Just nu

Just nu! Få 50% rabatt på förvaltningsavgiften hos Opti med vår unika kampanjkod.

Få KODEN!

Aktier för nybörjare – Börja med aktier 2023

Linus Melin
av Linus Melin
·
Uppdaterad 01 september 2023

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

Vill du lära dig grunderna om aktier? Då har du kommit helt rätt! Att börja med aktier kan kännas läskigt och inte alltid helt självklart hur man ska gå till väga – denna guide om aktier för nybörjare är för dig som är nybörjare på börsen och vill lära dig handla med aktier och fonder.

Aktier för nybörjare - Börja med aktier 2023

Kom ihåg att vi alla har varit nybörjare någon gång – Här får du lära dig allt om hur man börjar investera i aktier som nybörjare, grundläggande begrepp inom aktiehandel samt aktietips som kan vara en bra grund för din aktieportfölj.

Snabbguide – Börja med aktier som nybörjare

Att komma igång med aktier kan kännas lite svårt. Därför har vi skapat en snabbguide för dig som du enkelt kan följa för att börja din resa mot att börja investera i aktier som nybörjare.

”Kom igång rabatt” – handla aktier courtagefritt i ett halvår hos Nordnet

Steg 1 – Sparkapital

För att börja investera, och tjäna pengar på aktier behöver du ett sparkapital. Det vill säga ett kapital du inte planerar att använda inom den närmaste framtiden, och har råd att förlora.

För dig som är ny inom aktiehandel bör du räkna med att du kan ta ett snedsteg eller två i dina investeringar. Därför är det som nämns ovan en stark rekommendation att bara investera för pengar du har råd att förlora.

Steg 2 – Nätmäklare

När du väl har ditt sparkapital redo att investeras, är nästa steg att välja en nätmäklare. Du kan enkelt skapa ett konto hos din nätmäklare online där du enkelt kan registrera ett konto med hjälp av BankID.

Vi rekommenderar att du i första hand väljer Avanza bank eller Nordnet. Båda nätmäklarna erbjuder ett stort sortiment av bra och intressanta aktier till låga avgifter.

Antalet plattformar för aktiehandel är idag många. Det kan vara svårt att veta vad som är bra och mindre bra, men det lär garanterat finnas något som passar dig.

Att tänka på när du väljer nätmäklare:

  • Courtageklasser – Avgifter för handel med aktier
  • Fondavgifter – Avgifter för handel med fonder
  • Grafisk design – Funktioner och navigation i utformningen hos nätmäklaren
  • Åtkomst – Handel på hemsida, mobil, surfplatta

Steg 3 – Registrering

Något att tänka på när du registrerar ditt konto och ska köpa dina första aktier är att du kommer få frågor av din nätmäklare om aktiehandel. Frågorna brukar säkerställa att du är införstådd med risken av att investera dina pengar samt att du kan förlora pengar på dina investeringar.

Steg 4 – Kontoform

När du startar upp ett konto hos din nätmäklare får du idag automatiskt ett Aktie- & fondkonto (AF) som standardkonto av din nätmäklare. Det betyder inte att du måste välja att handla aktier på det kontot, vilket är något vi rekommenderar att du inte gör.

Vi rekommenderar att starta upp ett Investeringssparkonto (ISK) när du ska köpa aktier. Handlar du mycket utländska aktier kan det i vissa fall vara lönsamt att handla aktier från en Kapitalförsäkring (KF).

Läs mer om de olika kontoformerna längre ner i artikeln.

Steg 5 – Insättning

Att sätta in pengar på ditt konto kostar i regel ingenting.

För att sätta in pengarna från ditt bankkonto till din nätmäklare kan du idag göra genom att dels koppla ditt bankkonto, swisha in pengarna eller överföra med kredit- och debit kort.

Steg 6 – Planera

Riskspridningen är viktig för ditt sparande. Därför bör du spara i aktier långsiktigt och månadsspara dina pengar så att du kan minimera dina risker så att du köper aktier i både upp- och nedgång på börsen. Då kan det vara en god idé att budgetera ditt sparande för att se hur mycket du har råd att investera i månaden.

