5 stora kursraketer 2024 – Här är aktierna som stigit mest!

av Emil
·
Uppdaterad 18 november 2024

Investeringar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla affiliatelänkar.

InvesteraMera har analyserat utvecklingen på börsen under 2024 och listar här några av de aktier som har presterat allra bäst hittills i år. Låt oss sätta igång!

Not: Bolag med en omsättning lägre än 50 miljoner kronor och ett börsvärde under 100 miljoner kronor har exkluderats från listan.
Bilder: Data från Börsdata och kursgraf från Avanza.

Aktieanalys

Verve Group +298% 2024

Tidigare känd som Media and Games Invest, har Verve Group rusat på börsen det senaste året. Bolaget, som fungerar som mellanhand mellan annonsörer och publicister, har växt genom en rad förvärv. Idag uppgår omsättningen till 356 miljoner euro på rullande 12 månader.

Översikt Verve Group

År 2023 var tufft för dåvarande MGI, med minskande tillväxt och en hög skuldsättning. Det utmanande makroekonomiska läget och stigande räntor pressade ned det högt belånade bolaget rejält, och aktiekursen föll som mest 85 % från toppen 2021. Men sentimentet vände snabbt.

En bidragande faktor till detta var en förstärkt balansräkning. I slutet av 2023 var nettoskuldsättningsgraden (nettoskuld/EBITDA) på 3,1, vilket fortfarande var högt. Samtidigt kan en hög skuldsättning skapa mer uppsida genom finansiell hävstång.

Första kvartalet 2024 markerade en vändpunkt för Verve, med en tillväxt på 20 % och fortsatt stabil lönsamhet, vilket återigen fick marknadens förtroende att stiga. Som jämförelse minskade omsättningen med 0,8 % under 2023.

Momentum höll i sig under andra kvartalet, då bolaget rapporterade en tillväxt på 27 % och höjde sin helårsguidning. Vid denna tidpunkt var nettoskuldsättningsgraden nere på 2,8, samtidigt som bolaget väntade sig att generera majoriteten av sitt fria kassaflöde under andra halvåret, vilket kan användas till amortering.

I slutet av oktober släppte bolaget ett pressmeddelande med uppgifter om tredje kvartalet. Omsättningen hade nu ökat med 31 %. Uppgifter om lönsamhet och skuldsättning väntas den 28 november, men givet att Q3 och Q4 generellt sett är starka kassaflödesmässigt, förväntas en ytterligare minskning av skuldsättningen och riskerna i caset.

Läs mer om Verve Group hos Avanza.

Verve Group Avanza

Omfattande insynshandel

Samtidigt som dessa positiva siffror presenterats har bolagets insynspersoner inte varit blyga med sina köp. När aktiekursen var som högst 2021 ägde insynspersoner sammanlagt runt 180 000 aktier i bolaget. Mellan 2023 och 2024 genomfördes omfattande insynsköp, bland annat av storägaren Bodhivas GmbH som nu äger nästan 25 % av bolagets aktier. Idag äger insynspersoner tillsammans närmare 3,4 miljoner aktier, en ökning på hela 18 000 %.

Aktien är fortsatt lågt värderad med ett EV/EBIT på 12,7 baserat på rullande 12-månadssiffror och hög tillväxt. Om bolaget fortsätter i samma riktning och fortsätter arbeta ned sin skuld ser jag ingen anledning till att aktien skulle vara övervärderad på nuvarande kurs.

Hoist Finance 163% 2024

Hoist Finance är en nischbank som specialiserar sig på att köpa förfallna låneportföljer från banker i Europa och sedan driva in dessa skulder. Bolaget förvaltar en portfölj värd 30 miljarder kronor, och under året har vinsten ökat med 53 % till 804 miljoner kronor.

En av Hoist Finance främsta konkurrensfördelar är att bolaget är registrerat som ett kreditmarknadsbolag. Detta innebär att Hoist kan använda inlåning från allmänheten för att finansiera sin verksamhet, vilket ger betydligt lägre finansieringskostnader än om de behövde vända sig till kapitalmarknaden. För närvarande är bolagets finansieringskostnad från allmänheten endast 3,3 %, enligt Affärsvärldens analys ”Hoist: Vänder blad i plånboken”. Samtidigt medför denna status vissa nackdelar, som ökade kostnader för regelverk och krav på stora kapitalreserver.

