kontrollerar 40% av bolaget.
Jessica Skon tog över stafettpinnen efter Ekelund. Hon började arbeta på BTS 1999 och var, innan VD-tjänsten, chef över den nordamerikanska verksamheten. Hennes ägande uppgår till 5 miljoner kronor.
I styrelsen sitter styrelseordförandens dotter, Latours styrelseledamot Marian Burenstam Linder, Reinhold Geijer som haft ledande positioner inom svenskt näringsliv (bland annat VD för Swedbank). Ägande är rätt skralt med poster på mellan 10 000 – 20 000 aktier per styrelseledamot.
Hedgefonden Protean och Alcur har nyligen köpt in sig i utbildningsbolaget. Pontus Dackmo, som förvaltar Proteans fonder, sade detta om BTS till Affärsvärlden:
”Det här är ju ett bolag man sneglat på under många år. En tydlig långsiktig vinnare med fantastisk historik. I somras såg vi äntligen ett köpläge när de kom med en svag Q2-rapport. Cyklisk svaghet i en strukturell vinnare är ju ett skolboksexempel på bra ingångsläge för att köpa en aktie. Så då gjorde jag det.”
Dock har Protean nyligen minskat sin position. Hedgefonden Alcur synar och har ökat sin position de senaste veckorna. Riskapitalisten Harald Mix har nämnt att han endast äger en aktie utöver sina egna bolag, nämligen BTS. Ägarlistan domineras annars av institutioner och fondbolag.
Värdering och slutsats
Värderingen är på rullande 12 månader är 13,4 gånger EBITA om man justerar för nettokassan. Denna multipel har på senare år legat mellan 15-20, men då har tillväxten också varit högre. Om man väljer att peer-värdera BTS med andra konsulter framstår aktien som dyr, men kvaliteten och historiken talar för att BTS ska ha en högre värdering. Ett bolag som kan generera hög avkastning på sitt egna kassaflöden förtjänar en högre multipel, speciellt när kapitalallokeringsförmågan är bevisad. Jag tycker att en mulitpel på minst 15 gånger EBITA är berättigad.
För mina estimat för 2026 handlas aktien till en värdering på 10,9. Men givet nettokassa-positionen dras hävstången ner både på uppsidan och nedsidan. Givet att man gillar stabilitet och utdelningar så är BTS en intressant kandidat för din portfölj. Det finns en uppsida på runt 30-40% till 2026 om mina estimat infaller.
Diskutera aktien och analysen med författaren i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.