För att sprida ut dina risker rekommenderar vi att du diversifierar din portfölj. Det betyder att du investerar i flera olika företag, i olika branscher. Exempel på det är investmentbolag och aktiefonder som har låg risk och diversifierar din portfölj.

Något att tänka på när du väljer bolag eller fond är hur välkända bolagen är. Genom att köpa aktier i välkända och stabila bolag minimerar du riskerna, även om det aldrig är en garanti för framtida avkastning.

Steg 7 – Investera!

När du hittat aktien som du vill köpa trycker du på köp, väljer den kurs du vill betala för aktien – Grattis! Du äger din första aktie.

Vill du månadsspara kan du ställa in automatiskt månadssparande så att det varje månad dras en viss summa till ditt sparande utan att du behöver tänka på det.

Vad är en aktie?

Enkelt förklarat är en aktie en ägarandel av ett företag. Äger du aktier i ett företag äger du alltså en del av företaget och är delägare.

Eftersom marknadens efterfrågan på en aktie kan fluktuera kan det påverka om aktiekurserna stiger eller faller. Ju högre efterfrågan, desto större stegring för aktiekursen. Ju lägre efterfrågan, desto lägre aktiekurs.

Alla företag du kan köpa aktier i har ett visst antal aktier som är så kallat utestående aktier. Det betyder att om ett företag har 100 aktier i sitt företag är en aktie värd en hundradels ägande av bolaget.

Idag är det enklaste sättet för dig som vill handla aktier att göra det via din nätmäklare. Nätmäklaren erbjuder mängder av börsnoterade företag för dig att investera i. Men bolag som inte är börsnoterade (onoterade bolag) tänker du, kan man investera i dem också?

Ja det kan man göra, det är inte lika enkelt men det är absolut möjligt. Nätmäklare som Avanza bank eller Nordnet erbjuder inte handel med onoterade företag idag, men tjänster som Pepins erbjuder den typ av tjänst.

Kan jag köpa aktier i onoterade bolag?

På Pepins kan du alltså handla aktier i bolag som ännu inte noterat sig på börsen, men söker kapital från småsparare.

Dessa investeringar är högst riskfyllda då bolagen inte har samma skyldigheter till varken marknaden eller sina aktieägare som börsnoterade bolag har.

De onoterade bolag har dessutom inte kommit lika långt som börsnoterade bolag har i sin utveckling och löper därför större risk att gå i konkurs.

Topplista – 10 mest ägda aktierna 2023

Bolag/Aktie – Antal ägare

  1. Investor B – 333 079
  2. SBB B – 208 815
  3. Volvo B – 147 812
  4. Kinnevik B – 126 753
  5. Volvo Cars – 114 543
  6. Embracer Group B – 109 982
  7. Hennes & Mauritz B – 105 503
  8. SAS – 97 159
  9. Latour B – 94 825
  10. Castellum -92 177

Källa/inspiration Avanza bank. Statistik och data gäller från och med 2022-12-01.

Hur tjänar jag pengar på aktier?

Målet med att äga aktier är givetvis att tjäna pengar. Pengarna som du tjänar på aktier kommer ifrån avkastningen på aktierna. Avkastningen kan delas in i två kategorier, kursuppgång och aktieutdelning.

Kursuppgång

Kursuppgång, kurstillväxt, kursvinst och avkastning är alla begrepp med snarlika betydelse. Det är precis som det låter, det är vad som händer när du tjänar pengar på att aktiekursen stiger till ett högre pris än ditt inköpspris. Aktien är mer värd än vad du köpte den för.

Exempel:

Du köper en Aktie A för 100 kr och äger aktien under 2022. Under året stiger Aktie A 10% i värde och du säljer bolaget för 110 kr genom att aktiekursen stigit. I exemplet har du tjänat 10 kr, dvs 10 kr (+10%) i avkastning.

