Berner Industrier – Från teknikhandel till serieförvärvare

av Emil Brügge
·
Uppdaterad 01 april 2025

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Berner Industrier har genomgått en imponerande omvandling från ett familjeägt teknikhandelsföretag till en expansiv industrikoncern med fokus på decentralisering och strategiska förvärv. Med en stark finansiell utveckling, ökat kassaflöde och en ny ledning som styr mot lönsam tillväxt, står bolaget redo att ta nästa steg. Kapitalallokeringsexperten har köpt aktier. Är Berner nästa framgångsrika serieförvärvare på börsen?

Diskutera aktien och analysen i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.

Berner industrier analys

Verksamhet

Berner Industrier är en nordisk industrikoncern med inriktning på teknikhandel och hållbara lösningar. Koncernen är verksam inom flera nischmarknader och erbjuder produkter och tjänster med fokus på områden som ren energi, vattenrening och resurseffektivitet. Under varumärket Christian Berner ingår fyra teknikhandelsbolag med en lång tradition av samarbete med internationella teknikleverantörer. Utöver dessa har koncernen utökats genom förvärv med flera produktbolag, däribland Zander & Ingeström, Empakk, Bullerbekämparen och Swedenborg.

Bolaget redovisar två segment: Teknik & Distribution och Energi & Miljö, som står för ungefär lika stor del av omsättningen

Det förstnämnda består av de ursprungliga handelsbolagen samt dotterbolaget Empakk som distribuerar förpackningslösningar till livsmedelsindustrin. Kunder återfinns inom industrisektorn samt offentlig sektor. Segmentet erbjuder även egna produkter som fyllningsmaskiner.

Energi & Miljö består av koncernens pump-, energi- och processverksamhet. Detta affärsområde består endast av förvärvade bolag och gemensamt för dem är att de bidrar till lägre utsläpp, minskade energiförluster och förbättrad arbetsmiljö. Produkter inkluderar elektriska pannor och industrispjäll, som möjliggör lägre elförbrukning jämfört mot konkurrenter.

Historia

Berner har sina rötter i en verksamhet som grundades 1897 av Christian Berner i Göteborg. Bolaget inriktade sig initialt på att importera och utveckla tekniska lösningar för bryggeriindustrin och expanderade tidigt till Norge, Finland och Danmark. Under flera decennier förblev företaget familjeägt och växte gradvis inom teknikhandel.

Historia - Christian Berner AB

Trots sin långa historia dröjde det till 2014 innan bolaget noterades på börsen. Vid denna tidpunkt leddes det av Joachim Berner, representant för tredje generationen i familjen. Inför noteringen värderades bolaget till cirka 165 miljoner kronor. Fram till dess hade tillväxten finansierats genom eget kassaflöde och lån, och bolaget hade en omsättning kring 450 miljoner kronor med relativt låga marginaler.

Idag omsätter bolaget dryga miljarden med en stigande marginal. Flertalet förvärv har genomförts och ledningen bytts ut.

Strategiskifte

I slutet av 2021 bytte styrelsen ut Bo Söderqvist, tidigare VD för koncernen, och rekryterade den tidigare Lagercrantz-chefen, Caroline Reuterskiöld. Bara några månader tidigare avgick CFO. Den nya VD:n tillträdde under sommaren 2022. Under denna period skulle inga förvärv ske, utan istället skulle fokuset vara på att styra upp verksamheten.

Bild- och videobank – Berner Industrier | Innovativa tekniska lösningar för ett hållbart samhälle

Det inledande steget, som togs hösten 2022, syftade till att stärka styrningen och omstrukturera verksamheten i tydligare affärsområden. Detta lade grunden till en mer decentraliserad organisationsmodell, där affärsbesluten fördes närmare de operativa bolagen. Under 2023 intensifierades omställningen genom att centrala funktioner såsom ekonomi, marknadsföring och IT flyttades ut till dotterbolagen. Genom att ge varje enhet större mandat och samtidigt minska den interna byråkratin har koncernen skapat bättre förutsättningar för innovation och marknadsanpassning.

Under 2024 fortsatte förändringsarbetet med fokus på att ytterligare stärka dotterbolagens självständighet. Den nya strukturen resulterade i en mer agil och fokuserad organisation, där beslut fattas närmare kunderna och där bolagen har större frihet att driva sin utveckling utifrån sina unika marknadsförutsättningar. Med en mer decentraliserad organisation kan bolaget enkelt addera på flera verksamheter utan mer overhead. Om man kollar på de större serieförvärvarna har de en väldigt lean overhead med 3-6 anställda på huvudkontoret. Resultatet av denna transformation är att huvudkontoret minskade från 25 anställda till dagens två. Dock var det några olika funktioner som då var relaterade till handelsbolaget.

