En turnaround med lönsamhet i sikte

av Fabian Franzen
·
Uppdaterad 20 december 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Detta är en krönika av Fabian Franzen, privatinvesterare och en av rösterna bakom podcasten Market Makers. 

BIMObject (Ticker: $BIM, noterat på First North) är en tidigare techdarling inom byggindustrin som är ned ca 90% sen toppen. Bolaget har varit kraftigt olönsamt men tack vare stark kostnadskontroll och fortsatt tillväxt så är bolaget vid en inflektionspunkt på vägen mot lönsamhet.

Vill du diskutera analysen med oss? Gå då med i InvesteraMeras Facebook-grupp.

Fabian Franzen i veckans aktieanalys om ett BIM-bolag

Vad är BIMObject och BIM-teknik?

BIM står för Building Information Modeling och är en viktig del av digitaliseringen inom byggindustrin. Genom BIM kan alla parter i ett byggprojekt, från arkitekter till entreprenörer, samarbeta och fatta bättre beslut genom användning av digitala 3D-modeller för att optimera användandet av resurser under hela projektets livscykel. I utvecklade marknader använder redan cirka 50% av byggprojekten BIM-teknik, och denna siffra stiger årligen.

BIMObject är en marknadsplats som erbjuder digitala tillgångar, eller ”objekt”, som representerar diverse företagsprodukter som fönster, dörrar och lås. De flesta objekt som används idag inom BIM är generiska och saknar specifik produktinformation, vilket är avgörande för att fatta välgrundade beslut om byggprojektens utformning. Här spelar BIMObject en viktig roll genom att tillhandahålla tillverkarspecifika objekt med information om bland annat kostnad, energikonsumtion och hållbarhet, vilket gör byggprocessen mer exakt och transparent.

Utöver digitaliseringstrenden rider BIMObject även på den gröna vågen. Byggsektorn står för cirka 40% av världens koldioxidutsläpp och för att länder ska uppnå sina klimatmål krävs stora förändringar inom branschen. EU har redan flera initiativ som banar vägen för bolag som BIMObject, däribland CPR (krav på hållbarhetsdata för byggmaterial) och CSRD (deklaration av utsläpp för stora företag).

BIMObject har två plattformar: BIMObject.com, en marknadsplats för digitala objekt, och Prodikt, en plattform för att jämföra klimatpåverkan och livscykelanalys av olika produkter. Idag har bolaget över 250 000 aktiva användare per månad (4 miljoner registrerade användare) som laddar ned objekt från plattformen, som innehåller över 120 000 produktsidor och representerar över 2 000 varumärken. Marknadsplatsen är idag gratis för användaren (arkitekter, ingenjörer etc) och bolaget tar betalt av företag som laddar upp objekt på plattformen. Kunder innefattar bl.a. Bosch, ABB, Electrolux och Siemens.

En intressant option i caset är också att BIM bygger en s.k. content management lösning för att ge användare fler funktioner men som också ger bolaget ett sätt att monetärisera användare som idag använder plattformen gratis.

Till BIMObject via Avanza här!

Vägen till lönsamhet

BIMObject har historiskt sett varit extremt olönsamma, med en EBIT-marginal på ca -100% 2019. Men på senare år har bolaget fokuserat på kostnadskontroll, och marginalen har successivt förbättrats till -20% idag. Målet är att nå lönsamhet inom de närmaste åren och bolaget är på god väg att nå målet.

Under 2023 ökade omsättningen med cirka 20%, och tillväxten för Q1 och Q2 2024 låg på 8% respektive 6%. Analytiker förväntar sig en blygsam tillväxt på under 5% för helåret, men jag tror att bolaget hamnar några procentenheter över det, i linje med Q1 och Q2 2024. Sänkt ränta lär även ge skjuts till industrin och tillväxten borde kunna stiga till minst 10-15% årligen framöver (vilket är konservativt räknat då det är långt under historiskt snitt).

Det är alltid svårt att sia om när (eller om!) ett bolag kommer slå över till lönsamhet, men håller bolaget i sina kostnader och fortsätter växa i nuvarande takt så går det att skissa fram detta runt 2026 (potentiellt även med positivt kassaflöde än tidigare).  Inom 1-2 år så skulle då bolaget handlas mellan EV/EBIT 10-15.  En stor fördel för BIMObject är den starka balansräkning med en nettokassa motsvarande cirka en tredjedel av bolagets marknadsvärde. Detta ger bolaget en lång runway och en solid grund att bygga på medan de strävar mot lönsamhet.

Såklart kan det alltid hända mycket på vägen mot lönsamhet, och det gäller att följa bolaget noga under följande kvartal för att säkerställa att dom fortsätter på rätt väg. Men BIMObject har trots den svaga aktiviteten på byggmarknaden med färre byggstarter pga högre räntor dels lyckats minska förluster samtidigt som man växt omsättningen ensiffrigt. Detta är ett bolag med momentum i en sektor som troligen vänder inom kort.

Disclaimer: Krönikören äger aktier

Vill du diskutera analysen med oss? Gå då med i InvesteraMeras Facebook-grupp.