Men vad är anledningen till att aktien stiger i värde? Anledningarna kan vara många. En självklar anledning skulle kunna vara att bolaget går bra ekonomiskt och tjänar pengar, men så måste inte vara fallet.

Aktiemarknaden handlar till stor del om vad för förväntningar aktieägarna har för förväntningar på framtiden.

Om Aktie A stiger mycket i värde utan att bolaget gör något större framsteg, kan det bero på att marknaden ser potential i framtiden. Marknaden och aktieägare tror alltså att framtida vinster kommer bli mycket högre än tidigare förutspått.

Om Aktie A sjunker kraftigt i värde utan att bolaget redovisar sämre resultat än väntat, kan anledningen vara att aktieägare och marknaden förväntar sig lägre resultat än tidigare förutspått. Detta trots att bolaget presterar bra i sina finansiella resultat.

Aktieutdelning

Aktieutdelningen innebär att företag tar en del eller hela vinsten för året och delar ut till sina aktieägare i form av pengar. Utdelningen går i sin tur rakt ner i fickan till aktieägarna.

Aktieutdelningen ges ut i form av en viss summa per aktie som finns i företaget. Det innebär att antalet aktier du äger i bolaget avgör hur mycket aktieutdelning du får ta del av.

Du kan alltså som aktieägare tjäna pengar på aktieutdelning och kursuppgång. Avkastningen från din kursuppgång och aktieutdelning för året är tillsammans din direktavkastning.

Aktier som bolag delar ut kallas för utdelningsaktier.

Läs mer om hur du kan leva på aktieutdelning.

Varför delar bolagen ut aktieutdelning?

Bolag delar generellt ut aktieutdelning för att ge aktieägare incitament att fortsätta investera i bolaget. Ofta är det stora och etablerade företag som delar ut aktieutdelning till sina aktieägare. Bolagen har generellt inte mycket mer utrymme att växa, och kan därför inte längre motivera för aktieägarna att man ska återinvestera vinsten i bolaget.

Delar alla bolag ut aktieutdelning?

Alla bolag delar inte ut aktieutdelning. Ofta behåller mindre bolag med hög tillväxt vinsten i företaget för att återinvestera i attraktiva investeringsmöjligheter. Mindre bolag är dessutom i stort behov av kapital för att bygga upp bolaget för att leverera bra resultat till aktieägarna.

Ska jag satsa på utdelning eller kursuppgång?

Att bestämma dig om du ska satsa på utdelningsaktier eller tillväxtaktier är en klurig fråga som inte riktigt har ett svar. En kombination av båda är såklart att föredra och båda typer är bra i en aktieportfölj.

”Kom igång rabatt” – handla aktier courtagefritt i ett halvår hos Nordnet

Nedan listar vi fördelar respektive nackdelar med att satsa på kursuppgång eller aktieutdelning.

Kursuppgång:

  • + Tillväxtbolag har stor potential till kursuppgång
  • – Tillväxtbolag tenderar att ha låg eller ingen utdelning alls
  • – Större risk för att bolagets förväntningar avtar och sjunker i värde

Aktieutdelning:

  • + Hög utdelning ger ett förutsägbart kassaflöde i din portfölj
  • – Tenderar att ha låg tillväxt som lär leda till låg avkastning
  • + Direktavkastningen kan ofta kompensera för den låga avkastningen

Vad påverkar priset på en aktie?

En akties värde stiger och sjunker beroende på en rad olika orsaker. Men över tid brukar priser på en aktie alltid återspegla vidare hur bolaget faktiskt mår i sina underliggande verksamheter.

Kortsiktigt kan så lite som nyheter, rapporter, spekulationer, vad som händer i omvärlden, girighet eller rädsla hos allmänheten och investerare påverka aktiens kurs kraftigt.

Om bolaget har ett stort antal säljflöden i sina aktier under en dag eller period, kommer med största sannolikhet priset på aktien att tryckas nedåt.