Efter att Caroline tog över återstod endast en av de åtta dotterbolags-VD:arna, men av olika anledningar. Den decentraliserade strukturen motiverade flera av de tidigare entreprenörerna att återvända till sina bolag, medan en av de tidigare VD:arna valde att gå i pension.

För att tydligare visa att koncernen nu inte enbart består av handelsbolagen valde bolaget att byta namn från Christian Berner Tech Trade till Berner Industrier. I och med detta flyttades även huvudkontoret från det gemensamma kontoret med dotterbolaget Christian Berner till ett eget kontor i Stockholm.

I årsredovisningen kommenterar ordförande Joachim Berner ett samtal med VD Caroline Reuterskiöld: ”Vi får inte sitta för nära Stureplan, det kan ge intrycket att vi är snobbiga kostymnissar”, sa hon bestämt när de diskuterade möjliga kontorslokaler. Som smålänning är Caroline Reuterskiöld känd för kostnadseffektivitet och motvilja mot onödiga utsmyckningar och extravagans, vilket speglar vilken typ av VD hon är.

Finansiell utveckling

Vid noteringen 2014 omsatte koncernen 393,7m med en EBITA på 12,5m mot dagens omsättning på 962,7m samt 59m i EBITA. Det innebär en genomsnittlig tillväxt i omsättningen på 9,3% och 16,7% på EBITA. De senaste 5 åren har EBITA marginalen varit 6% jämfört med dagens 6,1%.

Avkastningen på eget kapital har legat på runt 20% men om ett förvärv skulle göras kan de temporärt minska.

Utveckling under året

Under 2024 ökade omsättningen med 2,1% och EBITA minskade med 15,1%. Avkastningen på egna kapitalet var fortfarande tillfredsställande på 19,5%.

Teknik & Distribution hade under 2024 en omsättning på 497m, en minskning med 7%, och en marginal på 1,3%, vilket drar ner koncernens resultat. Det är även betydligt lägre än 2023:s marginal på 5,3%, men kan till viss del förklaras av omstruktureringskostnader, som påverkar resultatet med 1,3 procentenheter. På den positiva sidan nämns det att under andra halvåret av 2024 började offertnivåerna gå upp igen och flertalet ordrar materialiserades sista kvartalet. Det bör finnas god potential i att fortsätta utveckla affärsområdet och få upp marginalen till historiska 5-6%.

Det mer lönsamma affärsområdet Energi & Miljö växte omsättningen med 14% till 468m med en lite svagare EBITA-marginal på 12,6%. Marknaden präglas fortfarande av hög efterfrågan, där dotterbolagen jobbar inom samhällsviktiga områden.

Drivet av en bättre marknad och högre offert grad ökade orderingången med 29% sista kvartalet och för helåret är den i nivå med utgången 2023. Det fjärde kvartalet var också första gången man ökade orderstocken sedan mitten av 2023.

Kassaflödet ljuger inte

“Kassaflödet ljuger inte” är ett vanligt citat bland investerare. Resultaträkningen är enkel att manipulera men kassaflöden är riktiga pengar. För Berner blir kassaflödet essentiellt då de ska finansiera förvärv framåt och beta ner skulden. Under 2024 genererades ett fritt kassaflöde på 71 miljoner kronor efter leasing-amorteringar. Det innebär en kassagenerering på 122%.

Innan Reuterskiöld klev in på VD-posten var kapitaleffektiviteten lägre och man band mer kapital. Mellan 2023-2024 har kassagenerering varit 98% av EBITA. En bidragande faktor till denna utveckling är en minskning i rörelsekapitalet.

Bolaget betalade ut en utdelning på 17 miljoner kronor och amorterade ner ett lån på 50 miljoner kronor. Medan man letar efter ett förvärv så har man valt att beta ner skulden för att minska räntekostnader och därefter ta på sig skuld när man gör lånet. Nettoskulden är vid utgången av året 24,6 miljoner kronor. Om vi antar att en ND/EBITDA (exklusive leasing) på 2 är rimlig ger de ett förvärvs utrymme på ytterligare 96 miljoner.

För 2025 föreslog styrelsen en utdelning på 0,95 kr / aktie, en ökning med 0,5 kr från i fjol.

Ledning, styrelse och ägare

Som tidigare nämnt, klev Caroline Reuterskiöld in på VD posten 2022. Hon har erfarenhet från serieförvärvaren Lagercrantz nische division. Sedan dess har hon köpt på sig en del aktier över marknaden. Hennes ägande uppgår till 62k aktier samt 80k optioner. Under hennes ledning har rörelsekapitalet minskat, verksamheten decentraliserats och laddat för förvärv framgent.

CFO är Henrik Nordin, som också tog plats i ledningen vid samma tidpunkt som Caroline. Tidigare erfarenhet är bland annat från noterade industrikoncernen Infrea.

