Teqnion – dags att hoppa på tåget?

av Emil
·
Uppdaterad 12 februari 2025

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Teqnion har genomgått en intressant transformation sedan starten 2006, från aggressiv expansion till en mer långsiktig strategi. Men frågan är om bolaget kan fortsätta leverera tillväxt, trots de utmaningar som finns i portföljen. Med tanke på den senaste tidens svaga utveckling av aktien, kanske det är dags att överväga ett köp?

analyser varje vecka direkt i mejlinkorgen.

Teqnion finns att handla hos Avanza.

Bakgrund och historik

Teqnion är en serieförvärvare av industribolag som verkar självständigt genom en decentraliserad affärsmodell, likt andra framgångsrika aktörer i segmentet. Bolaget grundades 2006 av bland andra nuvarande VD Johan Steene och Jonas Häggkvist. Den ursprungliga strategin var aggressiv: att snabbt bygga ett stort konglomerat genom frekventa förvärv.

Problemet med denna strategi var att när kapitalbasen är svag, blir det svårt att bygga något långsiktigt. Lågt värderade bolag tenderar att vara av lägre kvalitet, och finanskrisen 2008 blev en tuff läxa för ledningen. Med en tunn balansräkning tvingades bolaget akut söka kapital. Korthuset höll på att rasa, men en lösning hittades – på villkoret att bolaget omorienterade sig mot en mer långsiktig och konservativ strategi.

Nuvarande strategi och utmaningar

Idag består Teqnion av 30 dotterbolag med en samlad omsättning på 1,5 miljarder kronor och en vinst på 116 miljoner. Strategin bygger på att dotterbolagen opererar självständigt, med snabba beslut nära kunden. Genom att förvärva kassaflödesstarka och kapitaleffektiva bolag kan moderbolaget allokera kapital centralt, där CXO Daniel Zhang fungerar som ”förvärvsgeneralen.”

Teqnion resultat

En viktig del av Teqnions filosofi är att de har en evig ägarhorisont. Detta fungerar – tills det inte gör det. I praktiken är detta en variant av survivorship bias; det är lätt att hävda att man aldrig ska sälja sina dotterbolag tills en finansiell kris tvingar fram en annan strategi. Dock är det en stark säljpitch gentemot entreprenörer som vill undvika att deras livsverk säljs vidare till Private Equity-firmor.

Avkastningen på det egna kapitalet har varit förvånansvärt hög, vilket bevisar ledningen skicklighet. Men likt alla andra nyckeltal har ROE fallgropar. Det baseras på gamla meriter, alltså investeringar som gjordes för länge sedan som har varit framgångsrika. Investerare som kikar på serieförvärvare fokus bör vara på att följa detta nyckeltal. Ett bolag som inte kan återinvestera sina kassaflöden till hög avkastning kommer på lång sikt inte kunna ge hög avkastning.

Trots en mer disciplinerad förvärvsstrategi kvarstår utmaningar från tidigare, mindre kvalitativa förvärv. I den senaste kvartalsrapporten noterade Steene i sin sedvanligt lättsamma ton att 30% av dotterbolagen går med förlust, jämfört med mindre än 10% i en normaliserad marknad. Bland de svagare bolagen finns mindre husbyggare – en sektor som just nu är hårt drabbad av konjunkturen.

Steene själv kommenterade detta under en frågestund efter rapporten:“We shouldn't buy a company because we love the products. It's a stupid way of buying a company. I've done it, and now we have to pay the price for it.”

Framåt vill Teqnion diversifiera sig bort från de tidiga, svagare bolagen och fokusera på att förvärva högre kvalitet – även om det innebär ett högre pris. Under 2024 förvärvades tre nya dotterbolag, samtliga i England, men med en omsättning på endast £1-3 miljoner. Frågan är om dessa verkligen förbättrar kvaliteten i portföljen, då små verksamheter ofta är starkt beroende av enskilda nyckelpersoner.