Men i det långa loppet kommer långsiktigt företag som knyter starka band till sin marknad, vinner marknadsandelar från konkurrenter och som i rapport efter rapport, flera år i rad uppvisar växande omsättning och vinst att premiera sina aktieägare.

Vad är ett dyrt respektive billigt pris på en aktie?

Det är först morgondagen som kan avgöra om priset på en aktie är billigt eller dyrt. Men huvudmålet är såklart att köpa när du anser att aktien är köpvärd, för att sedan sälja aktien när den är övervärderad.

Det är såklart inte lätt, utan tar år av kunskap och erfarenhet på börsen. För att kunna efterlikna denna erfarenhet och kunskap på börsen kan du alltid handla efter någon strategi du gillar, eller följa mönster i aktiekursen.

Viktigt att ta med sig är att du aldrig kan göra en ”perfekt” affär. Inte ens proffsen kan många gånger slå en vanlig indexfond.

Lista – 5 anledningar till vad som påverkar aktiekursen:

  • Spekulation
    Omvärlden, rykten och känslor har stor påverkan på dagens aktiemarknad. En spekulation eller känsla kan få folk att köpa eller sälja aktier, vilket i sin tur leder till att kursen påverkas direkt.
  • Omvärldsläge
    Alltifrån makroekonomisk data, det ekonomiska världsläget, inflation och framförallt räntor påverkar dagens aktiekurser kraftigt. Skulle en global lågkonjunktur inträffa lär stor majoritet av aktier sjunka i värde kraftigt.
  • Antal aktier
    Beroende på hur många aktier ett företag gett ut kan priset påverkas rejält. Genom att bolag gör nyemissioner kan värdet per aktie minska.
  • Uppköp
    Värdet per aktie kan kraftigt påverkas om företaget köpt upp eller blivit uppköpta.
  • Utländska börser
    Amerikanska börsen är ett praktexempel på en marknad som kan sätta ton för den global marknaden. Marknader är i behov av varandra, vilket innebär att exempelvis Stockholmsbörsen kan skaka kraftigt eller rusa beroende på vad som sker över atlanten, eller i andra ekonomiska regioner.

A- eller B-aktie

Det som framför allt skiljer aktieslagen åt är vad olika aktieslag ger för olika röstvärde. A-aktier ger 10 gånger starkare rösträtt till skillnad från en B-aktie som endast ger en tiondels rösträtt.

Om du vill ha samma rösträtt som en A-aktie måste du äga 10 stycken B-aktier.

Varför kan priset på A- aktien stiga kraftigt?

Låg likviditet samt kategorin av aktörer som äger A-aktier är till stor del ett resultat av en hög volatilitet och A-aktiernas prisrusningar. Något som leder till att priset på A-aktier tenderar att stiga kraftigt.

Att äga en A-aktie betyder att du har mer inflytande över ett bolag därav äger grundare, stora industriella familjer och fonder A-aktier för att just kunna bevara sin kontroll över bolaget. A-aktierna har ägarna dessutom sällan anledning att sälja.

Det innebär att prishöjningen på A-aktier ligger bakom majoritetsaktieägare som försöker uppmuntra och ge incitament till att andra stora aktieägare ska sälja sitt innehav. För att fylla ut det sålda innehavet köper ofta majoritetsägarna upp aktierna för ett högre marknadspris än det ursprungliga vid försäljningen. Det är dessa transaktioner som kan leda till att A-aktierna stiger kraftigt.

Läs mer om skillnaden mellan a och b aktier

Lista – Vanliga misstag när du handlar aktier

Att handla med aktier är svårt när du är nybörjare. Men desto mer erfarenhet du får och mer kunskap du besitter kan du undvika att göra misstag.

Vi har skapat en lista med misstag som är vanliga att göra bland nybörjare. Så att du kan undvika dem:

Lärdom 1 – Lägg inte alla ägg i samma korg

Den kanske viktigaste tumregeln du bör veta när du ska börja investera i aktier är att inte lägga alla ägg i samma korg. Vad betyder det då? Sprid ut riskerna.