Nettoomsättning Hoist Finance

Från och med början av 2025 träder dock nya EU-regler i kraft som kan möjliggöra för Hoist Finance att omklassificeras som ett ”Special Debt Restructuring”-bolag. Detta skulle minska kraven på kapitalreserver men kräva en högre likviditetsbuffert. Bolaget ser positivt på dessa förändringar och anser att fördelarna väger tyngre än nackdelarna.

Hoist Finance hade problem med lönsamheten mellan 2020 och 2022, vilket speglades i aktiekursen som föll med 44 % från noteringen fram till slutet av 2023. För att vända utvecklingen har företaget gjort betydande förändringar, bland annat genom att byta ut både styrelseordförande och VD. Dessa förändringar stöttas av bolagets kompetenta huvudägare, Per Arwidsson och Erik Selin, som äger cirka 20 % vardera av bolaget.

I februari 2024 lanserade Hoist Finance ett återköpsprogram för att öka aktieägarvärdet, vilket hittills har visat sig framgångsrikt på kort sikt. Totalt återköptes 1,3 miljoner aktier för 100 miljoner kronor. Samtidigt har insiders sålt aktier för 20 miljoner kronor under de senaste sex månaderna, vilket är värt att notera.

Aktien handlas nu till ett P/E-tal på 9,4 för 2024, och vinsten förväntas växa i tvåsiffrig takt framöver. För utdelningsinvesterare kan Hoist Finance på sikt bli en attraktiv utdelningsaktie, med en förväntad direktavkastning på 11 % för 2026 enligt Factset.

Läs mer om Hoist Finance hos Avanza.

Hoist Finance Avanza

Plejd 123% 2024

Likt Verve Group var Plejd mycket omtalat under 2021. Då stod tillväxt högt på agendan, och Plejd levererade på den fronten. Marknaden belönade bolaget med höga multiplar när aktien toppade på runt 450 kronor sommaren 2021. Men när sentimentet för tillväxtbolag svalnade föll aktiekursen kraftigt, och bottnade i slutet av 2023. Trots kursutvecklingen utvecklades bolaget fundamentalt starkt.

Plejd tillverkar smart belysning för hem som enkelt styrs via en app. Mellan 2016 och 2021 växte omsättningen med över 50 % årligen. Men i takt med en minskad nybyggnation sjönk tillväxttakten till 32 % år 2022 och till 19 % under 2023. Samtidigt med en lägre tillväxt och en utökad organisation sjönk också marginalerna från 16 % år 2021 till 11 % år 2023.

Nettoomsättning Plejd

Efter lansering av nya produkter som åter drivit upp försäljningen har tillväxten återhämtat sig. Kostnadsstrukturen har optimerats och marginalerna har förbättrats i takt med tillväxten. Hittills i år har bolaget växt med 30 %, och EBIT har stigit med hela 320 %, vilket tydligt visar skalbarheten i affärsmodellen.

Plejd har en stark balansräkning med en liten nettokassa. Bolaget fortsätter investera kraftigt i produktutveckling och uppvisar för första gången sedan börsnoteringen ett positivt fritt kassaflöde på rullande 12 månader, vilket innebär att bolaget framgent bör kunna vara självfinansierat även vid hög tillväxt.

Trots kursnedgången har insiders valt att inte köpa aktier, vilket i efterhand visat sig vara en miss, då aktien stigit med 128 % i år. Värderingen ser fortfarande hög ut sett till nuvarande vinster, men för investerare som vågar blicka framåt ser dagens prislapp mer attraktiv ut. Baserat på Factsets estimat handlas aktien till ett EV/EBIT på 35 för 2024 och 17 för 2026.

Läs mer om Plejd hos Avanza.

Plejd Avanza

Codemill 167% 2024

Det Umeåbaserade bolaget Codemill har sett en betydande kursuppgång under 2024, främst på grund av mer rättvis värdering från investerare och redovisningsprinciper. Till skillnad från många andra bolag på denna lista, vars värdeökning primärt är baserad på fundamentala faktorer, har Codemills aktie också gynnats av mer rättvisa nyckeltal.

