Serieförvärvare med stark ledning – men är uppsidan redan inprisad?

av Emil Brügge
·
Uppdaterad 22 april 2025

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Idun Industrier är en snabbväxande serieförvärvare med en lönsam och beprövad modell. Med stark ledning, hög tillväxt och en portfölj av stabila bolag fortsätter Idun att skapa långsiktigt värde.

Idun industrier analys

Verksamhet

Idun Industrier är en svensk förvärvsdriven koncern som fokuserar på att förvärva och utveckla små och medelstora bolag. Koncernen omsätter cirka 2,2 miljarder SEK och har en EBITA-marginal på 14%. Idun har en portfölj av högkvalitativa svenska bolag som har visat sig vara starka i tider av ekonomisk osäkerhet. Bolaget är fortfarande i en tidig tillväxtfas och strävar efter att fortsätta expandera genom förvärv, och kapitalisera på serieförvärvarmodellen.

Finansiell Historik

Eftersom bolaget grundades så sent som 2013 har bolaget vuxit väldigt snabbt sedan start. De senaste 7 åren har omsättningen vuxit med 25,3% per år och en tillväxt i fritt kassaflöde per aktie på över 30% sedan 2015.

Finansiell historik

Dotterbolagen som förvärvas har köpts till värderingar på mellan 5-8 gånger EBITA, vilket motsvarar en IRR på 12,5%-20%, som är i linje med andra serieförvärvare.

En annan intressant aspekt av Iduns modell är att det är obligatoriskt för ledningen att bli minoritetsägare och således få incitament att fortsätta driva affären. De förklarar även varför Idun redovisar “EBITA hänförligt till stamaktieägare” och är de mått som investerare bör beakta.

Under september genomförde bolaget en nyemission för att stärka sin balansräkning och få möjlighet att genomföra ytterligare förvärv. På sikt förväntas Idun att bli mer självfinansierat. I emissionen tog bolaget in 200 Mkr till institutionella ägare. Balansräkningen är således förstärkt med en nettoskuld genom EBITDA på 1,9.

Bolaget har som mål att enbart dela ut 10% av resultatet då de anser att de kan förränta kapitalet, genom förvärv till en högre avkastning än investerare.

Under 2024 genomfördes ett förvärv och man har också ökat sin andel i fyra dotterbolag. Totalt ökar detta EBITA med 20 Mkr. Omsättningen ökade med 1,6% organiskt medan EBITA ökade med 6,1% organiskt. Serieförvärvare brukar fokusera mest på organisk EBITA-tillväxt då omsättningstillväxt brukar ofta resultera i mer kapitalbindning, som man hellre allokerar åt förvärv.

I VD-ordet tas ett dotterbolag upp som ett fint exempel på Idun-modellen. När Idun investerade i företaget 2021 låg rörelseresultatet på cirka 8 Mkr. Idag har det stigit till imponerande 20 Mkr – en organisk förbättring driven av strategiska tillväxtinitiativ och ett starkt ledarskap. Just denna kombination av aktiv affärsutveckling är en hörnsten i Iduns modell.

Bolaget bidrar aktivt med industriell kompetens och kan därmed bli föredragen köpare av företag. I och med att konkurrensen blir hårdare och multiplar stiger gäller det att serieförvärvarna kan öka EBITA i dotterbolagen alternativt dra synergier.

Ledningsgrupp och Styrelse

Idun Industrier har lyckats behålla sin ledningsgrupp intakt sedan grundandet, vilket vittnar om en bra företagskultur och ett långsiktigt fokus. Bolaget har dessutom ett högt insiderägande – ledningen och grundarna äger tillsammans över 50 % av aktierna och kontrollerar mer än 80 % av rösterna.

VD Henrik Mella har lett Idun i ett år och var dessförinnan rörelsechef. Han har en bakgrund inom industrisektorn och har haft operativa roller på bland annat Husqvarna, Assa Abloy och Cale. Mella äger 173 000 aktier i Idun, motsvarande ett värde på 57 miljoner kronor.

När Mella tog över som VD gick tidigare VD Karl-Emil Engström över till rollen som vice VD. Engström, som varit på Idun sedan 2019, äger 140 000 aktier till ett värde av 46 miljoner kronor.

Idun Industrier

Nuvarande rörelsechef Rickard Gluckman, som började 2024, har ett mindre innehav jämfört med övriga i ledningen men äger ändå aktier värda 500 000 kronor.

Investeringschef Jonas Sandström Estmalm har varit på Idun sedan 2014 och äger 160 000 aktier, medan finanschef Oskar Samuelsson innehar 80 000 aktier.

Det är sällsynt att se en ledningsgrupp där samtliga medlemmar har betydande aktieposter och att ingen har lämnat bolaget sedan starten. I en intervju med Mella nämner han att de flesta i ledningsgruppen har hela sina privata förmögenheter i Idun-aktier, vilket ger dem incitament att prestera bra.

Styrelseordförande och majoritetsägare Adam Samuelsson har en bakgrund inom finansbranschen, där han arbetat som analytiker på Morgan Stanley och som direktör på private equity-bolaget Nordic Capital. Han har studerat vid Harvard och Handelshögskolan i Stockholm. Hans aktieinnehav uppgår till 3,1 miljoner A-aktier och över 100 000 B-aktier, motsvarande drygt 30 % av kapitalet och 79 % av rösterna. Nyligen sålde han 1,4 % av bolagets aktier för 31 miljoner kronor av privatekonomiska skäl – hans första försäljning sedan Idun grundades, vilket inte bör ge anledning till oro.

Idun Industrier

I styrelsen sitter även Gunnar Tindberg, tidigare VD för Indutrade, samt Ludwig Andreen, Investment Manager på Broviken och en av Iduns grundare. Andreen äger 1,2 miljoner B-aktier till ett värde av 396 miljoner kronor, medan Tindberg innehar 70 000 aktier.

Värdering

Under 2024 gjorde Idun ett EBITA hänförligt till stamaktieägare på 236,8 Mkr och med ett enterprise value på 4533 Mkr resulterar det i ett EV/EBITA på 19,2. Det är i det högre spannet av serieförvärvarna, men det kan motiveras av den erfarna ledningen. Långsiktigt kan nog Idun bli en bra affär, men kortsiktigt ser jag ingen betydande uppsida.

Handla aktien här:

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
  • + Marknadsledande i Sverige
  • + Stort utbud av aktier och fonder
  • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
  • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
  • + Egen gratis indexfond
  • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

SAVR

5/5

Ett billigare sätt att spara i fonder! SAVR kapar fondavgifterna på upp till 50% så att du som sparare behåller mer pengar i plånboken – eller mer pengar i dina placeringar.

Mer information
  • + Billigare att spara i fonder
  • + Brett utbud av fonder
  • + Snyggt gränssnitt och design
  • + Lika tryggt som hos banken

eToro

5/5

eToro är mer lämpligt för kortsiktiga investerare som vill prova på att handla med ett demokonto och är medvetna om de avgifter som finns på eToro. Att investera på eToro är inte 100% lämpligt för nybörjare, så du måste vara kunnig innan du börjar handla aktier på eToro.

Mer information
  • + Stor aktör med stabil plattform
  • + Följ de bästa investerarna och kopiera deras affärer
  • + Mer än 20 miljoner kunder