Genom att satsa allt på ett företag begränsar du dina möjligheter att behålla så stor del av din investerade summa om just den aktien, branschen eller sektorn sjunker under en period.

Exponerar du dig mot flera företag, branscher och sektorer ökar du chansen att klara av sämre perioder på börsen.

Vill du sprida riskerna ytterligare kan det vara värt att köpa aktier i ett investmentbolag, fond eller indexfond. Fonder ger dig en automatisk riskspridning mot flera bolag i varierande branscher. Det är ett mycket säkrare sätt att komma igång och köpa aktier.

Lärdom 2 – Lita inte på råd från andra

Att lyssna blint på vad experter och analytiker säger kan vara ett stort misstag. Sannolikheten att en expert vet vad som kommer hända under morgondagen är inte alltid så mycket större än vad din vän tror.

Det finns ju trots allt ingen som kan förutspå börsen.

Istället skulle vi rekommendera att ta råd med en nypa salt och lita inte blint på andra. Du ska såklart få prata aktier med andra och få ta emot tips och råd, men gör din hemläxa och läs på vad du investerar i.

Lärdom 3 – Gör alltid din egen analys

Genom att alltid göra din egen analys förlitar du dig inte på vad någon annan säger. Att sätta sig in i bolag kräver dock tid vilket inte alla har. Därför kan det vara värt att tänka på följande:

  • Uppdatera dig alltid i bolagen du äger. Äg inte aktier i fler företag än vad du kan hålla dig uppdaterad om
  • Äg inte fler aktier än vad du kan hålla dig informerad om.
  • Gör analysen innan du köper aktier i bolaget.

Lärdom 4 – Investera inte mer än vad har råd att förlora

Det är lätt att frestas av de stora summorna och börja investera större kapital, ibland mer än vad du har i enskilda aktier.

Risken är att du hamnar i skulder som du inte kan ta dig ur om bolagen skulle gå dåligt.

Att bli duktig på aktiehandel tar tid och det krävs ofta långsiktighet för att tjäna stora pengar på börsen. Värdera tålamod i din aktiehandel och fokusera istället på att lära dig mer om aktier och marknaden.

Lärdom 5 – Sälj inte av vinnande aktier för tidigt

Ett klassiskt nybörjarmisstag är att sälja av aktier som avkastat bra för tidigt.

Det är lätt att dras med i börspsykologin när vi vunnit pengar på aktier. Efter en kursökning väljer man automatiskt att sälja av innehavet för att ta hem vinsten.

Lärdom 6 – Behåll inte en fallande kniv

Precis som i lärdomen ovan bör du inte behålla ett bolag som inte presterar bra. Risken blir att du håller dig fast vid aktien och hoppas att kursen ska vända.

Sällan ser vi att kursen faktiskt vänder, därav uttrycket ”fallande kniv”.

Guide – Hur du bygger din aktieportfölj

En spännande väg väntar den som vill börja investera i aktier. Det är inte så svårt att komma igång. För det mesta måste du bara bestämma dig för att göra det. Det tar tid att först lära sig och hitta din egen investeringsstil. Men det kommer att löna sig i längden.

Aktier och fonder för nybörjare?

En ofta ställd fråga är vad skillnaden mellan aktier och fonder är? För dig som ska bygga din första aktieportfölj kan det vara bra att ha koll på båda typer av investeringsprodukter, för att därefter bestämma vilken av dem som passar dig bäst.

Att köpa aktier innebär att du blir delägare i företaget. Delägarskapet innebär bland annat att du har rätt till att påverka företagets framtid genom att rösta på bolagsstämmor.

En fond bygger på att äga en kategori av olika investeringsprodukter. Likt en aktie direktäger du som investerare fondens tillgångar.

Det finns olika typer av fonder, såsom aktiefonder, blandfonder eller indexfonder. Ofta är en fond fokuserad inom en speciell nisch, såsom räntor, tillväxtbolag, värdeaktier, råvaror m.m.

Till skillnad från aktier anses en fond vara en låg riskinvestering. Det är för att fonder sprider ut sina risker genom att äga flera olika bolag, i flera olika branscher.