Storägare, styrelseordförande och tredje generationens arvtagare är Joachim Berner. Genom investeringsbolaget Gårdaverken har han kontroll över bolaget med 52% av rösterna. Han började arbeta med bolaget 1989, vilket ger honom lång erfarenhet. I styrelsen finner man även EQT-rådgivaren Lars Gatenbeck som äger 80 tusen aktier i Berner.

För 2025 röstas två nya ledamöter in i styrelsen, Johan Lannebo och Pim Polesie. Lannebo som kan låta bekant är grundare för Lannebo fonder och har sedan dess jobbat som analytiker och ledamot. Han skriver att han ser fram emot att kunna bidra till att skapa aktieägarvärde med sitt bidragande i styrelsen. Polesie arbetar som VD på Gårdaverken. Carl Adam Rosenblad, VD för noterade investmentbolaget Concejo, lämnar sin plats i styrelsen, trots att deras ägarandelar uppgår till 10%.

Johan Lannebo, Styrelseledamot - Lannebo Kapitalförvaltning

En intressant ny ägare, i form av Sun Mountain Partners, har skapat en intressant situation i Berner. Will Thorndike som skrivit boken “The Outsiders” är välkänd i investeringskretsar. Boken är en given läsning för den som vill förstå hur ledningar mest rationellt allokerar kapital. Investerare som vill följa Berner bör uppmärksamma om de tar en plats i styrelsen eller ökar sin ägarandel. I pressmeddelandet som skickades ut i samband med transaktionen nämner partnern att de tror på en lång framtid av FCF/aktie tillväxt.

Värdering

Serieförvärvare har senaste tiden fått mycket kärlek på börsen och givits höga värderingar. Toppskiktet, Lifco, Addtech och Lagercrantz har de högsta värderingarna, men har samtidigt visat exceptionellt långa historiker av lönsam tillväxt och hög avkastning på eget kapital.

Sedan finns de mindre serieförvärvarna med bolag som Berner, Idun Industrier, Volati och Teqnion som inte har lika höga värderingar, men inte heller samma historik. Om man lyckas träffa rätt njuter man av hög tillväxt samt en multipelexpansion – ”the twin engines”, som de brukar kallas.

Om vi räknar värderingen på kassaflödet (Justerat för leasing-amorteringar och minskning av rörelsekapitalet) landar värderingen på 21%, om man tar hänsyn till nettoskulden. Om vi använder de rapporterade EBITA, som ledningen anser är mest lämpligt för multipeln, är multipeln 15, justerat för nettoskulden. Det är i det lägre spannet av serieförvärvare. Samtidigt har förvärv inte gjorts senaste åren, vilket kan motivera den lägre värderingen.

Slutsats

Berner är ett starkt företag med goda möjligheter till framtida förvärv. Den nya ledningen har genomfört en omställning mot decentralisering och effektivt integrerat tidigare uppköp. Förbättrade marginaler inom affärsområdet teknik & distribution kan ge en betydande ökning av vinsten, och sannolikheten för detta är hög. Trots att aktiekursen har stigit på senare tid är värderingen fortfarande under genomsnittet. Om marknaden börjar värdera Berner i nivå med andra serieförvärvare finns fortsatt uppsida i aktien.

En ny ägare med fokus på kapitalallokering tillför värdefull expertis, vilket minskar risken för kostsamma förvärvsmisstag. Dessutom har både ledningen och styrelsen tydliga incitament att skapa långsiktigt aktieägarvärde.

Diskutera aktien och analysen med författaren i vår Facebook-grupp eller på vår Discord.

Handla aktien här:

SAVR

5/5

Ett billigare sätt att spara i fonder! SAVR kapar fondavgifterna på upp till 50% så att du som sparare behåller mer pengar i plånboken – eller mer pengar i dina placeringar.

Mer information
  • + Billigare att spara i fonder
  • + Brett utbud av fonder
  • + Snyggt gränssnitt och design
  • + Lika tryggt som hos banken

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
  • + Marknadsledande i Sverige
  • + Stort utbud av aktier och fonder
  • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
  • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
  • + Egen gratis indexfond
  • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

Nordnet

4/5

Nordnet är nätmäklaren med närvaro i hela Norden. De erbjuder handel med aktie- och fondhandel till låga courtage från många olika marknader. Utöver fonder och aktier kan du handla andra finansiella instrument som certifikat och trackers för att diversifiera din portfölj!

Mer information
  • + Marknadsledande i Norden
  • + Stort utbud av olika värdepapper
  • + Tillgång till Shareville – stort forum för sparande
  • + Smidig och användarvänlig app
  • + Relativt lågt courtage
  • + Egna gratis indexfonder