Brock Milton Capital – Är det läge att köpa nu?

av Emil Brügge
·
Uppdaterad 04 april 2025

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Brock Milton Capital noterades i fredags förra veckan och handlades ned, trots att noteringen blev kraftigt övertecknad. Är det läge att trycka på köpknappen?

Diskutera aktien och analysen i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.

Brock Milton Capital - Globalfonder

Verksamhet

Brock Milton Capital förvaltar två globalfonder med ett förvaltat kapital på 20 miljarder kronor. Strategin är att köpa “världens finaste bolag”. Den största fonden är BMC Global Select som avkastat 248% sedan starten 2014. Under 2022 startades småbolagsfonden som har ett förvaltat kapital på 1 miljard.

Bolaget leds fortfarande av Henrik Milton och Andreas Brock, som också förvaltar fonderna. De äger 20,4% vardera av bolaget efter noteringen, vilket med dagens börsvärde motsvarar 80 miljoner kronor. Fondbolaget Coeli är största ägare med 35% av kapitalet, minskat från 48% innan noteringen. Vid noteringen var ankarinvesterare Erik Selin, Ingvar Kamprads stiftelse och Jonathan Knowles.

Finansiellt

BMC:s intäkter härrör främst från en fast avgift som täcker bolagets fasta kostnader, inklusive personal. IT och ekonomi har outsourcas till största ägaren Coeli. De prestationsbaserade intäkterna medför inga betydande inkrementella kostnader, vilket innebär att nästan hela denna intäktsström faller ner till sista raden. Dock resulterar detta i ett volatilt resultat, då prestationsmålen inte alltid uppnås. Denna volatilitet kan göra det utmanande att värdera BMC, men mer om det senare. Om man tror att förvaltarduon kommer slå index, och således få ut prestationsavgifter är aktien ett givet köp. Under 2020 när fonderna överavkastade resulterades det i en rörelsemarginal på 75%.

Intäkterna uppgick till 148 Mkr under 2024, motsvarande en tillväxt på 21 %, och rörelsemarginalen uppgick till 25,4 %. Den största kostnadsposten utgörs av provisionskostnader till mäklare såsom Avanza och Nordnet för distributionen. Dessa kostnader har vuxit i en betydligt högre takt än intäkterna de senaste åren, vilket har resulterat i en marginalpress.

BMC har en liten organisation med endast nio anställda, vilket gör bolaget starkt personberoende. Förvaltarduon är bolagets ansikte utåt, vilket utgör en potentiell risk om de skulle lämna. Givet deras betydande aktieägande ser jag dock inte detta som en möjlighet inom de närmsta åren.

Tillväxten i AUM, eller förvaltade kapitalet, har varit exceptionell med en genomsnittlig årlig ökning på 77,4 %. Ökningen har främst drivits av nettoinflöden men även avkastning från fonderna. Under 2024 uppgick nettoinflödet till 3,4 miljarder kronor. Framåt har BMC som målsättning att öka nettoinflöden med 2,5 miljarder kronor per år.

En potentiell risk är att 5,4 miljarder kronor av det förvaltade kapitalet finns inom PPM-systemet, där avgifterna är lägre. Förlust av en offentlig upphandling skulle kunna innebära att detta kapital tappas. Dock var intäkterna från PPM endast 17,5 Mkr under 2024, vilket begränsar den direkta resultatpåverkan vid en sådan händelse.

Bolagets finansiella ställning är stark, utan några räntebärande lån och med en kassa på 54 Mkr vid utgången av Q4. Då verksamheten inte kräver betydande investeringar har BMC som finansiellt mål att dela ut 80–90 % av resultatet. Under perioden 2022–2024 har i genomsnitt 91 % av årets resultat delats ut. För 2025. föreslogs en utdelning på 28 miljoner kronor.

Värdering och slutsats

Värderingen är relativt låg på P/E 14 (på låg vinstmarginal), men som sagt finns det risker. I ett sämre börsklimat kommer intäkterna minska, vilket slår hårt på sista raden.  Om man vill jämföra med konkurrenter värderar Spiltan Invest sin andel av Spiltan Fonder till P/E 10. Jag kommer inte köpa några aktier i Brock Milton, men för den som vill ha hög utdelning och starkt kassaflöde (men volatilt) kan BMC vara en aktie att spana in mer på. Eller om man tror extra mycket på fonderna då prestationsavgifterna har stor effekt på resultatet.

Diskutera aktien och analysen med författaren i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.

Handla aktien här:

SAVR

5/5

Ett billigare sätt att spara i fonder! SAVR kapar fondavgifterna på upp till 50% så att du som sparare behåller mer pengar i plånboken – eller mer pengar i dina placeringar.

Mer information
  • + Billigare att spara i fonder
  • + Brett utbud av fonder
  • + Snyggt gränssnitt och design
  • + Lika tryggt som hos banken

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
  • + Marknadsledande i Sverige
  • + Stort utbud av aktier och fonder
  • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
  • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
  • + Egen gratis indexfond
  • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

Levler

4/5

Ett enklare sätt att spara i fonder och aktier. Med Levler kan du investera både billigare och smidigare – lika smidigt som att handla på nätet!

 

 

Mer information
  • + Smidigt, enkelt och användarvänligt
  • + Gratis courtage för aktiehandel
  • + Brett utbud av fonder och aktier
  • + Snyggt gränssnitt och design