Vill du inte äga en fond kan du alltid köpa aktier i flera olika bolag och branscher precis som en fond, och därmed uppnå en bra riskspridning.

Både fonder och aktier kan svänga kraftigt, vilket innebär att du aldrig är garanterad att behålla dina investerade pengar. För att undvika att förlora pengar bör du alltid investera regelbundet för att köpa både toppar och dalar.

Investera i investmentbolag

Ett investmentbolag är ett bolag vars affärsidé går ut på att tjäna pengar genom att handla aktier i andra bolag, noterade som onoterade.

Likt en aktiefond blir du automatiskt delägare i ett antal olika underliggande bolag när du köper aktier i ett investmentbolag.

Målet för investmentbolagen är att investera och äga andelar i bolag som de förutspår kommer skapa en hög avkastning långsiktigt.

En vanlig strategi bland investmentbolag är att tidigt vara med och bygga upp mindre onoterade bolag till stora företag. Det kan många gånger vara investmentbolagen som är den viktigaste faktorn i bolagens framväxt genom att påverka styrning och utveckling i bolaget.

Alla svenska investmentbolag har sin egen förvaltningsstrategi som skiljer sig åt en hel del, exempelvis investmentbolag som Kinnevik och Industrivärden.

Bolagen har två helt olika strategier som skiljer sig starkt i vilka branscher dem investerar i. Kinnevik investerar i globala ägarbolag både i Sverige, men även i utländska bolag.

En stor fördel med investmentbolagen är att bolaget själva tar de löpande besluten om eller när ett innehav ska säljas, alternativt att ett nytt bolag ska inhandlas – i form av en så kallad löpande aktieförvaltning.

Vilken kontoform ska jag välja?

Nedan finner du en bulletlista för att konkret jämföra kontoformerna:

Aktie- & Fondkonto (AF)

  • Kontot är beskattat med 30% vinstskatt.
  • Kontot var den vanligaste kontoformen fram till 2012, då infördes ISK. Med ett AF har du rätt att rösta på bolagsstämmor och äger ditt innehav i depån.
  • Deklarationen sköter du själv och har möjlighet att kvitta din förluster mot vinster.
  • Aktie & fondkontot följer de vanliga arvsreglerna.

Investeringssparkonto (ISK)

  • Kontot schablonbeskattas, varje år beskattas alltså kontot med procentsatsen 0,375% av ditt portföljvärde. Du beskattas alltså efter hur mycket din portfölj är värd. Statistik och data gäller från och med 2022-12-01. 
  • Schablonskatten kan kvittas från de utgifter för kapital (till exempel bolåneräntor) som man haft under året.
  • Kontoformen är populärast bland privatinvesterare. Du har rösträtt på bolagsstämmor och äger innehavet själv.
  • Banken sköter deklarationen.
  • Investeringssparkonto följer de vanliga arvsreglerna.

Kapitalförsäkring (KF)

  • Ett KF-konto schablonbeskattas med likt ett ISK 0,375% av ditt portföljvärde. Statistik och data gäller från och med 2022-12-01. 
  • Kontoformen är fördelaktig vid utländska innehav med aktieutdelning. Därför äger din bank, eller försäkringsgivarna ditt innehav för att underlätta för dig då det finns speciella regler för skatt vid utländska innehav. Äger du inte ett KF kan det dras en källskatt på 15% av utdelningssumman vid utländsk aktieutdelning.
  • Banken eller försäkringsgivarna sköter din deklaration, och hanterar frågor gällande utländska innehav.
  • Gällande arvsregler väljer du själv vem som ska ärva ditt innehav. Kontot gör det därför fördelaktigt vid barnspar så att du kan välja förmånstagare.
  • Kan hända att du blir debiterad av vissa banker för att ha detta konto.

Lista – Aktieinspiration för nybörjare

Nedan har vi skapat en topplista med bästa branscher att investera i för nybörjare. Kanske skulle några företag från varje lista vara en bra grund för din aktieportfölj?