Vokabuläret och språket som Teqnions ledning använder är väldigt likt Warren Buffetts, vilket gjort aktien till en favorit bland småsparare. Vad som bara är snack och vad som kommer att exekveras är en fråga du som investerare bör ställa dig.

Finansiell position och tillväxtmöjligheter

Under sommaren 2023 genomförde Teqnion en nyemission på 175 miljoner kronor för att stärka balansräkningen. En av investerarna var Chris Mayer, författaren bakom 100 Baggers, som även tog en plats i styrelsen under våren 2024. Mayer ser Teqnion som en potentiell framtida version av Lifco och har uttryckt att uppsidan kan vara hela 10 000%. Givetvis ska alla sådana påståenden tas med en nypa salt.

Bolaget har haft en imponerande tillväxtresa – för tio år sedan omsatte de endast 176 miljoner kronor. Omsättningen har alltså tiodubblats, men tillväxttakten är nu lägre. Organisk tillväxt är begränsad eftersom den kräver rörelsekapital, vilket Teqnion hellre använder till nya förvärv.

Vid utgången av Q3 2024 låg skuldsättningen på 1,2 gånger EBITDA, vilket är över snittet men fortfarande på en hanterbar nivå. Med nuvarande lönsamhet skulle bolaget kunna öka skuldsättningen med ytterligare 270 miljoner kronor och ändå hålla sig inom sina finansiella mål.

Teqnion finns att handla hos Avanza.

Finansiella mål

Skuldsättning: Nettoskulden i förhållande till EBITDA bör inte överstiga 2,5. Att hålla skuldsättningen under kontroll är avgörande, särskilt vid konjunkturtoppar när både lönsamheten och tillväxtmöjligheterna är som dyrast.

Lönsamhet: EBITA-marginalen ska överstiga 9%. För de första tre kvartalen 2024 uppgick marginalen till 10,9%. Eftersom Teqnion i regel förvärvar bolag med högre marginal än koncernsnittet, kan detta mål behöva uppdateras framöver.

Tillväxt: Målet är att dubbla EPS var femte år, vilket motsvarar en årlig ökning på cirka 15%. Det är ambitiöst men inte omöjligt – dock kräver det att Teqnion fortsätter hitta lönsamma förvärv till rimliga priser.

Ägarstruktur och incitament

De största ägarna är Vixar AB och investmentbolaget Spiltan. VD Johan Steene äger 5% av bolaget och vice VD Daniel Zhang har ett innehav på 108 000 aktier. Tillsammans är deras aktieinnehav värt cirka 162 miljoner kronor, vilket skapar starka incitament att driva bolaget långsiktigt. Noterbart är att ledningen inte äger några optioner, vilket kan bidra till mer långsiktiga beslut.

Värdering

Teqnions aktie har fallit nästan 40% sedan toppen i februari, trots kursraset är värderingen inte optiskt billig. Idag värderas Teqnion på rullande 12 månader till 23 gånger EBITA, vilket är runt snittet för serieförvärvare. I min mening har Teqnion en längre runway då bolaget är betydligt mindre och kan växa snabbare än resterande serieförvärvare på lång sikt om strategin exekveras sunt. Samtidigt är Teqnions portföljbolag av lägre kvalite än t.ex. Lifco och Addtech.

Teqnion finns att handla hos Avanza.

Slutsats

Teqnion har en imponerande historik av tillväxt och en strategi som kan skapa värde på lång sikt. Dock finns utmaningar i form av tidigare förvärv av lägre kvalitet och en minskad tillväxttakt. Finansiellt står bolaget stabilt, men för att upprätthålla sina ambitiösa mål behöver de fortsätta göra välavvägda förvärv.

Trots kursraset är Teqnions värdering i linje med andra serieförvärvare. Bolaget har högre tillväxtpotential men en svagare portföljkvalitet jämfört med Lifco och Addtech.

Vill du diskutera analysen med skribenten? Gå då med i InvesteraMeras Facebook-grupp.