Codemill specialiserar sig på mjukvarulösningar och konsulttjänster för mediesektorn och har utvecklat flera egna produkter med höga marginaler. Bolaget har dessutom en imponerande kundlista för sin storlek, med kunder som Amazon, Warner Brothers och Paramount. Vid slutet av Q2 hade Codemill en årstakt på återkommande intäkter om cirka 42 miljoner kronor, vilket utgör en stabil bas med högre marginaler samtidigt som konsultdelen hjälper kunder med bl.a. integrering.

Nettoomsättning Codemill

Trots denna starka grund står Codemill inför vissa utmaningar i konsultverksamheten. Bolaget har vuxit med en genomsnittlig tillväxttakt på 36 % under de senaste tre åren, och tillväxttakten för 2024 justerad för engångsposter är 51 %. Dock kommer ett större konsultkontrakt att löpa ut i slutet av året, vilket påverkar intäkterna från konsultsidan. Positivt nog påverkas inte de återkommande intäkterna av detta, och dessa har dessutom högre lönsamhet.

Under 2023 genererade Codemill ett operativt kassaflöde om 14,5 miljoner kronor och uppvisade ett positivt fritt kassaflöde. Dock har redovisade vinster varit avsevärt lägre än kassaflödet på grund av betydande avskrivningar på förvärv, såsom goodwill och immateriella tillgångar. Vinsten var således enbart -3 Mkr under året. Tidigare uppfattades bolaget därför som olönsamt av investerare, trots ett starkt kassaflöde. Med minskade avskrivningar under 2024 har resultatet nu fått bättre genomslag i resultaträkningen, vilket har lett till att fler investerare hittat bolaget.

En annan bidragande orsak till att bolaget tidigare varit svårt för större aktörer att köpa in sig är den låga free float-andelen, då långsiktiga ägare kontrollerar ungefär 50 % av aktierna. Detta har begränsat likviditeten i aktien.

Sammantaget visar detta på att Codemill kan ha varit undervärderat i början av året. Detta är ett tydligt exempel på de möjligheter som kan finnas för investerare som är villiga att analysera mindre bolag djupare. Idag är bolagets värdering på EV/EBIT 12, vilket är attraktivt. Dessutom är det troligt att det fria kassaflödet under 2024 kommer att överstiga redovisad vinst, och för 2026 är värderingen EV/EBIT 6,8 enligt Factsets estimat, vilket är lågt för ett tillväxtorienterat SaaS-bolag.

Läs mer om Codemill hos Avanza.

Codemill Avanza

ITAB Shop Concept 101% 2024

ITAB Shop Concept säljer butiksinredning, främst kassadiskar, till den europeiska marknaden. Företagets omsättning för de senaste 12 månaderna uppgick till 6 415 Mkr. Även om ITAB inte har vuxit i samma snabba takt som många andra bolag på listan, har försäljningen under årets första tre kvartal ändå ökat med 7 % jämfört med föregående år. Vinsten har dessutom vuxit betydligt snabbare, med en imponerande tillväxt på 45 %.

Bruttomarginalen har förbättrats från 27,5 % till 29,1 %, främst drivet av en gynnsam produktmix och en effektivare kostnadsstruktur i förhållande till försäljningen. Detta har resulterat i att vinstmarginalen mer än fördubblats sedan början av 2023.

Nettoomsättning ITAB Shop Concept

I slutet av september förvärvade ITAB bolaget HMY för 3 613 Mkr, motsvarande en värdering på 6,4 gånger EBITDA. Bolaget förväntar sig att kunna realisera synergier motsvarande 30 miljoner euro före skatt, vilket skulle sänka multipeln till 4x. Detta förvärv fördubblar ITAB försäljning och stärker deras position på marknaden. I samband med affären har ITAB också erhållit kreditfaciliteter på 250 miljoner euro och genomför en riktad emission på 850 Mkr, vilket medför en utspädning för befintliga ägare med cirka 15 %.