  1. Investmentbolag

  2. Utdelningsaktier

  3. Investmentbolagsfonder

  4. Värdebolag

Aktier för nybörjare – böcker och poddar

Poddar – Aktier för nybörjare

Böcker – Aktier för nybörjare

Här kommer lite tips bra på aktieböcker för nybörjare.

  • Så här blir du miljonär i hängmattan – Per Håkan Börjesson Boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan” innehåller mängder av grundkunskaper och enkla råd för att lyckas. Boken lyfter fram hur banker, finansbolag och försäkringsbolag försöker lura dig att tro att det är svårt att spara pengar.
  • Aktier : 3 steg till ekonomiskt oberoende – Ola Lauritzson
    I Aktier – 3 steg till ekonomiskt oberoende får du veta hur du med hjälp av börsen skapar en portfölj som kan bli din egen privata sedelpress.

Boken innehåller sex olika strategier för att bli en vinnare när det stormar som värst på marknaden och hur du ska agera när börsen rasar.

  • The Intelligent Investor Rev Ed. – Benjamin Graham Vill du läsa om aktier för nybörjare på engelska och få den amerikanska synen på hur aktiemarknaden fungerar, då ska du läsa ”The Intelligent Investor Rev Ed. ”The Intelligent Investor anses av många att boken är bibeln för investeringar. Boken djupdyker i hur man bör tänka och vad man bör undvika på aktiemarknaden. Under läsningen blir du väldigt sugen på att dyka ner i aktiemarknaden och leta bolag.
  • Att lyckas med aktiesparande : den enkla vägen för nybörjareMarcus Hernhag & Jan Sterner Läs den här boken och lär dig den kloka vägen in i aktiernas fantastiska värld. I boken ges du en enkel väg till ett klokt och långsiktigt sparande samt ett rikare liv. För dig som är nybörjare eller inte hunnit så långt i ditt sparande är boken särskilt anpassad för dig och ditt framtida aktiesparande.
  • Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40Jan Sterner Här kan du läsa om smarta spar- och placeringstips som gjort författaren själv till mångmiljonär. Boken syftar till att inte prioritera pengarna i första hand, utan friheten du får ut av pengarna. Sterner menar att alla med möjlighet att spara och viljan att offra en del konsumtion nu mot senare rikedomar kan enkelt lyckas med detta.

Begreppslista – Aktier för nybörjare

All Time High

Högsta kurs som har uppmätts sedan en aktie eller investeringsprodukt blev noterad på marknaden. Det vill säga vad aktien kostat som allra mest på sin absoluta topp.

Exempel:

Investor A handlades 4 Januari 2022 till kursen 239,7 kr per aktie på Stockholmsbörsen, det betyder att aktien nått sin All Time High på den kursen det datumet.

Avkastning

Avkastning är den vinst som aktieägare gör på sin investering i ett bolag.

Exempel:

Du köper en aktie i ett företag för 100 kr och säljer aktien året därpå för 110 kr. Det betyder att avkastningen, dvs vinsten blir 10 kr på dina 100 kr. Avkastningen anges generellt i procent och utgör i detta fall 10%.

Börsvärde

Ett börsvärde motsvarar antalet aktier ett bolag har gett ut multiplicerat med den nuvarande aktiekursen. Börsvärdet används ofta av investerare för att jämföra företagets storlek i relation till andra företag.

Exempel:

Aktie A har 100 000 utgivna aktier och dagens aktiekurs är 10 kr per aktie.

Då får vi ett sammanlagt börsvärde på 100 000 (utgivna aktier) multiplicerat med 10 kr (aktiekurs) = 1 000 000 kr i börsvärde.

Bull & Bear

Bull, är ett ord man använder för att uttrycka att marknaden, ett instrument eller en sektor kommer stiga. Uttrycket är motsatsord med bear som anser att marknaden är pessimistiska om och kommer sjunka.

Bear, är ett uttryck som används när man anser att en marknad, en tillgång eller ett finansiellt instrument kommer röra sig nedåt. Bear är alltså motsatsen till bull där man tror på en positiv marknad som kommer stiga.

Courtage

Courtage är en avgift du betalar för att handla med aktier. Avgiften betalas till din nätmäklare (Avanza bank eller Nordnet) och är ofta en procentuell avgift, men kan även vara en fast avgift.

Courtaget kan variera från bank till bank och beroende på vilken courtageklass du har. Courtaget blir alltid mycket dyrare om du ska handla aktier via en börsmäklare som förr i tiden.

Exempel:

Du köper en aktie för 100 kr hos din nätmäklare. Courtageavgiften för att köpa aktien är 0,15%. Du betalar alltså 15 kr i courtage.

Direktavkastning

Det är företagets utdelning per aktie i förhållande till det pris du har betalat för varje aktie.

Exempel: Köper du en aktie för 100 kr som har en utdelning på 5 kr, då är direktavkastningen 5%.

Läs mer om hur du kan leva på utdelningsaktier.

Förvaltningsavgift

Förvaltningsavgift är den avgift du betalar för att äga en fond. Precis som en aktie betalas en avgift för att förvaltaren ska förvalta dina pengar. Avgiften dras en gång per år och varier kraftigt från fond till fond, och mäklare till mäklare.

Ett tips är att inte stirra sig blind på låga förvaltningsavgifter, det är minst lika viktigt att se till så att fonden investerar i något du tror på.

Nyemission

En nyemission sker när ett företag ger ut nya aktier till allmänheten och befintliga aktieägare. Detta gör företag lite titt som tätt ofta i brist på pengar och försöker genom en nyemission att ta in mer pengar. För att locka nya investerare tenderar priset på de nya aktierna att vara lägre.

P/E-tal

P/E-talet, eller price/earnings som det också heter är ett av de troligen mest kända nyckeltalen inom finans som värdera hur billig eller dyr en aktie är.

Formeln:

P/E-tal = Aktiekursen ÷ Vinst per aktie.

Desto högre ett P/E-tal är, desto högre värderar marknaden företagets framtid. Anser marknaden att framtiden däremot ser mörk ut men att bolaget gör en vinst idag, så kommer p/e-talet att vare lägre.

Riskspridning

Riskspridning innebär att sprida sina investeringar över olika bolag, fonder, branscher och sektorer, istället för att bara köpa en aktie. Då minimerar du risken för att förlora alla dina investerade pengar om en aktiekurs sjunker kraftigt i värde.

Utdelning

Utdelning (också kallat aktieutdelning) är en utdelning av pengar till alla aktieägare och bestäms på bolagets bolagsstämma. Varje aktieägare får en viss summa utbetald beroende på hur många aktier personen har.

Exempel:

Aktie A har en aktieutdelning på 1 kr/aktie. Du har 100 aktier i Aktie A och får därför 100kr per år från Aktie A i aktieutdelning för att du äger dem.

Volatilitet

Volatilitet är ett mått på hur en aktiekurs svänger under de senaste 30 dagarna. Mått visas i procent och för att räkna ut volatiliteten mäts svängningarna i förhållande till aktiens medelvärde under samma period.

Har aktien kraftiga upp- och nedgångar är volatiliteten hög, medan en aktie med en solid och stabil kurs som sällan svänger särskilt mycket har låg volatilitet.

Värdepapper

Ett bevis på att du äger en aktie, fond eller annan investeringsprodukt.

Begreppet myntades för i tiden då aktiehandel inte skedde digitalt i samma utsträckning utan på papper.

”Kom igång rabatt” – handla aktier courtagefritt i ett halvår hos Nordnet

FAQ – börja köpa aktier som nybörjare

Hur mycket pengar ska jag investera i aktier?
Fördelar och nackdelar med att investera i aktier?
Vilka aktier ska jag köpa?
När är den bästa tiden att köpa aktier?
Var hittar man intressanta aktier?
Hur deklarerar jag min aktier?
Vad är ränta-på-ränta?