ITAB har även genomfört återköp av aktier mellan oktober och maj, vilket inte bara signalerat förtroende till marknaden utan också ökat värdet för aktieägarna. Aktien har nästan tredubblats sedan återköpen inleddes.

Styrelseordföranden Anders Moberg, tidigare IKEA-chef, har nyligen köpt aktier för över 3 Mkr efter att ITAB rapporterat ett något svagare resultat för Q3 än väntat. Efter en kursnedgång på nära 20 % den senaste månaden har även flera framstående fonder, såsom Protean, Alcur och Kavaljer, passat på att köpa in sig eller utöka sina positioner. För investerare som har förtroende för dessa skickliga förvaltare kan ITAB fortsatt vara en intressant aktie att bevaka.

Läs mer om ITAB Shop Concept hos Avanza.

ITAB Shop Concept Avanza

Vilka lärdomar kan vi dra från kursrusarna?

Marknaden har felprissatt dessa bolag av flera skäl. För det första tenderar marknaden att överdriva negativa tillväxttrender. Ett exempel på detta är Plejd och Verve Group, där vikande tillväxt förvandlades till positiv tillväxt utan att marknaden förutspådde att det skulle vända. Detta är också sant när det gäller lönsamhet, där fenomenet ”reversion to the mean” ofta nämns.

Återköp av aktier kan signalera att ledningen anser att aktien är undervärderad, men det är viktigt att samtidigt beakta insiderköp. När ledningen investerar med egna pengar ökar trovärdigheten i deras värdering av bolaget och stärker deras incitament att skapa aktieägarvärde. Återköp har i vissa fall lett till kapitalförstöring, så det är viktigt att ta hänsyn till hur styrelsen och ledningen agerar själva.

Dessa bolag handlades initialt till låga multiplar, vilket innebär att aktierna har haft en betydande uppsida utan att värderingen blivit hög. Till exempel kan en aktie med P/E 5 som dubblar i värde fortfarande handlas till P/E 10, vilket är fortsatt attraktivt. Verve Group är också ett exempel på hur hög skuldsättning kan förstärka uppgångspotentialen om skulden är hanterbar.

Codemill illustrerar att det inte är nödvändigt att hitta bolag i turnaround-läge för att hitta stor uppsida, utan istället kan bolag ha låga redovisade vinster på grund av avskrivningar eller andra engångsposter, vilket gör att deras värde underskattas. Detta ser man främst på mindre listor med bolag utan analytiker.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis visar dessa kursraketer att det finns möjligheter för den investerare som vågar gräva djupare i bolagens fundamentala siffror och inte bara följer marknadens generella sentiment. Rätt kombination av tillväxt, skuldsättning, insideraktivitet och rättvis värdering kan skapa stor uppsida, även för bolag som initialt kan verka förbisedda.

Handla aktierna här

Avanza

4/5

Avanza är Sveriges största nätmäklare med en anrik historia och rykte om att ha de nöjdaste spararna i landet! Handla aktier, fonder och andra värdepapper smidigt och billigt hos Avanza.

Mer information
  • + Marknadsledande i Sverige
  • + Stort utbud av aktier och fonder
  • + Relativt lågt courtage (vid aktiehandel)
  • + Bästa nätmäklare enligt kunderna
  • + Egen gratis indexfond
  • + Sidan innehåller reklamlänkar till Avanza

SAVR

5/5

Ett billigare sätt att spara i fonder! SAVR kapar fondavgifterna på upp till 50% så att du som sparare behåller mer pengar i plånboken – eller mer pengar i dina placeringar.

Mer information
  • + Billigare att spara i fonder
  • + Brett utbud av fonder
  • + Snyggt gränssnitt och design
  • + Lika tryggt som hos banken

eToro

5/5

eToro är mer lämpligt för kortsiktiga investerare som vill prova på att handla med ett demokonto och är medvetna om de avgifter som finns på eToro. Att investera på eToro är inte 100% lämpligt för nybörjare, så du måste vara kunnig innan du börjar handla aktier på eToro.

Mer information
  • + Stor aktör med stabil plattform
  • + Följ de bästa investerarna och kopiera deras affärer
  • + Mer än 20 miljoner kunder